Tuesday, June 30, 2009

hari INI...

2 comments
HARI PERTAMA BEKERJA... hmm.. mcm budak baru masuk keje.. banyak benda yg rasa ntah mana ntah aku letak.. nak cari file dlm folder mana pun x ingt... Dok tgk meja aku yang lama dtglkan nie.. kalendar pun x berganjak dr saat aku cuti tu.. hehe.. Meja pun berabuk jer.. kertas2 pun x berusik.. tapi banyak benda yg x tersusun rapi sprti selalu... hmmm...

Ari nie.. mcm tau2 jer dorang nie aku masuk keje.. ramai lak yg call la, YM la, dtg jumpa la.. haha.. kira xtviti aku utk 1st day dtg nie.. mmg full la.. Senang citer aku leh kata penat la ari nie.. tapi xkan nk bgtau kt dorang aku penat kan.. kang ngata plak.. dh lama cuti, nk kata penat plak.. huhu.. dia bkn apa tau.. secara automatiknya.. bila AKU DAH ADA.. so, masing2 dh biasa tanya itu & ini.. so, aku pun dah terbiasa.. bangun & pegi jer tolong apa yang patut.. smpi lupa jap la kaki yg masih 'berpantang' nie.. sampai akhirnya mereka sndiri yg remind aku pasal 'KAKI'.. ayat paling x bleh blah.. "lutut dh senget pun ada hati nk jalan jauh2.." well.. apa nk wat.. dah 'terbiasa' kan.. sumer benda buat sendiri.. anyway.. nasib baik jugak.. sbb ada insan2 pihatin yg sayang kat aku nieh.. tolong aku selagi boleh.. hehe.. TQ sumer2.. kalau la tiap2 hari mcm tu kan bagus.. :P.. apa2pun.... padan muka aku.. sebabnya.. ari nie aku dah rasa lepak dah.. huhu... smalam pun tetiba jer aku kena balik lewat... sbb kesiankan SI AIN, yg terkontang kanting seorang diri siapkan buku2 utk event ari nie.. Bleh lak kengkawan seangkatannya tinggalkan dia mcm tu jer.. Aku dah merasa dah dulu masa aku kena wat sniri.. so aku x sampai hati nk tinggalkan dia.. walupun hakikatnya aku dh lepak dah nie.. tapi xperlah.. XRUGI pun aku tolong dia.. kurang2 dia pun leh balik awal.. tapi ain kata.. ain balik lambat gak.. sian ain...

Sampai umah.. mandi2, siap2 terus gi umah along, sbb along wat besday hanna.. hmm.. masa tu kaki dh sengal2 giler.. so, xlepak lama kat umah along.. dlm kul 10 chow dah.. balik umah.. sapu minyak seluruh kaki, tampal ketotop, pakai guard, makan ubat & tido... ari nie.. aku lepak jer kat opis.. nk gi jenguk dewan seminar tu pun aku x mampu.. sbb kang takut xterkawal diri utk duduk diam & pandang jer org wat keje.. huhu.. x sampai hati aku.. so, better aku dok diam kat opis nie jer.. melayan perasaan.. hehehe..

Saturday, June 27, 2009

Si KECIL...

0 comments
Lepas amik report card kat sekolah ayen ari nie.. terus bawak dorang jalan2.. kononnya nk tgk Transformers, tapi biasalah.. tiket SOLD OUT & nk book pun smpi jumaat dah full.. so, x jadik tgk.. Tapi smpt la AYEN bergambar ngan idola dia.. hehe.. HUDA pun sama.. xnak lepas peluang... lepas tu gi jalan2 jer & makan..






Tadi masa kat skolah ayen.. budak2 ni tgk ikan kat kolam.. tetiba jer aku ada 'idea'.. hehe.. JOM BELI IKAN .. huhu so, bgtau kat budak2 nie.. 'kalau jadik budak baik, x nakal2, x gaduh2.. nnt mak belikan ikan..' hmm.. terkejut gak tgk kesungguhan budak ber2 nie utk jadik 'sebaik' yg boleh.. maknanya.. memang nak sangat bela IKAN la nie.. So, x fikir panjang dah.. balik tu terus singgah kedai .. & mereka pun pilihlah ikan masing2..
So, inilah dia SI KECIL yang dh menjadi keluarga baru kitorang...

Ikan tu sumernya ada 6 ekor, 2 ayen, 2 huda & 2 B.. aku nyer terlupa lak nak beli sbb dh leka pilihkan Aquarium & barang2 nk deco dia.. xpelah nnt kemudian leh tambah kan.. hehe
patutlah ramai yang suka bela IKAN, rupa2nya baru aku tau yg ikan nie melekakan kita.. bila aku tgk jer mereka berenang2.. rasa hilang stress.. huhu.. lupa gak citer2 sedey semenjak 2 menjak nie.. B pun xcited jgk, siap belikan rumah pam lagi utk ikan tu.. so mereka bleh la main2 dlm Aqua tu dgn riang ria.. hehe..

Tgklah mcm mana pengalaman bela SI KECIL nie.. harap2 bertahan lama la kan.. Insyaallah.. klu sumer ok.. ada rezeki, kitorang dh bercita2 nak beli Aqua yang besar ckit.. & pastu leh beli NIMO & DOWRY plak.. hehe
haa.. nk tgk SI KECIL yang comel2 nie.. datang arr rumah.. sumer pun dh ada nama dah..
Ikan Ayen nama dia Bumble Bee (kuning) & Jazz (putih), Huda plak ikan Guppy : Baby & Bibi, xreti dok diam mcm huda gak.. huhu. B nyer kitorang yang ltk nama Red & Blue.. Sbb ekor dia ada kaler.. dlm gelap pun leh nampak Glow In The Dark la lebih kurang... tapi pemalu ckit.. B kata "macam tuan dia.." hahaha.. betul kerrr???!!! :P

Friday, June 26, 2009

"SeDey.."

3 comments

KENYATAAN itu amat menyedihkan.. tapi kita ttp kena terima KENYATAAN itu sebagai SATU YG NYATA.. Aku dh usaha, aku dh cuba, aku dh buat yang terbaik.. tapi hasilnya tetap tidak seperti yang diharapkan.... hmm.. kali nie.. kenyataan tu agak sukar utk diterima w/pun aku harus terima gak dengan hati yang terbuka..


wahai kawan2..

serius.. aku sedey skang.. upset ngan diri sendiri.. i NEED SOMEONE to hug, need shoulder to cry.. huhu.. nak lepak tepi laut!!!! uwaaa...

My Last MC..

0 comments
hehe ... patutnya aku keje dh kan arinie.. tapi rupa2nya masih MC lagi.. huhu.. Tgk keadaan mcm Dr tu nk bagi aku sbg MC lama lagi.. tapi aku kata.. ckplah utk arinie jer.. ISNIN saya nk masuk keje la..

"betul ker awak nak masuk keje nie??"
"Insyaallah.. MC esok jer ckplah DR.."
"bleh ke nie?? betul??"
"yup BETUL"
"hmm.. klu gitu okla.."

** pesanan dr DR :
1. Jalan wat benda lasak2
2. Jangan bawak benda berat2
3. Banyakkan Xcercise
4. Kena kuatkan otot kaki nie lagi..
5. Nanti lepas raya jumpa saya semula.. 2nd Operation.. huhu

hmm.. tang no.5 tu yang aku x sanggup tu..

'err.. xbleh ke klu x buat DR??'
'boleh.. klu umur awak 50an mmg x payah buatla.. tapi sbb ni muda lagi.. so, DIGALAKKAN buat balik la.. sambung ECL yg koyak tu.. klu x buat nnt.. awak akan mudah terkehel, mudah jatuh pastu nnt bahagian lain plak cedera..'
'hmmm....'
'xper.. sikit je.. nanti dah buat.. baikla. lps tu nanti boleh jalan elok.. apa2pun awak kena kuatkan otot kaki ni dulu.. lps tu nnt kita tgklah tarikh yg sesuai utk wat operation tu..YA!'

Dr nie punya ayat punya la baik.. cara dia cakap pun COOL jer.. mmbuatkan kita susah nk kata NO.. aku masih berfikir2 lagi.. hmm.. takut mmg takut gak.. mcm x sanggup plak nk lalui balik pengalaman masuk bilik bedah, dok wad lama2, jalan guna wheelchair, walking frame, tongkat.. huhu mcm2 benda dh guna nie.. kena belajar jalan balik.. anak2 mcm mana, suamiku lg.. kesian nnt dia huru hara uruskan umah & anak2.. keje lagi.. hmm.. tambah plak tahun depan adik2 ku ramai lak nak kawin.. along pun dh nk bersalin nnt.. pastu umah kg pun x abis siap.. nk selesaikan jugak tu.. hmm.. camner ek.. *&%%^&**((**() -----bingung---- tapikan.. betul jugak kata DR tu.. klu aku x wat nanti.. kesan akan datang kita x tau kan.. aku jugak kena tanggung sniri nnt.. hmm.. tgklah mana2 nnt.. apa2 pun aku kena banyak xcercise utk kaki nie lagi.. bak kata DR.. "menggigil lagi nie.. otot kamu x kuat lagi.. bykkan xcercise.. " hehe.. baik tuan doktor!!

Mcm biasa, lepas jumpa DR kena pegi FISIO.. kali nie treatment x byk.. cuma 2 jer.. Ultrasound & Shortwave.. tapi ntah kenapa.. yang x byk nie la yg buat aku letih bagai nak gila.. nak berjalan lepas tu pun lalok je.. longlai semacam.. sampai hampir nk pitam masa tgh beli makanan kat pasar malam.. nasib baik B ada dekat.. so, smpt la aku berpaut kat dia..
Ikutkan malam tadi nk joint IS wat tahlil arwah suami dia, tapi aku sniri pun mcm x larat nk bawak diri.. takut klu pegi nnt pun, susahkan org kat sana plak.. huhu.. so, terpaksa la cancelkan niattu.. SOri Is.. & harinie... badan masih terasa penat lagi penangan FISIO semalam.. so, aku decide utk rest jer ari nie.. So, Insyallah.. kawan2 yang menanti kehadiranku kat OPIS tu.. kita jumpa ari ISNIN ek.. Insyaallah...

FISIO plak kata..
1. Bykkan wat xcercise --- cm Dr kata gak
2. Kena kuatkan otot nie.. prepare utk operation tu..-- DR pun kata gitu
3. Jalan slow2 dulu, dh ok laju sikit, dh terasa yakin baru bleh joging..skang lum lagi..-- huhu ingtkan dh bleh berjoging dah.. berangan dah nk jog kat taman bawah tu..
4. X boleh wat keje berat2 lagi.. elakkan.. --- Nie la part yg paling susah..
5. Naik tangga hati2.. berpaut dulu
6. X bleh bwk basikal lagi.. nnt pegi Gym, guna basikal xcersice tu xper.. -- ooo.... ingtkan dh bleh bawak basikal biasa.. hehe baru jer berangan naik keje nak round opis ngan basikal..
7. Jumpa lagi 2 minggu.. -- huhu.. FISIO lagi...

apa2la kan.. untuk kebaikan jugak.. Insyaallah...

Thursday, June 25, 2009

esok.. KEJE?? huhu..

0 comments
hmm.. mcm x caya jerkan... pejam celik..pejam celik.. dh sebulan stengah aku MC.. huhu.. & ESOK!!! haaaa... APA??!! Keje dah?? huhu.. hmmm... actually.. my MC is till today.. & arini aku kena gi flw/up lagi kat Az-Zahrah.. pastu Fisio again.. hmm.. so, klu ikut perkiraan.. aku rasa aku dh bleh start keje esok dah.. w/pun bukan 100% komitmen aku bleh bagi bila dh start keje nnt.. tapi at least.. aku dh boleh pegi keje.. boleh la bawak keta..'baik2'.. hehe.. leh la setakat jalan dari meja ke Pejabat Dekan tu.. aku kira no hal la.. Cuma yg perlu.. slow & steady.. xleh jalan katun cam dulu2.. yg mana aku suka sgt jalan laju2 tu.. hehe..

Petang nie.. kul 2.30 aku nyer appoinment. tapi rasa cam liat jer nk pegi.. almaklumla.. tghari kan.. lagipun pegi kali nie sorang2 jer.. selalu B temankan.. tapi arini aku kata kat B.. aku bleh g sniri .. Insyaallah.. so, xyah la susahkan dia... tp nmpak gaya td B pun cam risau lagi jer.. hehe.. "Don't wory la cayang.. OK Insyaallah!!" :P pastu B kata tadi suh mintak lagi sehari MC.. suh aku rest lagi esok & start keje pd minggu baru.. ISNIN nanti.. hmm.. mana2lah kan.. tgk DR kata apa.. suh keje esok pun ok.. Isnin pun ok.. Klu stakat sehari jer lagi dia bg MC x kisah.. jangan dia suh aku rest lagi 2 weeks sudah.. tak mampu dh dok umah lama2.. hehe...

Apa2pun.. kita tgu result petang nie.. :D

Tuesday, June 23, 2009

Jalan2 sambil berjalan...

3 comments
hmm.. nampak gayanya MC aku kali nie mmg byk terisi ngan pelbagai agenda.. Lepas adik ipar aku kawin last week.. pastu pegi menghantar ke umah lelaki lak kat Penang.. ntah la nk kata penang ke Kedah ke.. sama jer.. sbb doknya kat sempadan.. hmm.. trip kesana alhamdulillah.. semua berjalan baik.. kitorang pegi 5 keta termasuk pengantin.. Gerak dr sini dlm kul 10 am mcm tu.. pastu sampai kat resort.. dlm kul 2.15 lebih kurang la.. Ngam2 time org abis semayang Jumaat.. Hmm.. terpegun gak masa mula sampai kat ANISANI VILLAGE RESORT tu.. bukannya apa.. letaknya tinggi diatas bukit.. bleh nampak pemandangan kampung..best... difhmkan resort ru baru je dlm 7-8 bulan running. So, byk lagi la benda yg dia kena perbaiki. Masa aku dok kat situ.. yg x best cuma a/cond & air jer.. bukan xbest sgt pun.. kira ok jer la.. sbb org tu kata.. air & elektrik x ckp sampai kat sana.. iyalahkan atas bukit lagi.. Lagipun bak kata weng.. kawsn kpg kat situ mmg ada masalah bekalan elektrik.. so, no wonder la kan.. resort tu mcm tu.. tapi overall aku rasa puas hati la menginap kat situ.. sbb bilik dia pun besar & klu tgk equipment yg dia pasang kat bilik2 tu semua yg bagus2.. bukan cap ayam punya.. Maybe.. lepas nie dia akan improve a lot la bila dh lama buat bisnes kan..

Ptg lepas makan tghari, aku nampak signbord tulis HUTAN REKREASI BATU HAMPAR 600m.. hmm.. maknanya x jauh dr resort kitorang.. so, apa lagi decide ngan sumer pakat jom pegi.. hehe.. ingt x aku ada kata nk pegi tgk air laut ke.. air terjun ke kan.. haa.. ni la peluang aku .. so, sampaila aku kat sana.. hmm not bad la tempat dia.. klu dia jaga kebersihan lagi sikt.. aku rasa tip top dah.. anyway enjoy jer kat sana.. air dia pun sejuk je.. geram je x dpt mandi air terjun tu.. takut licin.. lagipun kaki aku ni lum bleh lasak sepenuhnya.. so, kena take care gak la..



esoknya.. pegi hantar pengantin.. haa.. ni la kali pertama aku merasa dok makan sekali kat meja pengantin.. hehe selalunya jadi tetamu biasa jer kan.. tapi sbb ni menghantar adik sniri, so merasala.. Layanan... jangan kata la.. siap nk suap ke mulut la makcik yg jaga meja tu.. sampai segan lak rasanya.. Makanan.. WOW!! superb!! aku paling suka masakan ikan dia.. xtau la ikan apa.. sbb aku tau makan jer.. hehe & yg best gak udang goreng tepung.. hmm byk gak la aku makan.. rasanya itulah time aku makan paling byk semenjak MC nie.. hehe Alhamdulillah...

Selesai menghantar, kitorang pun gerak ke PENANG.. Asalnya family aku jer yg pegi.. tapi lepas tu.. semua rombongan pun kata nk follow sekali.. so, 4 keta la kitorang gerak gi PENANG.. gi sna aku xder la xcited mana sbb dh penah pegi kan.. & dh tau dh jalan penang yg pening tu camne.. hehe tapi yg lain x penah pegi.. so aku follow jer... cuma kali nie.. merasa la tgk pemandangan penang waktu malam masa kat atas BUKIT BENDERA tu.. best!!!.. kononya lepas tu nak pegi Batu Feringgi.. tapi sbb dh malam & masing2 pun mcm dh penat.. so dorang cancelkan pegi sana.. Aku ingt mulanya klu dorang jd pegi , aku nk bwk dorang jalan2 kat night market dia.. tp itulh.. sbb pegi ni pun terlanjur menghantar pengantin kan.. so, xleh nk kata gak la.. klu mmg niatnya tu pegi berjalan2.. mmg x tinggal la sumer tempat2 tu kan..

hehe.. ramai yg marah aku pose camtu.. hehe.. saja carik pasal...

So, selesai sudah apa yg patut diuruskan.. tenaga pun dah banyak kuar, belanja jangan citer la.. walaupun adik ipar .. tapi aku dh mcm kakak sulung dah.. so, xkan nk wat bodo je kan.. xkisahlah pasal belanja nie kan.. sbb duit boleh dicari.. yang penting, apa yg kita plan berjalan baik & semua org puas hati.. err.. w/pun ada yg x puas hati sana sini.. nk wat camner kan.. adatlah.. yang nyata aku & family in law aku dh wat yg terbaik utk memuaskan hati semua pihak.. so, klu ada kurang tu jugak lagi.. ampun maaf dipinta.. kita hanya merancang, yang tentukan tetap ALLAH juga... kann....

Thursday, June 18, 2009

Hobi & HAnTARAN

4 comments
Kali nie design hantaran agak simple kerana keadaan kesihatan yg x berapa baik.. tapi ttp nk share ngan korang gak.. Komen la nanti yer.. Tema kali nie adalah KUNING.. so aku wat cream highlight kuning..



utk gambar2 bawah nie x tau naper dia rotate.. dh puas betulkan xleh gak.. so korang sengetkanla kepala klu nk tgk ek.. hehe

Ginilah hasilnya... actually ada 1 lagi gambar.. Kek, tapi x sempat nk amik & post kat sini.. xperlah.. yg kek tu simple gak.. mesti ramai tau mcm mana nk wat kotak kek kan.. so, pesanan aku utk yg ada minat dlm gubahan hantaran nie.. tapi takut utk tunjukkan bakat tu.. xper.. Cuba jer.. BUAT IKUT GERAK HATI.. & yang penting IKHLAS.. Insyaallah.. hasilnya pasti akan memuaskan... Klu takut ngan KOMEN org.. sampai bila korang xkan pandai gak nk buat kan.. So, HAVE FUn!! Sbb selalunya org yg suka ngomen nie.. x tentu dorang pandai buat lagi kan..kan..kan.. hehehe

" Jangan Pernah Takut Untuk Mencuba, Sbb Kita Takkan tahu Lagi Hasilnya.. Jika Kita CUBA & Berjaya.. Itu BONUS utk kita, Kalau Kita CUBA & Gagal, sekurang2nya kita BERUSAHA & kita dpt pengalaman.. TAPI klu kita X PERNAH CUBA.. DAH TENTU jawapannya GAGAL!!!"

~Love Niesa'95~

Tuesday, June 16, 2009

"BuNTu"

2 comments

tadi sbenarnya tgh nak try wat 'something' utk gi menghantar ujung minggu nie.. Ntah kenapa tetiba rasa mcm x der idea lak.. xtau nape.. hati nie cam x begitu tenteram.. mcm ada benda yg x kena je.. tapi xtau la apa dia.. sbenarnya mmg banyak sngt benda yg bermain kat otak nie.. tapi xleh nk diluahkan.. bak kata .. nk luah xkena, di telan serba xkena.. hmm...

Aku nk sangat buang emosi nie jauh2.. lupakan je segala hasutan -ve yg muncul dlm diri nie.. & biarlah yg +ve jer yang tinggal.. YA.. aku tgh cuba nie.. tgh cuba sedaya upaya.. & aku akan cuba PASTIKAN usaha ini berjaya.. seboleh2nya aku xmo sapa2 terluka.. kesian mereka kan.. kesian gak kat aku.. huhu.. hmm... melalut..melalut..melalut... xtau nk luah camner.. cuma aku teringin sangat klu dapat lepak kat TEPI LAUT ke.. TEPI AIR TERJUN ke.. mana2 TEPI yang bleh datangkan ketenangan.. sbb sometimes.. bila kepala serabut nie.. kita perlukan masa SENDIRI utk RELAXS.. tapi tu la.. hmm.. agaknya bleh kot klu aku pi lepak TEPI KOLAM kat bawah nie jer kan.. hehe.. tgk kolam pun cantik jer ari nie.. mesti best ni klu dapat terjun.. hahah.. mcam la aku pandai berenang nk TERJUN KOLAM tu.. sesia jer kang... hmmm apa2 la kan..

To MY SELF!!! Bertenanglah.. Maafkan semua orang supaya ko bleh tenang.. Biarlah & lupakanlah segala sengsara yg mereka timbulkan sbb hanya ALLAH yang layak membalas segala perbuatan itu.. Ko dah JANJI utk jadi se'+ve' yang boleh, SO, TETAPkan semula niat ko tu.. DON'T GIVUP.. sbb Allah x suka orgh yg putus asa.. Ya.. ko tertekan.. TAPI.. sampai bila ko kena layan perasaan tu.. ko kena KUAT utk tepiskan semua perasaan X BAIK tu.. Utk hidup yg lebih AMAN.. Ingat HARNITA.. You're the Best!! Always Try To Be The BEst!!. Bukan utk sesapa.. tapi Utk DIRI ko sendiri.. hmm... Best Of Luck!!..

Yupps.. aku kena kuat semangat.. kena bangun.. lupakan apa2 jer yg x baik.. biarlah mereka dengan cara mereka jika itu yang mereka suka.. Mungkin itu yg mereka fikir terbaik utk mereka.. hmm.. Insyaallah.. dengan keizinanNya.. semoga hati nie lebih tenang lepas nie.. dan semoga dengan KeizinanNya juga.. segala2 yang aku harapkan pada mereka akan menjadi kenyataan.. AMinnn!!!


Monday, June 15, 2009

Selesai sudah..

0 comments
Alhamdulillah.. Minggu2 yang agak sibuk dah pun berlalu... Ari sabtu weding adik ipar aku tu berjalan dengan baik.. Walau ada jugak 'kurang puas hati' sana sini.. tapi alhamdulillah.. ia x mencacatkan perjalanan majlis yg dh diatur.. Lagipun adat kenduri la tu kan.. mmg gitu.. yang penting semuanya dh selamat.. Lepas dh satu lagi tanggungjawab.. huhu

To Seyra & Ayub.. Selamat Pengantin Baru.. Selamat membina mahligai & jalanilah hidup baru dengan penuh rasa HORMAT, TANGGUNGJAWAB & TOLAK ANSUR.. Alam baru nie.. memerlukan banyak pengorbanan.. Semoga korang berdua boleh hadapi dengan MATANG.
hmm.. Majlis Berinai & Majlis Bersanding.. 2-2 berlansung dlm suasana yg ckp meriah.. ramai betul tetamu yg hadir.. Alhamdulillah.. huhu.. Sampai terlupa sekejap pada kaki aku yg masih 'tenjot' nie.. Sakit tu.. mmg sakit la kan.. tapi nk wat camner.. kena jugak lupakan sekejap utk pastikan semua dlm keadaan baik.. Yelah kan.. walaupun ramai sedara mara yg ada.. tapi xkan nk harapkan kat dorang utk handle majlis adik sniri kan.. xper.. kurang2 ari nie aku dh bleh rest dah.. :P YE KE???

heheh semalam blum pun abis ilangkan penat.. dh dpt call dr adik bongsu aku kat kampung.. Katanya pihak lelaki nk datang merisik mid july ni.. terus meminang sekali.. huhu.. Guest What?? haa... betul la tu.. xbleh rest sangat2 lagi.. sbb nk kena pk utk adik sorang lagi nie plak.. mula2 just nk dtg merisik jer.. so x risau sbb adik beradik jer.. tapi lepas tu mak lelaki kata.. nk meminang terus.. OK fine.. x per.. sbb kata x jemput sesapa & x bawak pape pun.. tetiba latest news.. hmm.. 'x sedap plak dtg tangan kosong, bawak gak la hantaran..' hehehe so, maknanya kena ada 'kenduri kecik' gak la utk hari tu nnt.. tapi dpt pujuk ayah supaya wat kat kajang je.. sbb 3 main power dh down dh.. xleh nk wat keje berat2 sangat ;

along = PREGNANT, bongah = BARU PAS OPERATION , Alang 'aku' = INJURED KAKI.. OPERATION GAK so, yang tinggal cuma IJA & CT jer.. Abang plak mybe gi S'pore masa tu.. B plak ada hal.. MU dtg tu masa tu... mana bley miss.. hmm.. adik ipar lagi sorang EJAN ada.. tapi tgklah klu dia 'x bizi' asik keje je.. huhu.. apa2 pun.. insyaallah semuanya bisa diatur.. Insyaallah...
Untuk Korang semua yg dtg & tolong sepanjang majlis YA tu.. Aku ucapkan berbanyak terima kasih.. Semoga Allah membalas jasa baik kalian.. Aminn..

Tuesday, June 9, 2009

KAKI Semakin BaiK, HATI semakin SakiT

1 comments
Alhamdulillah.. cedera kat kaki aku semakin beransur pulih.. Cuma lately rasa mcm x cukup REST sbb nak PREPARE utk WEDDING adik Ipar aku this weekend. Nak citer penat tu memang penat giler.. walaupun aku MC skang nie.. x keje.. tapi still kena 'keje' gak kat umah.. Siang aku kat umah siapkan hantaran, bunga2an, siapkan langsir bilik pengantin.. hah macam2 la kena siapkan.. Pendek citer sumer benda aku kena pastikan BERES sebelum waktunya.. IKUTkan HATI.. mmg aku X LARAT dh nak wat sumer nie.. yelahkan.. keadaan aku nie pun bukannya sihat sangat.. Walaupun yg injured adalah kaki.. tapi bila dh kaki xleh nk wat apa.. dia akan effect seluruh badan.. akk aku selalu pesan.. 'berpada2la buat tu.." hmm.. mmg aku nk sangat ikut ckp tu.. TAPI... hmmm... berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul... aku xnak jadik SELFISH!!

"KO tak rasa.. tu pasal la KO x tau..yang KO tau hanya KO punya PENAT, KO punya XSIHAT, Ko punya MASALAH.. Abiss.. Ko x pikir KITORANG punya PENAT, punya XSIHAT, punya MASALAH.. wey.. wakeup la.. DON't BE SELFISH ok!! apa yg org buat sumer utk KO ni.. Xkira dah penat ke apa ker.. sumer TOLAK tepi. untuk pastikan KO HEPPY & RAIKAN hari tu nanti dengan gembira.. Kalau KAMI bley lupakan segala masalah, leh lupakan penat & kesakitan ni utk KO.. apesal KO xbleh buat gitu kat KAMI?? padahal.. MASING2 pun keje jugak.. PENAT jugak.. huh.. sampai bila la KO nak brubah jadik DEWASA ek.. ckp2lah wat PERANGAI HANGIN ko tu.. Xkemana nnt.. Takut bila ORG SUME dh bosan.. MAKAN DIRI KO jawabnya.."

Aku xpaham betul la.. kenapa la kan manusia nie.. terlalu pentingkan diri & ASIK PK DIRI SENDIRI JE.. bila org tegur.. mula la kata kita x paham la.. kita x keje penat cam dia la.. kita itu la ini la.. Wht the hell.. Aku sian tgk Parents In LAw aku.. tu pasal la aku sabar & buat jer la sumer benda nie utk dorang.. Sbb dh macam mak bapak aku sniri dah.. X sampai ati aku tgk dorang susah payah berdua.. Isk..isk..isk...

Ntahlah ek.. Aku TERLALU EMO ke?? takk... aku rasa aku dah abis COOL dah nie.. Actually.. aku rasa cam 'merajuk' ckit.. hmm merajuk ke?? bukan kot.. perasaan nie macam 'terluka' & kecewa ckit la ngan apa yg berlaku skang nie.. huhu Ntahla susah nk kata perasaan nie.. Gasakla kan.. SAPA KISAH?? Aku sakit ke.. aku penat ke.. aku ada masalah ke.. xper.. aku leh hidden kan tu sumer.. Sbb aku xnk mixkan benda2 tu ngan family.. Cuma patutnya.. HARGAILAH apa yg org dh buat utk dia kan.. huhu.. akan terasa hati ke ngan aku pasnie?? hmm biarlah.. asik aku nk kena jaga hati.. org lain x kisah pun.. pandai2 la KO nk tafsir apa yg aku luahkan nie.. AKU pun ada PERASAAN, AKU pun tau PENAT, AKU pun ada HAD SABAR gak.. Diam2 lama2 leh MELETUP gakkan.. Apa2la..

SEMOGA KO BERUBAH & PANDAI PK PERASAAN ORG LAIN.. org lain sumer wat diam2 jer.. sbb MALAS nk bagi ko KECIK HATI.. see.. semua org tu still nk jaga lagi perasaan ko.. walau ntah macam2 benda ko wat mereka nie TERASA.. hmm.. DUNIA..DUNIA.. Semoga mereka2 ini sedar SEBELUM TERLAMBAT!!!

AMin...

Wednesday, June 3, 2009

"FiSiO"

3 comments
Salam ceria semua.. hehe ari nie aku nk citer pasal benda yg agak mengembirakan.. huhu.. Pagi tadi aku attend 2nd sesi fisioterapi.. kali nie nyer terapi agak lama.. dekat 2 jam aku kat bilik fisio tu.. masa mula2 datang.. mcm biasa, aku bertongkat. Masuk jer kat bilik fisio.. dia kata.. baring situ mcm biasa.. korang tau apa yg dia buat?? haa.. dia suh aku baring meniarap.. & bengkokkan kaki aku sejauh yg boleh.. Subhanallah.. SAKIT giler.. aku siap menjerit SAKIT!!! lagi.. pastu dia kata "tahan sikit ek.. sikit jer nie.. klu saya tak buat camnie nnt kaki awak x baik.. " pastu dia tekan lagi kaki aku, lagi..lagi & lagi.. huhu.. ntah berapa kali ntah aku terjerit SAKIT.. siap aku tarik hujung katil tu.. air mata siap ngalir lagi.. lepas tu dia kata.. ok rest kejap.. FUHH masa tu aku rasa lega kejap.. kaki dh menggigil nie.. pastu mcm biasa.. dia teruskan ngan excercise2 tekan lutut, angkat kaki dll.. sampaila lepas tu dia suh aku bangun & cuba kayuh basikal.. mula2 mg aku x yakin utk kayuh basikal tu.. tapi lepas lama kelamaan.. kaki aku dh mula rasa longgar dah & boleh kayuh basikal tu.. bukan kejap tau.. ada la dekat 25 minit aku kena kayuh.. lepas abis tu.. kena buat latihan kat dinding plak.. mcm org belajar Taici tu.. kena tahan badan separuh.. gigil gak kaki aku menahan.. tapi xper.. sabar jer sbb itu semua utk kebaikan.. abis semua excercise barulah lepas tu dia bagi rawatan ice & current.. dekat 25 minit jugak otot2 aku digerakkan sniri oleh current tu.. korang tau tak.. aku mmg rasa penat giler.. bayangkan wat benda tu sumer 2 jam tanpa henti.. keputusannya.. hehehe AKU LEH BERJALAN TANPA GUNA TONGKAT.. waa.. w/pn berjalan mcm bdk baru belajar tapi aku rasa BEST GILER!!.. Fisio kata.. cuba biasakan x pakai tongkat .. klu sakit guna semula.. hehe aku berjaya gak la on/off guna tongkat.. w/pun dh bleh berjln ckit2.. tapi tongkat tu still aku kena guna.. cumanya.. mcm dlm umah ker.. aku dh bleh biasakan utk jalan free tanpa tongkat.. so, korang sumer.. doakan aku kuat semangat ek.. x sabar dh nk jalan mcm biasa nie.. huhu.. Sekurang2nya.. ada perkembangan baik yg jadik kan.. hehe

Tuesday, June 2, 2009

AkU & pokok MANGGIS

6 comments

semalam pegi UiTM.. konvo seyra.. TAHNIAH YA!! walau dlm kaki bertongkat nie.. aku pegi gak la memenuhi hasrat dia.. dh lama kan dia tunggu2 hari konvo nie.. dh tiba masa.. aku tempang plak.. xkan lak x pegi kan.. so gagahkan jugak diri utk pegi.. xper.. tongkat ada.. aku still boleh berjalan & berpaut lagi.. not bad la.. heppy tgk dia heppy aritu.. & yg paling heppy of coz la ayah kajang.. Sbb aku tau.. dia berharap sgt dapat tgk anak dia terima sijil & berkonvo nie.. so, kurang2 dh tercapai la impian dia.. Alhamdulillah...


Lepas selesai konvo tu.. ayah kata nk pegi umah Cik Nah.. hmm.. aku x berapa ingt yg mana.. tapi aku kata.. ok jer la.. jom jer.. w/pun mmg kaki aku dh mula rasa sengal2 & kesakitan.. tapi aku gagahkan jugak.. sbb aku xnak dorang rasa terbeban dengan adanya aku dlm keadaan ini.. Ayah kata dekat jer.. kat Sg. Buloh.. dlm 1/2 jam dr UiTM.. tapi jalan punya jalan dekat sejam lebih jugak la.. baru sampai kat SUNGAI BULUH yg ayah maksudkan.. Mmg aku x penah sampai kat situ.. tapi best la pegi sana.. sbb suasana kampung.. & aku mmg suka suasana kampung tu.. Umah Cik Nah tu pun penuh ngan pokok2 buah.. mcm kg aku gak.. huhu.. masa tgh seronok2 dorang berbual.. aku terpandang POKOK MANGGIS.. hmm... favourite pokok aku... Aku suka Manggis & aku suka POKOK MANGGIS..


Tetiba aku rasa terkilan sendiri.... :( klu dulu.. pantang ada musim buah , aku akan pastikan aku dapat panjat pokok tu.. x kisahlah berapa besar & tingginya POKOK MANGGIS tu.. aku akan cuba panjat.. sbb aku rasa bila panjat POKOK MAGGIS nie aku rasa FREE.. berada tinggi di atas.. & semua org tunggu dibawah menunggu buah manggis utk aku campak.. Seronoknya panjat POKOK MANGGIS x sama ngan panjat pokok lain.. sapa yg penah panjat pokok manggis nie.. dorang tau la keseronokannya...TAPI... pasni leh ke aku panjat POKOK MANGGIS tu lagi?? hmm.. sbb DR kata, Ligamen aku yg putus nie.. xkan bersambung semula.. dia akan kekal begitu cuma luka dia jer yg akan sembuh.. kalau nk back to normal.. aku kena jalani satu lagi operation utk sambungkan Ligamen tu.. yg mana aku rasa.. aku x buat kot.. sbb DR kata klu wat operation tu.. 3 bulan plak aku xleh jalan.. huhu.. tu yg xnak dgr tu.. sbb baru 3 minggu jer dok umah aku dh rasa x keruan.. inikan nk dok 3 bulan.. OMG x dpt nk dibayangkan.. Inilah kali pertama sejak aku jatuh tu.. aku rasa sedey kaki aku jadik gini.. Sebab aku xleh nk PANJAT POKOK MANGGIS.. huhu.. Lepas nie.. aku bley tgk jer la org lain panjat pokok tu.. sedang aku.. kena tunggu kat bawah pokok je.. Uwaa...



Luahan RASA..

2 comments
hari nie ari selasa.. dah dekat 3 minggu dah aku MC.. waa.. lamanya... dulu klu MC lama2 nie.. bila bersalin jer.. x penah lagi la MC sbb sniri punya hal.. huhu.. tapi tu la kan.. dlm masa 3 minggu nie.. byk benda yg aku belajar.. bukan belajar apa.. tapi belajar tentang ERTI KEHIDUPAN.. hmm.. mungkin mcm2 spekulasi akn timbul bila aku luahkan apa yg aku rasa nie kan.. tapi xperlah.. aku hanya menulis apa yg aku rasa..

Ingat x pepatah ada mengatakan " KAWAN KETAWA RAMAI, KAWAN MENANGIS BELUM TENTU ADA".. haa.. mmg aku akui benda tu skang aku rasa.. Walau hakikatnya aku nie ramai kawan & aku nie mmg suka tolong orang.. x kisahlah dlm apa keadaan pun.. aku akan cuba dahulukan kepentingan orang yg aku nk tolong.. hmm.. sometimes, ia memakan diri sendiri & selalu gak aku kena marah sbb 'asik suka tolong org, sampai diri sniri terabai'.. haha.. sapa paham.. paham la.. x paham sudah.. well.. nk wat camner.. aku dh mmg biasa ngan perkara tu.. mcm skang pun.. walau aku dh dikategorikan sbgai 'OKU' oleh sesetgh org, tapi aku ttp akan cuba tolong mereka selagi aku termampu.. dgn harapan bila aku susah nnt.. akan ada jgk org yg sudi tolong aku.. sbb ALLAH dh janjikan BENDA BAIK DIBALAS BAIK kan.. so, aku x kisah.. walau kadang2 tu.. kecik gak hati bila mcm diabaikan oleh org yg selalu aku dahulukan kepentingan dorang.. yg paling menyedihkan bila ada org pk yg, aku jadik gini skang sbb SNIRI CARI PASAL... sebabnya.. aku injured masa aku main bola jaring..
means.. Bola jaring tu = permainan, permainan = suka-suka
huhu sedey gak aku rasa.. & utk pgthuan korang.. klu ikut hati sniri.. aku mmg xnak pegi pun training tu.. serius.. hati aku mmg xsedap langsung nak pegi.. tapi tu la kan.. mcm aku kata tadi.. aku suka tolong org.. & dulukan perasaan org, sampai sniri kena tgg akibatnya.. tapi xperlah.. aku x salahkan mereka.. sbb apa yg jadi, itu dh takdir namanya.. mybe klu aku x gi training aritu.. aku terus balik umah ker.. mana tau.. tgh drive tu ke tetiba lak benda yg sama jadik.. haa.. kan lagi parah namanya.. aku pun redha ngan apa yg jadi, cuma aku x terasa hati bila org kata.. 'ala.. dia jatuh sbb main bola.. sniri carik ' huhu.. xnak concern pasal aku xper.. tp xyah la sampai nk kuarkan kata2 yg 'menyayat hati' nie.. haha ayat kamus plak kuar da..

Tapi iyalah kan... nk marah org tu pun xbleh gak.. hati manusia ni macam2.. kekadang tu aku rasa mcm dorang ni perlukan aku masa aku sihat jer, sbb aku nie kat 'superwomen' (hehe) leh wat mcm2 benda.. suruh jer la aku wat apa..asal ada perkataan TOLONG mesti aku akan cuba buatkan.. tapi bila aku dh OKU nie.. ibaratkan menyusahkan hidup mereka plak.. fuhh.. BUKAN SEMUA ORG leh terima kita dlm susah & senang kan.. ntahlah.. aku rasa better aku stop kat sini jer dulu.. sbb aku takut kang aku melalut sampai ntah mana2 kang.. anyway.. TERIMA KASIH aku pada insan2 yg still concern pasal aku. Semoga Allah membalas jasa baik kalian. AMIN!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...