Wednesday, December 31, 2008

sekadar menulis...

0 comments
semua org dh update blog.. tapi aku lum update2 pun lagi.. sebab
apa?? ermm.. sebab ntah la ek.. rasa cam malas pun ada, bz pun ada,
letih pun ada..

sebab apa malas? sebab.. xder idea kot nk nulis.. point tu ada.. tp
aku pun xtau mana nk mula.. idea tu legar2 jer kat kepala tapi x
terluah kat ruang nie.. huhu.. puitis sungguh..
skang kan musim org nak start sekolah.. so, bg aku yg dah ada anak yang nak masuk darjah 1 tahun depan.. err.. esok la.. tahun depan tu.. huhu.. ermm.. sangat sibuk.. tambah2 pulak.. xder pengalaman lagi menguruskan kemasukan anak darjah 1 ni kan..
Macam2 nk kena sediakan.. dari ujung rambut smpilah ujung kaki..
semuanyanya kena siap sedia.. klu x... haaa... ready jer la anak tu
xmo gi skolah.. hurmm.. anak2 skang nie kan.. lain macam.. sumer nk
ikut kehendak dorang jer.. pandai2 la mak bapak nk cari duit
sediakan semua tu utk dorang.. patutla kenapa zaman ni, xramai
pasangan nk ada anak ramai.. huhu.. betul ker???

diam x diam.. mcm x caya jer.. anak aku dh nk sekolah dah.. haha..
terasa tua la pulak..ntah mcm mana la jadual harian aku lak lepas
nie.. tunggu jer la kan..wish me all the best!!

k.. sebelum mengakhiri coretan aku utk tahun 2008 nie.. aku ingin
menyusun jari memohon ampun & maaf diatas apa juga yg membuat
korang trsinggung atau terasa hati.. pastu klu mana2 yg ada smpn
sejarah lama2 tu.. pun aku mintak maaf la banyak2 k.. aku hanya
manusia biasa yg x lepas dr kesilapan.. x lupa jugak.. wat korang
yang namanya tersenarai dlm blog aku nie.. sorilah.. nama korang
glamer kat sini walaupun xder permision.. huhu.. nyatanya.. anda
semua buat aku happy!!!

esok.. aku akan bercuti selama 1 minggu utk uruskan HAZREN masuk
darjah 1. Insyaallah.. kita berjumpa kembali 8 JAN 2009..
Kepada kalian pembaca setia blog aku nie.. terima kasih atas
sokongan anda semua.. TQ jugak atas segala nasihat, perhatian &
masa yg korang luangkan utk aku walau dlm sedar mahupun tidak..
huhu.. i appreciate that!! very2 much!! luv U all lah..

C u all then.. SELAMAT TAHUN BARU 2009.. SELAMAT TINGGAL 2008.
Semoga hari esok akan lebih baik dari hari semalam...

-Niesa Sayang '95-

Monday, December 22, 2008

My Hobi..

0 comments
Seperti Biasa.. Musim2 cuti sekolah ni.. sana sini kenduri.. latest.. hantaran tema Hijau Cream pula jadi hiasan kt blog aku kali nie.. ermm.. ntah kenapa ek.. ramai betul suka ngan kaler hijau tahun ni.. harap2..taun depan tukar kaler la plak ek.. huhu..



Untuk Kak Am.. Tahniah bakal dapat Menantu.. & Terima Kasih kerana sudi memberi kepercayaan untuk siapkan hantaran anak akak.. hehe.. (TQ gak, sebab dh booking saya utk bulan 5).. hehe "heppy!!!"

Thursday, December 18, 2008

MiGRaiN..

0 comments
pagi nie.. mood x berapa baik nak wat keje.. walaupun gomen arini dh masuk gaji + bonus.. tapi bagi aku.. ermm.. sama jer mcm bulan2 yang biasa.. pendam ajerlah segala impian untuk membeli itu dan ini..
dh xleh nk wat keje.. layan email jap.. & terbaca satu email ni dari along.. tergerak nk post & share ilmu ni ngan sumer org.. sbenarnya email dia panjang.. tapi aku amik point yang penting jer.. so, bacalah & try amalkan.. Sebab aku pun.. salah seorang dari pengidap penyakit nie.. huhu

Dari seorang sahabat :
UBAT SAKIT MIGRAIN
Ayat-Ayat Allah - Base on true story from others......

1. Read Al-Fatihah (1 x)
2. Read Surah Al-Ikhlas (3 x)
3. Read Surah Yassin ayat ke 58 " Sala mun Qaulan Minrabbirrahim "(3 x)
4. Read Selawat Nabi (3 x)


RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulangsebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah, dengan izin Yang MahaEsa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan..
Sampaikan kisah pengalaman ini kepada sahabat2 anda kerana tiada kerugian kita berkongsi serba-sedikit ilmu yg kita perolehi, apatah lagi sekiranya ilmu itu dapat memberi manfaat kpd seluruhumat manusia. Seandainya anda sendiri pernah mencuba cara ini dan mendapati ianya berkesan utk mengurangkan dan/atau menghilangkan sakit migrain anda, harap sudilah berkongsi pengalaman anda utk kebaikan bersama.


InsyaAllah dengan berkat dan keikhlasan hati kerana ALLAH. AMIN

Tuesday, December 16, 2008

.. bIlA OtAk suda PuSInG..

0 comments

Bila kepala kita runsing kerana satu masalah.. ia akn membuatkan kita pk pasal masalah lain plak.. maka semua masalah2 tersebut semakin mmbesar dan berkait2.. senang citer.. JIWA KACAU.. salah satu cara utk kuarkan kekusutan tu adalah dgn melukis.. so, inilah lukisan yg aku buat utk tunjukkan betapa kacaunya kepala otak aku skang...

Monday, December 15, 2008

Trip to KeLaNtaN...

0 comments
dah lama rasanya aku tinggalkan negeri kelantan nie.. lama giler dah tak pegi.. abis jer study kat sana.. around 2000, pastu konvo 2001.. then adalah sekali aku gi dalam tahun 2003 kot.. tapi itu pun xgi jalan2 mana.. just lepak kat umah makcik aku kat Tanah Merah.. and last week.. selang beberapa tahun dah aku x jejakkan kaki kesana.. akhirnya aku dapat gak pegi.. dalam hati tu memang happy giler la nk pegi sebab.. yerla.. dulu aku penah dok sana kan.. so, nk tgk la balik.. tempat2 yang aku biasa pegi.. sebab bagi pandangan aku sendiri.. Kelantan.. xpecially KB.. walaupun x segah & semoden mana.. tapi cukup tenang utk jalan2..

TAPI.. pengalaman aku pegi kali ni adalah amat berbeza sekali.. segalanya berubah.. mmg x sama mcm dulu.. yelahkan.. dah berapa tahun dah.. perubahan tetap akan berlaku.. cuma aku x jangka plak sejauh ni perubahan pada KOTA BHARU xpecially.. huhu.. sgt berbeza.. sampai aku dh xtahu kat mana aku penah lepak..penah tunggu bas, penah shoping.. huhu.. nyata.. bukan semua org suka perubahan.. skang gi KB, x ubah macam masuk KL.. dh penuh sesak ngan kenderaan, jem sana sini, bangunan tinggi2, shoping mall besar.. ermm.. aku kureng sikit la bila dah crowded cenggitu.. nyata jiwa aku mmg jiwa kampung la.. haha.. whtever... paling mengejutkan.. suasana di Pantai Sri Tujuh.. aduss.. memang sangat mengecewakan.. dulu aku sikit punya suka gi sana.. cantik & tenang.. tapi skang.. x ubah macam tempat pembuangan sampah.. gila arr.. sedey aku tgk tempat tu.. elok2 nak lepak lama kat situ.. x sampai 10 minit.. terus blah..


apa2pun.. aku rasa trip kali nie.. alhamdulillah berjalan baik.. sebenarnya tujuan asal kesana sebab mghantar jiran rapat kira cam sedara la.. kawin.. lagipun dia dh siapkan penginapan sumer.. x sedap la klu x pegi kan.. Terima Kasih atas jemputan & penginapan & sumer2 la.. n I wish..
SELAMAT PENGANTIN BARU AYEN & IRA..


Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.. Aminnn...


aku & family (kecuali mama) attend wedding ayen 12 Disember 2008 di Tumpat, Kelantan

Wednesday, December 10, 2008

"kaCiwa"

0 comments
sbenarnya tadi aku baru jer nak update blog ngan citer yang best.. tapikan.. mcm biasa.. salah tekan jer sumer benda hilang.. arrghhh.. tensen giler pale otak.. so, aku maleh dh nk tulis balik apa yg aku dah karang tadi.. wat sakit jiwa jer.. so, dipendekkan citer.. sbb nk updated gak blog.. so, aku post jer la kekecewaan hati aku nie bila x dpt nk post tajuk yang aku nk post tadi..huhu kaciwa..

anyway.. arini dah dapat penuhi satu impian..



makan kueh teow tomyam... thanks to EElA & AiN... Luv U lah...


skang.. nak sambung main Restorant Rush plak.. jom kawan2... kita lawan...

Friday, December 5, 2008

LADIes dAY oUT!!

0 comments


eela ajak gi mines.. eela kata nk belanja makan sizling...ermm camner eja dia ek.. tp bunyinya gitu la.. ramai2 pegi ikut.. Aku, Eela, Eija, & Nor.. kebetulan.. kami semua bosan dok kat opis..sbb waktu rehat yang panjang pada ari jumaat..& untuk menenangkan fikiran yang kusut... so, kami pun kuar la..


beban kepala mmg mcm2.. givup rasanya.. tapi.. mana bley givup kan.. kita mesti kuat dan sentiasa tabah apa jua dugaan yang datang.. errkk.. yer ker.. sejauh mana lagi tahap ketabahan & kesabaran aku nie.. aku sendiri pun x tau.. Sejauh mana lagi juga Kesabaran nie.. aku pun x tau... yang aku tau.. kepala aku cukup2 serabut.. cukup2 stress.. aku betul2 kecewa.. pasal apa ek.. erm.. pasal macam2 la.. xkan tu pun nak tau.. bz body la korang nie...


tapi cukupla aku leh kata yang mana :


AKU BENCI
bila org tipu aku
bila org x tepati janji


AKU SEDEY
bila org tipu aku
bila org x tepati janji
bila teringatkan sesuatu
bila peluang yang aku bagi disia-siakan


AKU KECEWA
bila org tipu aku
bila org x tepati janji
bila peluang yang aku bagi disia-siakan


hanya tuhan yang tau isi hatiku ini... Ya Allah.. kau kuatkanlah diriku ini utk menerima segala dugaanmu Ya Allah... Aminnn...

Wednesday, December 3, 2008

Going 2 PaRLimeN

0 comments
tercatat satu lagi sejarah baru dalam hidup aku.. iaitu.. pegi PARLIMEN MALAYSIA.. walau x sebesar mana pun kenangannya.. tapi ia tetap akan menjadi satu kenangan buat aku.. sebab ini adalah 1st time aku merasa pegi sana.. selalunya.. tgk kat TV jer.. ari nie.. aku rasa bertuah jugakla sebab leh masuk tgk YB2 ni bersidang.. kelakar pun ada.. ketuk2 meja, jerit2, sebijik cam meeting masa sekolah2 dulu.. huhu.. manusia tetap manusia..


kebetulan tadi, leh masuk & tengok 2-2 dewan sekali.. DEWAN RAKYAT & DEWAN NEGARA.. bagi aku.. best masuk Dewan Rakyat lagi, sebab 'hapening'.. masuk dewan negara.. ermm.. agak membosankan.. hajat dihati nak jugak amik gambar YB2 yang berkenan dimata tu.. tapi hp n camera kena tinggalkan kat pintu masuk... nk bawak masuk curi2 pun xleh.. sebab ada securitynya.. pastu nk masuk kena scan satu badan mcm kat aiport tu.. so, hanga kenangan je la yg bleh dibawa..


lepas kuar baru dapat amik gambar kenangan pegi sana.. at least.. ada la jugak gambar.. bukti aku dh sampai Parlimen.. hehhe



Ngan Abang Man & Abang Amir.. TQ ajak org pegi..

Tuesday, December 2, 2008

' aku Yg X KerUAn..'

0 comments
ntah kenapa hati aku x keruan skang.. tetiba datang rasa takut, sedey, gemuruh, ragu2.. ntahla.. mcm2 perasaan tiba2 datang.. padahal bukan apa pun.. cuma sekadar nk kena gi jmpa ngan dr mata je,,apa.. ala.. klu ikut surat ni dia tulis...OPTHALMOLOGIST.. hah.. camtu la bunyinya.. apointment jam 4 ni.. so, aku dh mintak ngan bos nak kuar kul 3.30..

Mula2 ingt B leh teman pegi... tapi B kata B tgh byk keje.. byk network down.. ermm.. hurmm.. makin gelabah la aku jadiknya.. naper ek?? eii.. aku sungguh x suka perasaan nie.. Ingat lagi dulu.. aku penah gak rasa gini bila kena gi jumpa dr kat Hosp. Besar Seremban pastu kena transfer ke Hosp. Besar Jelebu (hehe sbb aku bosan tgu kt seremban tu.. lama sangat..) & the last time masa jumpa Dr kat Hosp Kota Bharu.. masa jatuh tangga.. huhu... tapi dulu.. risau2 gini pun.. ada org teman aku gi Spital.. cuma ari nie.. ermm.. kena gi sorang2.. fuhhh... puas dh tarik nafas dalam2.. banyak kali buat dah nie.. nk tenangkan diri konon.. tapi.. makin aku cuba bertenang.. makin menggigil plak rasa.. hahaha.."RELAXS ITA.. NOTHING HAPPEN!! JUMPA DR JER LA..."

ermm.. jam dah tunjuk kul 3 dah.. jap je lagi nk kuar dah..harap2 xder apa2 la kan... hurrmm.. actually.. I really need somene temankan aku.. tapi xpelah.. aku kan dah besar.. leh jaga diri sendiri.. kan ita kan.. huhu..

tgh2 tulis.. keluar plak lagu nie.. huhu..

“Don’t worry about a thing,
‘Cause every little thing gonna be all right.
Singin’: “Don’t worry about a thing,
‘Cause every little thing gonna be all right!”

Hope everything will be fine.. Insyaallah.. doakan segala2nya selamat k..

Monday, December 1, 2008

Huda 3rd Birthday!!!

0 comments
Arini Besday Huda yg ke-3.. Happy Birthday Sayang.. Semoga anak mak menjadi anak yang berguna, berjaya dalam hidup & disayangi semua.. sebabkan arini 01 Disember 2008 adalah hari Isnin.. so, besday Huda disambut dengan sederhana tetapi meriah pada hari semalam..

Alhamdulillah.. semua yang dirancangkan berjalan lancar.. TERIMA KASIH yang x terhingga kepada yang dapat hadir.. Actually x buat besar2an pun.. cuma sekadar menjemput adik beradik, family terdekat & jiran2 keliling umah jer.. Member opis pun, 2-3 kerat jer.. yang agak2 x membebankan mereka utk hadir.. ermm... terima kasih banyak2... terlanjur wat besday Huda.. aku sekalikan ngan besday family yang x sempat nk celebrate.. Ayah, Ayah Kajang, Along, Abang, Seyra, Weng, Aziz.. Happy Belated Birthday!!

Nie nak story sikit pasal majlis tu...















masa nie budak2 tengah syok makan MUFFIN yang makteh buat utk majlis besday huda esok. X sabar2 dh dorang bila tgk muffin yang dibakar depan mata.. ermm.. Yummy!!!


Huda yang xtra seronok bila Belon dah gantung... ermm.. masa ni lum nk cute sangat.. tapi mandi dah tu.. huhu.. Huda kata "mak cepat mak.. amik gambar huda gelak!!"




Huda yang dah comey2, berbaju sedondon ngan Mak.. huhu.. dah ready nk potong kek.. Sempat lagi amik gambar ngan mak ayah.. tapi.. mana abang??? ermm.. abang dia sibuk main ngan abang mamat & kakak hanna.. & kalau ajak pun.. lum tentu dia akan datang amik gambar... xperlah..



Akhirnya.. tiba masa utk potong kek.. Huda Happy!! Huda X nangis.. cuma tersipu2 malu jer, bila semua orang nanyikan lagu besday utk dia.. bila dah potong kek.. "mak, huda nk yg putih jer.." hehe tau lama dah.. sebenarnya huda bukan nk kek dia.. tapi dia cuma nak makan cream putih kat atas kek tu jer.. ntah naper la anak sorang nie suka sangat makan benda manis..

Huda suka sebab dapat banyak hadiah.. & yang penting.. "TUMER..TUMER PINK, TUMER PINK" **semua pink!!


alhamdulillah.. permulaan & ending hari yang baik.. terima kasih juga kepada semua yang sudi menaja makanan, buah-buahan, desert, muffin, belon. juga.. tenaga & ingatan anda semua..


Semoga kalian dimurahkan rezeki & sihat walafiat selalu..

Saturday, November 29, 2008

It's Saturday!!

0 comments
pagi nie pagi sabtu.. aduhhh.. rasa malasnya nak bangun.. letih bukan sebab keje ke apa.. tapi letih sebab pikirkan masalah orang.. hurmm.. mmgla kan.. selalu kita dengar.. klu badan letih kita still leh bangun & wat keje lagi.. tapi kalau OTAk letih.. aduhh.. parahlah jawabnya.. so, aku adalah diantara umat yg berada di situasi ke-2 tu..

ikut hati mmg nk tido lagi.. tapi kesian plak ngan huda.. "mak...bangun mak.. huda nk susu..".. 2-3 kali dh dia sebut benda yg sama.. last2 .. dia tampar muka aku.. aduh.. kena sekali.. padan muka mak kan.. so, dah kena tampar x sedar2 diri lagi.. bangun2..


so, ngan muka toya & pisat2 tu.. aku gagahkan jugak la bangun.. eii.. malasnya.. dok jap tepi katil.. temenung, pastu bangun, bukak lampu, off aircond, amik sikat.. sikat rambut dulu.. uikss... amik sikat.. amik sikat.. tepi sikat tu.. WAAAA!!!!.. terus mata aku terbukak besar.. pastu segar terus.. x mamai dah.. HEHE!!.. terus lupa amik sikat tu.. sebab dah nampak benda lain kt tepi sikat.. hehehe..

Ingt post aku last week?? pasal KENZO aku tu.. ermm.. now, I get it back!! hehe.. BEST!!BEST!! HEPPY!! TENTUNYA.. Thanks B.. Luv U lah.. hehehe..**sori ek klu wat awk bengkok... ;P


So, dh x sedey dh arini sbb dh dpt perfume yg baru..


Moral: yang patah kan tumbuh,yang hilang kan berganti..
YANG PECAH!!! AKU DAPAT YANG BARU!!
huhu.. bersyukurlah dengan rezeki yang ada.. kan..kan..

Friday, November 28, 2008

'Kepercayaan"

0 comments
Bila kepercayaan dh dikhianati.. bukan mudah utk memberinya semula.. itulah kan.. terpulanglah pada individu tu sendri.. bagaimana cara dia nk atasi masalah yang timbul akibat runtuhnya KEPERCAYAAN ni... even.. aku sendiri pun, xkn boleh nk bagi kepercayaan 100% kepada org yg telah musnahkan kepercayaan yg aku beri tu.. Maafkan tu mmg boleh.. tapi nak beri balik kepercyaan tu.. ermm.. SNIRI MAU INGAT LA... bukan maksud berdendam.. cuma terasa terluka & kecewa sikit kan...

Bukan senang juga menjadi 'org tengah' kepala permasalahan 'org'.. aku dh cuba sebaik mungkin utk redakan & relaikan perselisihan yang timbul nie.. tapi .. aku pun xleh nak wat apa.. klu tuan empunya badan sediri x bagi peluang kepada diri mereka utk saling memaafkan..

Ikut hati nak jer aku lagakan 2-2 kepala.. biar masing2 pk secara rasional balik.. tapi kang.. masuk spital lak 2-2 kang.. sapa yang susah .. akuuuu jugak..

isk.. aku xleh nk fokus dah nie.. ya Allah.. kau berikanlah kekuatan kepada hambamu ini utk menerima segala dugaan ini .. Aminnn..
Uppss... ermm aku rasa lirik ni sesuai gak kan...

Hadapi Dengan Senyum

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua kan baik-baik saja

Bila ketetapan Tuhan
Sudah ditetapkan,
tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang


Wednesday, November 26, 2008

"Tanpa Kalian "

0 comments
Layan oo bila dengar lagu nie..

Saat jiwa terluka
Saat hidupku hampa
Semua telah terjadi
Disini tanpa kalian

Saat tak ku dapatkan
Kedamaian dihati
Semua mimpi buruk pun terjadi

Tak bisa terlukiskan di hatiku
Terhiris sangat perit
Tak ingin ku ingkari kegelapan ini

Aku memang tak bisa bertahan dan tegar
Tanpa kalian dekat denganku
Aku hanya susuk manusia yang lemah
Tanpa kalian disini

Aku hanya berharap
Dan tunggu waktu bicara
Ku ingin kalian dekat denganku

Aku lelah untuk terluka
Saat semua mata memandangku nista
Hilang arah diriku di sini

"Menangani Krisis Dalam Kehidupan"

0 comments
dlm mengharungi cabaran hidup zaman sekarang nie.. kita mmg kena kuat & tabah dalam mengharungi apa jua keadaan. X kisahlah apa pun dugaan & rintangan yang datang.. nk tanak kita kena tempuh jugak.. bagi aku mmg kadang2 aku rasa cam givup sgt nk teruskan hidup.. tapi nasib baik la.. aku cepat2 istighfar.. ingt pada tuhan.. iyalah kan.. 'SEKUAT2 DUGAAN YANG KITA TERIMA, KUAT LAGI DUGAAN PADA ORG LAIN".. allah takkan uji hambanya jika di tau hambanya tu x klarat nk terima ujian.. dalam saat aku menulis nie.. kepala aku mmg tengah ligat memikirkan segala masalah di keliling aku.. masalah dengan diri sendiri, keluarga, kawan2, persekitaran.. argghh.. semua tu mmg terlalu menghimpit perasaan aku.. kadang2 rasa cam hati ni dh tinggal besar duti seposen.. ker 5 sen.. ntahlah.. sakitnya hanya tuhan saja yang tahu..bila aku dh x larat nk tanggung, mula la.. migrain tu datang.. cam nk pecah plak kepala nie..

tadi aku pegi satu MOTIVASI BULANAN.. tajuk dia "menangani krisis dalam kehidupan".. mmg sangat sesuai ngan life aku skang.. aku pegi pun sbb aku rasa, ini salah satu cara utk aku tenangkan fikiran aku yg berkecamuk nie.. dalam course tu tadi.. ada satu benda yg penceramah tu sentuh yang buat aku rasa nk berjujuran air mata..errk.. sebenarnya dh bergenang pun.. tapi aku tahan jer.. sbb kang x pasal2 plak aku kena panggil gi kaunseling.. huhu.. aku sebak bila penceramah tu kata.. "KITA XKN BOLEH MELUPAKAN JIKA SESUATU TU BERKAITAN DENGAN SESEORANG YG BERMAKNA DLM HIDUP KITA".. "KITA BOLEH MEMAAFKAN TETAPI TIDAK BOLEH MELUPAKAN".. that's it!!.. mmg aku senang memaafkan, tetapi utk melupakannya 100%.. ia memerlukan masa bg aku.. atau mungkin tunggu tuhan cabut memori kelukaan tu dr aku.. then baru bley lupa.. ermm..

bukan setakat stress ngan masalah sendiri.. tapi aku pun stress ngan masalah org lain yg menjadikan aku nie kepercayaan mereka.. I must keep a secret!! betapa beratnya bebanan tu.. tapi itula kan.. aku sanggup pgg amanah tu.. sbb aku sayangkan mereka!! when we LOVE someone, kita akn cuba buat apa sahaja yg terbaik utk mereka.. kan..kan.. ermm.. aku rasa itulah COPING SKILLS yang aku ada.. bersedia menerima & bersabar!!

sesungguhnya ALLAH itu MAHA ADIL.. setiap ujian yang diberikan kepada kita ada maksudnya yang tersurat & tersirat.. Dengan dugaan inilah aku menjadi semakin tabah, semakin kuat, semakin berani & yang penting semakin sabar dalam menerima segala ujianNya.. aku berdoa kepadaNya semoga.. segala pengorbanan yang aku buat nie.. xkan sia-sia.. Aminnn...

Tuesday, November 18, 2008

sana sini kenduri...

0 comments
lately banyak betul dapat undangan perkahwinan.. mana satu yg nak pegi pun xtau.. pastu ntah dapat pegi ker tak pun x tau.. sumer jauh2 plak tu.. bukan setakat kenduri kawin.. open house pun ada lagi tau.. doa selamat org nk gi haji lagi.. ermm.. penuh betul undangan.. klu diikutkan nk makan free tiap2 ujung minggu mmg no hal la..

Anyway.. terima kasih la kat semua yang sudi menjemput tu.. mmg klu bley sumer org nk share kan masa happy mereka ngan sumer org.. xpecially kawan2 rapat.. huhu.. tetiba terasa tersentuh sikit perihal kawan aku yang sorang nie.. Dulu masa dia bujang dia keje satu opis ngan aku.. susah senang sama2 kami kat sini.. Makan sama.. ngangkat kusi sama2.. hermm.. senang citer semua dia nak share ngan kami2 kat sini.. tapi lepas dia pindah & dapat keje baru.. semuanya dah berubah sikit la.. x kisahlah kan.. yer la.. paham.. masing2 dh dok jauh.. pastu mcm2 aktiviti masing2 nak kena uruskan kan.. itu aku x kisah aku paham..
tapi betul2 buat terasa sikit bila dia x jemput pun time wedding dia.. sebenarnya klu xnak bg aku datang pun xperlah... at least bgtau la kan.. xla org tertunggu2.. ermm.. dia just call kak ina bgtau yg dia nk kawin.. thats all.. itupun selepas terkantoi bila Dr call ajak dtg kenduri... isk.. bley ker camtu?? sedangkan dh lama kami tunggu..last2 cenggini plak kan.. ermm.. ragam manusia mmg pelbagai kan..

X kisahlah.. yang nyatanya... yang lalu biarlah berlalu..Anyway.. aku ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT HALIM & JAJA.. Semoga berkekalan hingga ke anak cucu.. maybe korang sibuk sangat utk persiapan wedding kan.. tu pasal la x sempat pun nk bgtau kitorang.. REDHA JER LA...

Friday, November 14, 2008

Switch to Blogspot..

0 comments
ari nie.. ntah naper.. friendster blog aku xleh nak masuk.. asik problem dr tadi.. ermm.. bosannya..

Oleh yang demikian.. ari nie aku rasa aku dh nekad nk switch terus ke blogspot.. alang2 aku dh ada 2 blog kan.. sblm ni aku update blog. friendster jer.. so, pasni.. aku akan usahakan utk update kat blogspot ni lak.. hehe.. so, kawan2 yang selalu ikut perkembangan blog aku.. korang leh jugak tgk update kat sini k.. Don't worry i wont go anywhere.. huhu

Thursday, November 13, 2008

Eija N 'BLOG'...

0 comments
ermm.. termakan gak kata2 kitorang ek.. heheh akhirnya Ija dah ada blog dia sendiri.. agaknya tensen la tu aku n eela asik dok kata 'UPDATE DAH!!' hehe..

Anyway to Ija.. welcome to the club.. & WELCOME "EIJA N LIFE" blog.. semoga ko makin cool menghadapi sebarang situasi bila dh ada tempat meluah perasaan ni K!!

to eela: CONGRATS.. we have new patner!! ahaks..

Tuesday, November 11, 2008

Ayen Dah KoNVo!!

0 comments
11 November 2008.. meraikan ayen tamat tadika 6 tahun.. bukan tu jer.. ari ne gak merupakan besday Weng (tunang Sera).. Happy Birthday Weng!! & untuk anak mak nie.. CONGRATULATION.. walaupun nie cuma konvo kanak-kanak.. haha.. x kisahlah.. yang penting dapat gak aku joint konvo anak aku nie.. manalah tau kan.. x sempat plak nk joint masa dia keluar U nanti.. ermm...

Nothing much to say.. pada pandangan peribadi aku, majlis ni agak huru hara sikit..biasalah.. bila majlis dipenuhi anak-anak kecil nie kan.. macam2 boleh berlaku.. yang kesian masa tgh persembahan adik2 kecil.. nak nyanyi lagu 'rama-rama'.. mula2 ok jer semua.. tapi bila part rama2 terbang keluar tu... dush!!! "seekor" rama2 terhantuk kepala kat white board depan pentas.. aduyai.. kesian betul tgk budak tu.. terus meraung kat situ jugak..& aku tgk cikgu2 pun jadi panik.. yg budak2 nyanyi tu pun dh huru hara.. yang kawan rama2 yg lain pun x jadik keluar.. MC pun x buat apa.. tau2.. lagu dh abis dah.. haha.. nasib baik la persembahan budak2 jer.. klu org dewasa la tu.. dh kuar paper muka depan tu...

abis sumer persembahan.. macam biasa ada cabutan bertuah.. aku & my hubby biasa dh x lucky punya.. tapi saje2 la kan.. "hah B.. cabutan ni awak punya nie.." laki aku gelak jer.. lepas cabutan yg 1st.. hubby aku plak kata.. " hah lepas ni awak nak naik ke saya nak naik nie?? hehehe".. pastu aku kata.. "yoyo oo jer.. cam kompom" tapi aku jawab gak la.. " alaa.. awak jer la naik, saya amik gambar" hehe.. tiba2 .. no..8... 7 !!! (87).. hahaha.. kitorang ketawa sendiri.. betul la.. kami bertuah hari ni.. hehe.. suka jer..
tu la kan.. org selalu kata..

TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI, TUAH MANUSIA SIAPA YANG TAHU!! alhamdulillah utk semua permulaan hari yang baik hari nie..






Tuesday, November 4, 2008

Who Am I...

0 comments
Inilah aku.. seorang manusia biasa.. yang punya banyak karakter.. huhu

This Is My Lovely Family.. Hubby yang sporting & anak2 yang menakjubkan..



Aku lahir dari keluarga 5 beradik.. Mak & Ayah, sorang kakak, sorang abang & 2 adik perempuan. So, aku kat tgh2 la kira..

Dengan keluarga mertua yang sangat sporting & selamba jer.. Kat sini.. aku dh jadik kakak sulung.. hehe sbb my hubby anak 1st. yg 2nd lelaki & 3rd pompuan.. masing2 semua dh bertunang.. x lama lagi makin berkembang la family in law aku nie..

Aktifkan keduanya...

0 comments
My Hubby kata.. aktifkan 2-2 blog.. apa yg wat kt frnster blog & blogspot sama.. I'll try.. disamping tu leh tgk yg mana lagi senang nk guna utk begginner macam saya nie.. huhu

tunggu je la ek nanti..

Thursday, October 23, 2008

Huda, BEBE & suku Sakatnya..

0 comments
Atas Permintaan... aku story gak la pasal 'bebe' huda tu hari nie..hehe.. skang bebe huda dh jumpa family dia semua.. "jejak kasih" dh berakhir..


dulu masa huda baby aku belikan dia anak zirafah.. nama di 'BEBE'.. lama dia ngan bebe tu.. mana2 pegi mesti bawak.. xbley tinggal.. senang citer.. BIAR TINGGAL SUSU, JANGAN TINGGAL BEBE!! uikssh.. sampai gitu sekali.. betulll... itula kan.. dh dia suka.. kira itu cam kawan dia la sejak dia lahir.. mmm...sampai la nak raya haritu.. gi jalan2 kat TESCO, jumpa Mak Bebe.. besar dari Bebe.. tgk harga baru RM16.. so, nenek/atuk dia belikan utk huda.. So, huda Heppy!!.. dh jumpa mak bebe.. masa tu my hubby kata.. nnt kita kumpulkan adik beradik dia la..


mmg nk jadikkan cerita.. Gi trip ke Langkawi aritu.. haha... jumpa plak.. "adik" dia.. comey.. kecik jer.. huda dh jerit suka.. harga dia RM12.90 (kecik jer..) tapi dh huda suka.. layan jer.. seronok tgk dia heppy... so, huda dh ada ramai kawan...
klu tanya : "mana mak bebe??" huda tunjuk yg besar.. "adik dia??".. huda tunjuk yang kecik comey tu.. then bila tanya "mana bapak dia??".. huda kata "bapak dia dah mati.." uikkss... ermm..*%&%$@ blank jap kitorang.. haha lawak la si kecik ni.. dia leh pk sampai cenggitu sekali...


Then.. semalam saja jalan2 kat Gerai Konvo.. dannnn... aku jumpa lagi suku sakat Bebe ni.. haha.. 'HEPPY!!!' .. aku lak yg heppy lelebih.. terus call hubby.. "tgh sibuk ker?? hehehe.. saya jumpa bapak bebe ngan abang dia!!!" B kata iya ker?? tgk harga lagi.. bapak dia.. besar utk letak tisu.. RM32.90, abang dia.. lebih kurang besar bebe RM16.90. x kisahlah.. nak beli gak.. Heppy!! B kata blikan dulu... siap transfer duit lagi.. haha.. we all sumer heppy ngan kehadiran 'keluarga baru' huda tu.. haha..Best!!Best!!


So, skang.. Huda nyer "Family Bebe" dh complete.. haha..


Friday, October 10, 2008

She's my MATE

0 comments

Dia kawan aku yang sentiasa jadi kegilaan ‘balak2′ masa kat poly dulu… walaupun zahirnya dia ni nampak ala2 perempuan melayu terakhir gitu.. tapi hakikatnya.. Mate aku nie leh tahan lasaknya.. Dia memang selamba.. x kisah pasal apa org nk kata @ apa org nk pk pasal dia.. klu dia rasa dia nk buat.. dia buat.. klu dia kata NO.. means NO!!! .. haha best kawan ngan dia nie.. sekepala la ngan aku.. leh kata kami cam belangkas.. pi mana2 mesti berdua..

Aku jumpa dia ni masa aku masuk Poly PD.. kitorang amik course sama KEJURUTERAAN ELEKTRONIK (PERHUBUNGAN).. kelas SEP 97. Klu sama sama batch ngan aku masa tu.. aku rasa.. ramai yg kenal mate aku nie.. almaklumlah org cantik & pandai.. “hehe aku tumpang sekaki la..” Kitorang tamat pengajian kat PPD tahun 1999.. pastu grad tahun 2000..

Alhamdulillah.. rezeki kami masih ada utk sama2 menyambung pengajian.. Then kitorang dapat sambung Diploma kat Poly Kota Bharu Kelantan.. Mmmm.. merantau dah kami.. Memang saja amik jauh2.. & mmg kami plan amik course yang sama jugak.. KEJURUTERAAN ELEKTRIK (ELEKTRONIK).. kat sana kitorang x dapat dok sebilik.. sbb intergrasi kan.. dia x bagi dok sama.. tapi masa part 6 kami dapat gak dok sebilik.. haha.. best2.. Masa kat sana.. mmg semua tempat kami redah jer… Bila lagi nk merasa jalan2 kat tempat org kan.. Lagipun kami kat situ kejap jer.. setahun..

Tamat kat sana end 2000 & grad 2001.. Then lepas tu kami bawak haluan masing2.. Nak jumpa pun dah susah.. tambahan plak masa tu masing2 dh kawin.. dh ada family sniri.. tapi kami still contact la.. tahun 2002/2003 kot.. baru aku jumpa dia balik.. masa tu dia datang KL ada kursus.. so, lepak umah aku.. huhu.. ingt lagi masa tu dia tgh pregnant anak sulung dia.. itulah last aku jumpa dia.. SEHINGGALAH…

MALAM TADI dia datang raya umah aku… YESLAH!!! lepas rindu kat MATE aku nie.. anak dia pun dah besar.. dah 5 tahun dah.. & dia still maintain macam tu… “malah makin lawa lagi..” huhu.. dari start jumpa sampai la dia nk balik.. macam2 yang kitorang borak.. apa xnya.. dh dekat 5 tahun lebih dh x jumpa.. ikutkan hati mmg sampai pagi kitorang nyer citer.. tapi masa x mengizinkan.. sbb kawan dia ada hal masa tu.. so, xleh nk lepak lama2.. tapi sempatla aku amik gambar dia n anak dia..

Aku sentiasa doakan dia bahagia dalam hidup & sentiasa tabah ngan dugaan dunia nie.. Aku selalu risaukan pasal dia.. sbb walau dia ni dh umur 29 tahun skang .. tapi kadang2 keje gila yang dia suka buat macam umur dia baru 19 tahun.. “huhu mate.. klu awk baca blog nie.. jangan mare haa..”

MATE!! awklah sahabat, teman, kawan yang takkan org lupakan…


Thursday, October 9, 2008

"Anak Mak Sayang"

0 comments
Ari nie nk citer pasal 2 orang mutiara hati mak nie… Muhammad Hazren Shah,11 Julai 2002 & Nur Syazana Huda, 01 Disember 2005.. Klu ikut tahun.. skang yng sulung dh 6 tahun, yang 2nd dh 3 tahun


* Gambar ni amik masa raya baru nie.. kat Masjid Tanah, Melaka

Klu nak citer satu persatu sepanjang 6 tahun pasal dorang berdua ni memang x abis.. mcm2 hal & macam karenah masing2. Si abng dengan perangai manjanya.. yang adik plak, ngn berdikarinya mengalahkan org besar.. ada ketika bagus gak dia pandai bawak diri, tapi ada ketika.. buat aku risau sbb dia kecik lagi…




Tapi.. apa pun perangai dorang berdua.. aku bersyukur sbb masih diberi peluang utk merasai pengalaman sebagai seorang ibu.. Marah, penat, pening macam mana sekalipun… ANAK TU ANUGERAH ALLAH.. Bukan semua orang dapat lalui pengalaman menjadi seorang ibu… & yang paling aku bersyukur sekali.. at least.. aku dh dikurniakan sepasang anak.. ramai kawan2 aku yang anak 2-3 org tapi semua pompuan atau semua hero… so, mereka masih menanti kehadiran suatu kelainan dalam family dorang..



ermm.. bersyukur dengan kehidupan, sentiasa menghargai apa yang allah kurniakan kepada kita..

Bukan semua kesenangan menjanjikan kebaikan & bukan semua kesusahan mendatangkan keburukan…


- LOVE Niesa’95 -

"Sayang Awak"

0 comments


Siapa kata klu bercinta masa sekolah xkan kekal lama ??? Tajuk ni aku penah perdebatkan masa aku attend kursus kat UPM… ramai yang pertikaikan. “hubungan cinta monyet & kawin muda” xleh bawa kemana..

dulu aku leh la percaya.. tapi skang tak la.. sebab.. aku sendiri alami zaman tu.. Love U la sayang !!


Kami berkenalan pada 27 Februari 1995.. Kami satu sekolah.. SMVKK 95/96, satu kelas Proton 95/96.. Macam biasa.. bercinta, bergaduh, majuk2.. kena panggil ngan cikgu sbb ujian x lulus pun penah.. kena gertak ngan cikgu pun penah.. tapi kami relaxs jer.. Life must go on… Biarlah apa org kata… jodoh pertemuan di tangan tuhan.. Kami lulus ngan cemerlang dalam SPMV.. Dia best student utk kaum adam & aku utk kaum hawa.. Ok what.. mana ada kacau study maa…. hehe


Then kami bertunang on 25 September 2000. Macam orang lain gak.. masa ber’kapel’ ngan masa bertunang x sama.. Banyak benda yg kita kena sabar.. macam2.. Penah gak affair kami ni goyah.. tapi jodoh kami masih kuat.. Alhamdulillah.. semuanya berjalan dengan lancar bila kami kemudiannya amik keputusan utk kawin pada umur 22 tahun (huhu muda kan…) pada 15 September 2001 dengan hantaran sebanyak RM5,555.55.. “masa tu dh kira mahal dah nie..” RM tu kami yg decide.. sempena 5 tahun ++ perkenalan kitorang sebelum kawin.


Diam x diam… skang dah tahun 2008.. Alhamdulillah.. segalanya berjalan dengan baik.. Aku doakan semoga kebahagiaan ini akan menjadi milik kami selamanya..


- LOVE Niesa’95 -

Wednesday, October 8, 2008

Langkah Baru

0 comments

Ermm… tetiba jer hati aku tergerak utk menaip & membuka satu lagi lembaran baru dalam hidup iaitu… BLOG..

Dah lama aku simpan hajat nk ada blog sniri.. dulu dah buat satu dah.. tapi aku x tau nk tulis apa.. so, biarkan jer.. sampai la nie..

Mungkin ari ni adalah permulaan yang baik utk aku memulakan Blog nie.. hehe please help me my friends….



Dalam hidup ni.. banyak benda yang aku suka buat.. Xspecially benda2 yang melibatkan kreativiti..

Aku suka menjahit, suka mengecat, suka hias umah, suka benda2 yang cantik, suka benda2 yang wangi, suka amik gambar, suka bagi ‘gift’ kat orang… suka bertukang, suka ‘bega2′ barang.. senang citer.. aku suka banyak benda.. hahaha.. itu pasal aku amik course kejuruteraan…

Aktiviti sepanjang hidup.. aku suka benda2 yg xtreme.. mana2 yang agak2 mencabar kemampuan fizikal aku suka.. huhu.. suka sangat.. kadang2.. bila aku buat benda2 tu sumer.. bleh releasekan tensen..

Skang nie.. aku rasa.. cam suka plak nak wat blog nie.. hehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...