Tuesday, March 31, 2009

HaDaPi Dengan SEnyUMAn

0 comments
skang.. jiwa rasa x tenteram.. skang jiwa rasa tertekan, skang jiwa rasa kecewa, skang ada mcm2 perasaan yg x baik dlm diri aku.. yup.. JIWA ku sedang KACAU skang.. Apa yg aku kena buat?? sabar.. Sabar.. & Terus Bersabar.. ALLAH sentiasa permudahkan hambanya yg melakukan sesuatu dengan IKHLAS.. DIA akan sentiasa bersama kita yg sentiasa INGAT padaNya...

HADAPI DENGAN SENYUMAN
semua yang terjadi biar terjadi
HADAPI DENGAN TENANG JIWA
semua kan baik-baik saja

bila ketetapan Tuhan
sudah ditetapkan, tetaplah sudah
tak ada yang bisa merubah
dan takkan bisa berubah
RELAKANLAH saja ini
bahwa semua yang terbaik
terbaik untuk kita semua
MENYERLAHLAH UNTUK MENANG!!
wahai kamu..BERUBAHLAH jika kau mahu yang terbaik : wahai kamu..
BELAJARLAh utk menghargai org keliling kamu : wahai kamu..
BANGKIT & SEDARLAH bahawa xkan selamanya org terpaksa ikut kata2 kamu & tunduk dengan semua PERLAKUANMU : wahai kamu..HARGAILAh org yang telah BEKORBAN utk kamu tanpa kamu sedari : wahai kamu...
BUANGKANLAH sikap EGO itu, supaya org takkan FEDUP dengan kamu : wahai kamu..AKU akan cuba untuk tetap SAYANG & MEMBERI PERHATIAN pada kamu selagi aku termampu..tetapi yang nyata.. HATI INI skarang telah sedikit TERLUKA & KECEWA dgn sikapmu...

training punya hal..

2 comments
huhu.. selamat pagi sumer... ari ni mood agak baik tapi badan agak letih.. tangan pun.. wakaka.. merah siot.. almaklumla dh lama giler x main volley ball kan.. semalam practice main belasah jer.. huhu.. tapi seronok la walau tangan sakit2 pun.. mmg dh selalunya gitu.. sapa yang kenal aku, dorang tau la peel aku klu sukan nie kan.. semangat terlebih.. main nyer biasa2 jer..

smalam x ramai gak yang turun.. hmm.. tu yang wat aku upset ckit tu.. tapi nasib baik la yg turun tu tunjukkan minat & kesungguhan yg memberansangkan.. walau aku suh lari 3 pusing padang pun.. dorang lari jer.. hehe..no komen.. ala.. padang kecik jer pun.. bleh arr.. tu yang aku mahukan .. sebab utk wat apa jer xpecially sukan nie.. kena ada stamina.. haa.. tambahan plak masing2 termasuk aku nie, bila dh bekerja & bekeluarga nie.. nk turun riadah mmg la tak kesampaian.. so, ini masa yg terbaik la aku kira utk beriadah kan...

so, apa lagi nk citer?? hmm.. xper.. next time ada berita baru aku citer.. sblm end of this post.. aku nk bagi kredit kat rakan2ku yg turun training ptg smalam...

NURUL, SUZELIN, EELA, HASNI,KAK ANI, PAH, KAK AIDA, AIN, NIK, ERMA, HANI & KAK JORA

TERIMA KASIH atas komitmen anda.. Semoga maju jaya & sama2 berjaya kan.. menang kalah perkara ke-2 kan.. APA YANG PENTING?? ..... 'kerjaaaasama!!!" :P

jumpa lagi petang nanti...

hmm.. esok ari apa?? esok ari terbang diawan.. hahaha.. :D

Friday, March 27, 2009

Earth Hour

0 comments
hari ini hari apa??

Haa.. hari ini adalah hari 'EARTH HOUR' jangan lupa, tunjukkan sokongan anda dengan mematikan lampu pada jam 8.30 mlm ~ 9.30 mlm.. X rugi pun.. sejam jer kan... Lagipun, disamping kita sokong kempen nie.. leh gak kita jimatkan elektrik utk bil umah kita sniri kan... hehe so, JANGAN LUPA!! "EARTH HOUR"

"LOVE your LIFE, love your FAMILY, LOVE YOUR WORLD"
28 mARCH 2009
8.30 pm ~ 9.30 Pm..
JUST DO IT !!!

Thursday, March 26, 2009

PTK ku tunda...

0 comments
Salam semua... huhu.. tetiba aku ter'ADA masa utk tulis kat blog nie.. U know why?? haa.. sebabnya, baru dapat call dr pendaftar yang kata exam paper khusus aku esok DITUNDA ke bulan 4.. huhu.. biar benar.. aku agak sedih + kecewa gak sbenarnya sebab aku rasa aku dh prepare utk esok nie.. walau x 100%.. tapi masa yg terluang tu aku mmg all out utk exam.. hehe tapi disebalik itu bersyukur jugak sebabnya.. aku masih ada masa lagi utk berfikir & mengulangkaji apa yang patut.. kan..kan..kan... LAGIPUN X RUGIPUN MASA YG DH AKU LUANGKAN SEBELUM NIE KAN.. refreshment !!!

Utk Isma.. hg bley la teruskan kusus bomba hang tu ngan jayanya.. Sebab esok kita leh rest lagi.. Kita ready utk April pulak kan.. hehe mana tau.. kot2 ada rezeki kita 'lulus' lagi.. kan..kan..kan.. :P

So, just now.. aku nk pk pasal sukan universiti pulak.. member2 dh ajak dh main bola tampar, main bola jaring, main boling la, olahraga la.. ermm.. mula2nya cam malas.. pastu macam nak pulak.. pastu cam malas balik.. tapi x sampai hati plak bila kawan2 asik tanya bila nk training... hmm.. ON je la kan.. penuhkan xtvt utk SKt nnt.. bley?? hehe pastu leh la berangan nk turunkan 4.2% lemak dalam badan tu kan..

So, begitulah alkisahnya.. Paper Umum dah selesai ari rabu aritu, harap2 lulus & dpt 4 la kan.. Skang cuma berdebar utk paper khusus jer.. Yang bagusnya, aku dpt mintak tukar paper awam ke paper elektrik.. hehe.. kurang2 familiar sikit ngan bidang aku kan.. So, wish me all the best ek.. see you then... bubbai...

Tuesday, March 24, 2009

Pemeriksaan Kesihatan...

2 comments
Balik dari wat penilaian kat DKFEM 1, lalu kat blok B.. tgk dorang tgh chck kesihatan.. teringin jugak. tapi sbb nama xder so, aku terus jer masuk opis.. sampai opis MAT kata "gi la chck kat sana.. dia bagi.." haha.. seperti biasa.. Kak ina la org yg paling xcited utk chck.. so, dia ajak aku.. & aku pun joint la... nka tau resultnya?? haa....


TEKANAN DARAH : 104/70

JANTUNG : 73

BMI : 22.1

FAT % : 29.5%


Overall.. sumer ok la.. cuma org tu kata tadi.. klu nk 'cantik' lagi.. berat kena turun sampai 53kg.. huhu & % lemak dalam badan tu pun kena kurangkan sampai 24% jer.. then baru org kata sihat la.. so, kiranya.. klu aku nk kurangkan berat badan, aku kena kurangkan lagi 4.2 kg.. huhu.. banyak tu.. ntah apa la jadiknya nnt klu aku turunkan banyak tu kan.. ermm...


So, masa niela nak gunakan apa yang B bagi tu kan.. :P

" B.. bila nk bawak g main bola kat Bangi tu lagi?? leh la saya rasmikan kasut nie kan... " x sabar nk guna nie.. hehe.. TQ B... Caaayang Awak!!!

Monday, March 23, 2009

Full of XTVT...

3 comments
wa... ujung minggu yang penuh dengan aktiviti. menjadikan badan yang memang dh penat semakin penat.. tapi okla.. sbb rasa terisi jer ujung minggu kan.. w/pun sebenarnya banyak menda nak kena buat lagi... xpecially preparation utk ayen sekolah kan.. almaklumlah bila dh cuti panjang.. macam2 benda la yang nk kena siapkan semula...

Start with ari jumaat lepas... Kul 4.30pm aku cabut awal dari opis.. sebabnya... nk kena bawak yaya, weng, makpah & cik usop gi tgk baju pengantin ....huda pun ikut sekali... dorang ni bukannya apa.. klu aku x bawakkan.. ntah bila la dorang nk gerak sniri & pegi tgk bnda tu sumer.. aku ni plak x sampai hati nk biarkan dorang gitu jer.. yerla kan.. majlis tinggal baper bulan jer lagi.. so, klu lambat2 takut terkejar sana sini.. haa.. time tu nanti takut aku pun x mampu nk tolong dah kan.. so, berbalik pada cari baju tadi.. alhamdulillah.. selesai la jugak.. dapat la baju yang mereka idamkan.. Sampai umah ari jumaat tu dh dekat 10.30 malam.. serius aku lepak giler la.. dh la pegi balik aku drive, jauhnya kat Sungai Buluh sana tu.. hmm.. alhamdulillah aritu cuaca ok, x ujan, x mendung, so, aku leh bawa keta ngan tenang..

Ari sabtu plak..along msg kata " esok nk gerak kul 8 pg, so ko siapkan Huda ek..." Sbenarnya along ajak gi TAMBUN. saja nk bawak budak2 jalan mandi manda.. tapi aku rasa lepak sangat, pastu klu ikutpun bukan aku leh joint mandi sekali kan.. sebab.. hehehe.. :P.. so decide.. xperlah.. along bawak anak2ku jer.. ayen & huda ikut.. lagipun aku byk jemputan ari sabtu kan.. umah kenduri lagi, umah eela lagi.. jadiknyer.. ari sabtu tu.. cuma aku & B jer tinggal kat umah.. haha.. mcm sunyi pun iya gak.. sbb biasa dh kecoh2, pastu gi kenduri pun cam serba x kena, sbb time makan xder org kacau.. huhu.. lepas kenduri kitorang jalan2 ke kajang, kononnya B nak carikkan kasut sukan. So, pegila kat Al-ikhsan Metro Point, pastu gi plak Alamanda, xder tu gi plak Bangi.. emm... last2 penat mcm tu jer.. kasut yg di cari x jumpa.. Last2 aku kata.. "jom balik la B.. penat la.. lain kali je kita carik" masa tu dh kul 5.. nk carik barang dapur pun x jadi sbb aku dh letih giler dah.. penangan makan ubat sbenarnya... Sampai umah.. aku terus tido.. :D

Malamnya pegi jemputan besday party kat umah eela plak.. wa.. best menu2 yang ada.. spageti yg mama eela wat, sandwic eela wat, cupcakes.. BBQ ayam lagi.. wow!! sumer2 best.. kenyang perut.. hehe yang paling aku suka adalah.... KEK BATIK.. tapikan.. SORI to EELA... sbbnya, akk xleh nk stay lama kat sana.. Sebab family weng dh sampai kan.. almaklumla.. majlis a few month lagi kan.. so, byk menda nk kena setle.. Sori ek..!!! anyway.. lupa nk gitau.. EELA COMEY malam tu.. + seksi ckit.. hehehe..

Ari ahad.. ingt bleh tido2 jer kat umah & nk setlekan sumer benda sblm sekolah mula esoknya.. tapi ada jemputn kawin plak kat kampung.. Sepupu kawin.. so, kitorang pun bersiap2 la & balik kg.. cumanya.. kali nie, xyh bawak keta sniri.. sebab naik ngan ALONG.. hehe.. dorang dh bli keta baru.. TOYOTA INNOVA.. so, ngasa la naik keta baru balik kampung tu.. Mulanya, pegi kenduri jer xyah singgah kg dh.. tapi sebabkan mak & ayah tanya banyak kali x balik kg ker.. so, kitorang singgah la jugak.. rehatkan mata jap, then kul 5.30 gerak balik dr kampung...

Kononnya.. "nie balik kita terus balik umah la ek.." tiba2 otw abang kata nk banje makan.. ermm.. org kata rezeki jgn ditolak.. so ok kan aja.. Abang bawak gi makan kat SUSHI KING.. adoyai.. aku bersyukur ada org belanja, tapi.. tekak aku bukan bole pun ngan makanan jepun nie sangat.. tapi ikutkan ajala.. harapannya.. "harap2 sedap la makanan kat sini.." huhu.. memang sedaaapppp.. aku rasa cm joint AMAZING RACE plak.. serius.. aku sukar utk telan makanan tu sumer.. tp telankan jugak la sebab abang dh belanja kan.. x baik membazir.. & akhirnya.. aku dapat jugak abiskn menda tu sumer.. walau ada jugakla bnda yang aku tolak suh Ija makan.. Sebab ija kata.. 'Bestla.. ko niee...' hahaha.. apa2 la... abis makan ckp ngan abang.. kitorang nk g Al-Ikhsan jap tgk kasut.. sbb rasanya dh tau nk bli yg mana kot... so, gi la ngan B.. Thanks B.. akhirnya dapat gak kasut yang dicari2... heheh SUKA !!!! :D

So, gitulah abisnya trip ujung minggu aku .. balik umah dgn penatnya terus gosok baju sekolah.. tapi x abis gak setlekan.. sbb dh penat sangat kan.. so aku tido jer.. pagi ni yang kalut2 siapkan.. tapi nasib baik dan jugak sampai opis sblm kul 8... hehe.. arini pun bleh tahan bz kat opis.. tapi nk updated gak blog.. K.. jumpa lagi di lain post..

psstt!!!! kalo korang terasa nk makan makanan jepun.. toksahla pegi kat sushi king tu.. OUT siot .. gi la kat Don sushi ke apa2 ke.. hehe

Friday, March 20, 2009

StORy MoRY...

1 comments
a few week kesihatan yang tak menentu.. tgk blog sniri, baca2.. emm.. apesal mcm sunyi jer kan... fuhhh... hmm... sbenarnya banyak menda aku nk story mory kat blog ne.. cumanya.. aku x berapa sihat & mood pun kureng sikit kebelakangan nie.. minggu depan nie nk exam plak lagi.. huhu.. dh ready ker kan??

last week balik kg, sambung tolong family buat rumah.. macam biasa.. gotong royong sampai penat.. yerlakan.. nk tunggu ada masa cuti lama cikit, balik kg & berkumpul sesama bukannya senang.. kebetulan aritu semua ada.. kecuali ija.. so, kitorang pun gunakan masa tu sebaik mungkin utk siapkan apa yang patut.. kira sempat la siapkan tiles ruang tamu depan.. hah.. sampai tangan aku ngan abang aku melecur & pecah2 dibuatnya.. setiap masa aku kena sapu losen + vit E, utk pulihkan balik kulit tangan yg melecur akibat air simen yg panas tu kan.. yerla.. target skang nk siapkan umah tu sblm raya nie.. sebabnya.. pertama nk raya kat umah baru kan, pastu tunggu baby baru masuk umah baru insyaallah.. & next year plak, menantu baru masuk umah baru.. huhu.. semuanya baru2 belaka.. ermm.. suasana baru tu nanti.. camnerla agaknya 'orang2' baru nie ek.. leh ke mereka sesuaikan diri ngan keadaan & family kami yg cukup rapat antara satu sama lain?? ***PERSOALAN*** :P

hah camniela.. tgh2 syok menulis.. ada jer yg dtg bersidai kat meja aku.. masa aku xwat pape tadi, xder plak.. Suz, Zool.. suka la korang datang time2 camnie kan.. hehe.. tp xper.. lama dh korang x turun bawah lepak sini kan... haa.. Suz, ready utk sukan plak ek.. hehe.. I FolloW.. kot...

TENGOK DAH.... :(.. hilang dh idea aku nk tulis mcm2 benda tadi.. xpelah.. next time aku story lagi.. sebelum terlupa.. Heppy Belated Besday buat kawan2ku yang x sempat aku nk ucapkan HEPPY BESDAY masa besday korang, utk Eela & Eija yang akan datang besdaynay beberapa hari lagi.. nnt aku wish kat korang later ek.. hehe..

erm.. tetiba teringat kat NIDA.. member opis B.. TAKZIAH utk awak.. sabar banyak2 ek.. seronok masa dengar mula2 awk pregnant.. tapi sedey plak lepas dpt tau yg sebaliknya..
Semoga apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya.. K.. Rindu kat awak.. tapikan.. bila tgk AISHAH AF7 tu.. teringat kat NIDA.. sebab sama cute & sama kecik.. hehe


jangan marah tau awak.. kita pubilisikan gambar awak.. hehehe..

MISS U all.. x sabar nk terbang plak rasanya... :P

Tuesday, March 17, 2009

"Boy & Girl"

0 comments
When a BOY is QUIET
HE is NOTHING to say...
When a GIRL is QUIET
Million of things are running in HER mind...
When a BOY is ARGUING,
HE not in the MOOD of agruing...
When a GIRL is NOT ARGUING,
SHE is THINKING Deeply...
When a BOY LOOKS at U with eyes full of QUESTIONS,
HE is realy CONFUSED...
When a GIRL LOOKS at U with eyes full of QUESTIONS,
SHE is wondering, how long u will be around....
When a BOY answers "I'M FINE" after a few seconds,
HE is ACTUALLY fine...
When a GIRL answers "I'M FINE" after a few seconds,
SHE is NOT fine at all..
When a BOY stares at you,
HE is either AMAZED or ANGRY...
When a GIRL stares at you,
SHE wondering why u're LYING...
When a BOY lays in your lap,
HE is WISHING for you to be his FOREVER...
When a GIRL lays on your chest,
SHE is wishing you to be hers FOREVER...
When a BOY CALLS you everyday,
HE is spending a lot of talk time to get your ATTENTION...
When a GIRL CALLS you everyday,
SHE is seeking for your ATTENTION..
When a BOY sms you everyday,
HE is forwading them...
When a GIRL sms you everyday,
SHE want u to REPLY at least once...
When a BOY say I LOVE U,
It's is not the 1st time...
When a GIRL say I LOVE U,
SHE means it...
When a BOY say HE can't live without you,
HE has made up his mind that you're his for at least A WEEK...
When a GIRL say SHE can't live without you,
SHE has made up her mind that you are HER FUTURE...
When a GIRL says 'i miss u'
NO ONE in this world can miss u more than HER...




Friday, March 13, 2009

Ngantuknya...

0 comments
Seronoknya tgk huda tido....
Allahuakhbar.. Ngantuknya rasa mata nie.. dh beberapa kali aku terlelap kat meja.. keje banyak yg x buat lagi.. tapi macam x larat nk buat dah.. serius ngantuk nie.. adoiyai... tolong!!! Macam2 cara dh aku wat nk elakkan ngantuk nie.. tapi x jalan gak.. aku gi lepak kat meja kak ina , ingt leh la cover ngantuk tu.. leh la borak2 ke.. alih2.. sambil borak pun aku tertido gak.. huhu.. sabar jer la..sikit lagi nk tahan nie.. tghari ni aku nk tido.. Cadangnya mula2 nk balik umah .. kemas umah, bersepah sangat aku tgk.. tapi dh ngantuk cam nie.. xlarat la aku nk balik.. bawak keta kang ntah kemana lak peginya.. So, aku decide baik aku tido jer lunch nie.. hehe... nanti kul 2.30 korang kejutkan aku yer.. Nak tido nie.. bubbai!!! ZZZZzzzzzZzzzZZzzzzzzzz...

Thursday, March 12, 2009

Saja suka-suka...

3 comments
gambar ni xder kene mengena pun ngan citer dibawah.. saja suka2 kan..:D


hatiku kata, jom bukak blog.. tangan ku kata.. jom jalankan jari jemari.. dah lama x excercise.. tapi aku rasa.. macam nk gi depan.. nk gi bank pastu nk pekena 'kopi satu'.. hoho.. asik teringin kopi satu jer seminggu nie.. bahaya tuh.. bukan bahaya kat sesapa pun.. cuma bahayakan poket sendiri jer.. dah la tengah2 bulan nie kan.. paham2 jer la..

Aritu dh la masa Kakak Jaa datang bawak Batik aku teramik satu.. huhu RM170 lak tu.. hmm, nasib baik la post aku nie leh claim utk baju batik.. so, berbaloi la jugak.. cuma kena topup lagi rm50 jer.. ermm.. x kisahla kan.. alhamdulillah.. pompuan2.. lagipun dah lama dah aku x gila2 membeli baju mcm nie.. cuma beberapa bulan kebelakangan nie jer.. (setelah hampir bertahun2, klu beli baju kurung hanya pada waktu raya jer..) skang.. x smpi pun 5 bulan.. aku dh bli 6 pasang baju baru.. hehe cemerlang tak?? Baju bukan baju biasa.. tapi baju kurung/kebaya/kurung moden gitula.. haa.. klu utk aku mmg pelik la.. tapi klu org lain aku rasa normal jer kan.. sbb dorang gi keje pun pakai baju kurung.. so klu setakt 6 pasang tu.. alah, celah jari jer... Lagipun.. aku nie bukan selalupun pakai baju kurung. gi keje pun uniform ada, nk gi jalan2 pun.. aku suka pakai blouse jer + seluar.. nak kata berbaju sopan ala2 mak datin tu.. mmg tunggu ari kenduri kawin jer la.. Ari jumaat gi keje pun x tentu lagi aku pakai baju kurung.. so, klu bukak almari kat umah tu.. baju2 kurung aku start dari form1 pun ada lagi tau.. huhu.. cuma bestnya bila.. kadang2 pakai, org akan kata "eh, baju baru ke??".. walhal, baju tu dh bertahun aku beli cumanya pakai jarang2 jer.. ada tu jugak baju masa study lagi.. haha.. itulah kesedihannya bila badan maintain.. so, baju pun xleh nk tukar selalu.. pakai jer la yang lama2 tu selagi masih elok & muat.. So, utk korang2 yang badan ternaik2 sikit2 tu.. tertambah mana2 tu.. bersyukur jer la ngan apa yang ada.. korang merasa bli baju baru kan.. seronok apa.. :P

Ingat!! Fikir +VE.. semua akan jadi +VE, Fikir -VE, ia akan jadi seperti apa yg kita fikir & mungkin lebih teruk dari itu.. hehehe.. so korang nak yang mana?? Lu PK la sniri kan.. huhu

Saturday, March 7, 2009

Jalan2 di KL..

0 comments
ari nie gi jalan2 KL.. Aku, Yaya & Zue.. kitorang kuar utk carik baju nikah seyra.. Ya kata kt KL murah2 klu nk carik baju senang pun senang.. emm mmg betul pun.. banyak giler pilihan baju kain lace yang lawa2.. kitorang dh dpt & beli pun yg terbekenan dihati.. Kuning Gold terang lagi kaler dia.. hehe..

seronok gak jalan2 bertiga nie.. disamping mencari barang2.. leh la merapatkan lagi tali silaturrahim .. ceewah.. ayat.. leh la close2kan kami bertiga nie.. lagipun skang masing2 sibuk keje kan.. xder masa pun nk kumpul sesama.. dah tu pulak nnt.. kompom2 la.. ini jer adik beradik pompuan yang ada sebelah hubby aku.. apa2pun.. enjoy sangat kuar aritu.. mana xnyer.. klu ikutkan B bagi kuar sampai kul 5 jer.. itupun kul 5 mesti dh ada kat umah.. tapi nasib baik B bagi extend masa utk shoping2.. hehe.. TQ B..

masa kat sana, sempat gak la aku tgk demonstarsi pasal PPSMI tu.. gerun gak la tengok org lari2, org berita sana sini.. isk.. xsuka aku tgk keadaan tu.. nasib baik kitorang nyorok dalam kedai.. so selamat la kan.. pastu kul 3 terus cabut dari KL balik kajang & sambung shoping kat sana plak.. Klu x.. hmmm mesti kitorang pun dh kena gas pemedih mata aritu.. huhu

hmm.. jalan2 arinie.. sangat menyeronokkan.. & akan ada satu lagi perjalanan yang mungkin seronok utk wat preparation weding nie.. haa.. nak tau??!! TUNGGU!!!

Friday, March 6, 2009

Riangnya daLaM HAtI!!!

0 comments
Riangnya rasa hati ari nie.. dh jumpa kad yang dinanti2kan selama nie utk wad weding seyra.. hehe.. Paling suka sbb dapat harga murah pastu dapat plak diskaun lagi 10%.. huhu rasa lega sikit kepala sbb 2 benda dh setle.. KATERING dh booked. harga pun sangat2 memuaskan.. KAD pun dh booked. insyaallah klu xder aral melintang & klu Ya nyer cek dh clear.. esok gi KL plak nk carik baju nikah.. hmm... nampak macam tergesa2 ngan semua benda kan.. tapi alhamdulillah.. semuanya berjalan dengan lancar..

Ikutkan banyak lagi benda yg belum selesai nie.. hantaran, doorgift, mak andam, bunga telur & mcm2 lagila.. tapi xleh nk teruskan skang jugak.. sebab pihak lelaki belum hantar belanja lagi.. hmm.. bila la agaknya yer.. aku dh mintak klu dpt hantar bulan 3 nie.. jangan ujung bulan 3 baru dapat dh ler.. mau terkejar2 aku ngan semua benda nanti.. tapi xperlah.. xmo pk -ve, pk +ve jer.. insyaallah.. ada la tu rezeki kat mana2...

mm.. bila aku selalu praktikkan 'pk +ve' nie.. alhamdulillah.. mmg +ve semua benda.. segala yang kita nk buat pun, nampak dipermudahkan.. hubungan kekeluargaan pun semakin akrab & mesra.. Alhamdulillah.. Syukur atas nikmat allah..

Klah.. skang time nak rehat, so, aku rasa nk restkan diri sekejap.. sebelum kena memikirkan bermacam2 benda lagi lepas nie.. huhu.. Doa2kan kawan korang nie tabah , sabar & sentiasa tenang dalam menangani apa jua yang datang ek.. Love U All La..

Xpecially to Kak Ina : TQ sangat2 teman saya ari ni.. :D

Thursday, March 5, 2009

Semuanya bermula dari rumah..

0 comments
ari ni aku gi satu lagi majlis ilmu.. Haa.. kali ni tajuk dia MEMPERKASA BUDAYA KERJA CEMERLANG penceramah dia sumer org kenal.. Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah.. Mmm.. klu dh sebut nama tu, mesti korang pun dpt tangkap cara penyampaian dia kan.. Memang best & bersahaja.. tapi penuh makna.. Setiap lawak yang dia buat, x pernah tinggal ngan tips2, petua2 atau ilmu2 yg bleh kita praktikkan dlm kehidupan.. ada satu ayat yg dia sebut tu aku rasa sumer org patut tahu..

"barangsiapa yang tak tahu berterima kasih sesama manusia, orang itu tidak bersyukur dengan nikmat Allah SWT" H.R Tarmidzi

haa.. so, ringan2kanlah mulut tu utk ucap terima kasih kat sesiapa jer.. x rugi pun.. dapat pahala lagi ada.. kat sini gak.. cam biasa, aku nk share a few things yg aku rasa berguna utk aku sampaikan..

SYURGA ISTERI bila :
1. Jaga Solat
2. Jaga Puasa/Ramadhan
3. Mendapat Redha Suami

** Isteri, jangan lupa mintak maaf pada suami bila2 pun.. & Suami jangan lupa ampunkan isteri anda setiap kali sebelum tidur**

Untuk mengelakkan Dassim(syaitan dimuka pintu rumah) membuat kacau bilau dalam rumahtangga; suami isteri masam muka, gaduh, anak2 x dgr kata bacalah

1. Bismillahirahmanirrahim 3X
2. Masuk rumah : langkah dengan kaki kanan

Insyaallah, aman rumahtangga..

Ha.. banyak lagi sebenarnya tips2 yg dia bagi.. tapi korang kenalah pegi dengar sniri kan.. huhu.. sebelum terlupa.. selalu pepatah melayu kata 'langkah kanan' kan.. tapi, kita sebagai orang islam.. ada baiknya, melangkah keluar rumah dengan kaki kiri ( kerana rumah ibarat syurga), pasang niat setiap kali keluar rumah utk bekerja supaya rezeki yg kita dpt berkat & niat yg kita pasang tu pun dapat pahala.. Insyaallah..

itu jer aku dapat kongsikan utk ari nie.. huhu dah cam ceramah motivasi plak.. Aku cuma kongsikan mana2 yg berguna jer kan.. sbb bak kata FK, SEMUANYA BERMULA DARI RUMAH.. Insyaallah.. kalau kita jaga umah kita, kita cemerlang kat umah kita, insyaallah kat tempat kerja pun kita akan cemerlang. lagi satu.. sentiasalah berfikiran +ve & ringankan hati utk Maafkan org keliling kita..


-Love Niesa'95-

Wednesday, March 4, 2009

Nak Tau ke Tanak???

1 comments
semalam aku attend satu kursus motivasi kat sini, Tajuk kursus tu, Semakin hari semakin hangat.. haa.. ni citer bukan lucah punya tau.. tapi adalah utk membina & menambahbaik kebahagiaan dalam rumahtangga.. Attend kusus nie mmg best la.. huhu.. rugi NOR xjadi joint tau.. nk citer semua point dlm kusus tu mmg xdan la kan.. tapi aku nk share someting gak kat sini seperti biasa.. yang aku rasa aku PATUT SHARE ngan korang2 semua..

Selamat membaca & Amalkan.. hehe

"25 Petua Menawan Hati Pasangan"

1. SYUKUR kepada ALLAh SWT : Allah dh tetapkan pasangan kita itu adalah yg terbaik utk kita, jadi bersyukurlah dengan apa yg kita ada.. senang citer xyah dok pandang org lain lagi bagus dr pasangan kita.. huhu

2. BERDOA agar disayangi

3. Jadikan AGAMA teras kehidupan : dlm apa jua perkara, SOLAT yang paling utama.. jangan abaikan..

4. Sentiasa KASIH MENGASIHI : Wujudkan kasih sayang antara suami dgn isteri, ibubapa dgn anak

5. MELAYANI pasangan dengan LEMBUT & KASIH SAYANG: hormati pasangan seperti kawan yg paling akrab. Minta pandangan/ idea pasangan . KONGSI bersama kerisauan/kekhuatiran

6.Belikan HADIAH dari masa ke semasa : Hadiah menghadiahi nescaya kamu akan mendapat kasih sayang

7. MASAK resepi ibu mertua (Kegemaran suami) SEKALI SEKALA. Tolong isteri masak atau ajak makan diluar sekali sekala

8. Sentiasa KEMAS, ANGGUN & WANGI sebelum tidur bersama

9. MENGEMAS tempat tidur macam baru kawin semalam

10.Sentiasa INGAT MENGINGATI

11. Meluangkan MASA untuk pasangan : Keje keje jugak..hobi hobi jugak, tapi jangan sampai abaikan pasangan

12.Pergi DATING atau berbulan madu, cari masa utk BERDUA-DUAAN sekali sekala : tinggalkan anak2 sekejap & spend time 2gether (bukan selfish tau, tapi utk kebahagiaan pasangan jugak)

13. Pamerkan KESERONOKAN bila 'bersama' dgn pasangan

14. Beri PUJIAN mengenai penampilan pasangan : rambut, wajah, pakaian & sebagainya

15. ELAKKAN suami menunggu terlalu lama bila BERSIAP.
Suami perlu belajar utk BERSABAR bila menunggu isteri bersiap

16. Fahami kehendak suami isteri :

KEHENDAK SUAMI
1. Kepuasan Sex
2. Teman Rekreasi
3. Penghormatan
4. Isteri Anggun
5. Kepercayaan

KEHENDAK ISTERI
1. Kasih Sayang
2. Teman Perbualan
3. Komitmen family
4. Jujur & terbuka
5. Kemaafan


17. PAMERKAN cinta : Lafazkan kata2 indah pada pasangan

18. JANGAN PANDANG REMEH dgn apa yg pasangan kita suka/x suka : ambil berat ttg aktiviti pasangan, sentiasa kenang kembali PENGORBANAN bersama


19. Amalkan petua 6T :
1. Ta'aruf - Kenal Mengenali
2. Tafahum - Faham Memahami
3. Tasamuh - Berlapang dada
4. Taradhi - Redha Meredhai
5. Ta'awun - Tolong menolong
6. TaQwa & taat

20. HORMATI pasangan anda

21. LEBIHKAN SUAMI/ISTERI daripada anak-anak

22. HIDUP SEDERHANA : Supaya xlah kerja siang malam, x terlibat pecah amanah, supaya ada masa bersama keluarga, supaya x sibuk dgn keperluan

23. Cari KEBERKATAN dalam pekerjaan

24. Mencari KEBAHAGIAAN yang abadi semakin hari semakin hangat : usaha bersungguh dlm perhubungan & tingkatkn perasaan cinta, tabah hadapi dugaan & cabaran, Gunakan kreativiti utk menyemarakkan cinta ' beri surprise'

25. BERDOA, BERSYUKUR & BERTAWAKAL : Patuh suruhan ALLAH S.W.T dan sntiasa berdoa agara Allah SWT Mengisi hati kita dengan KASIH SAYANG yang BERKEKALAN.

Amacam?? Best tak tips2 nie.. tu jer yg kau leh share kat open space nikan.. yg secret2.. huhu.. xbley oo.. nnt ada org salah guna.. wakaka.. Anyway.. aku harap korang dapat gunakan ilmu yg ada ni utk kebahagiaan memasing.. Tips dh ada, jalan dah ada, pasangan dah ada.. cuma skang yang perlu.. PRAKTIKkan dengan jalan yang sebaiknya.. Insyaallah... Sama2lah kita mencuba ek..

-Love Niesa'95-

Monday, March 2, 2009

MELAKA..

2 comments

Ari ahad aritu, B ada keje kat Mahkota Parade Melaka.. So, aku & anak2 ikut sekali.. huhu.. best giler lama x jalan2 kan.. Lagipun ni kira 'qada' celebrate 27.02.09 tu la kan.. ahaks.. hehe.. nak citer panjang memang panjang.. tapi apa yang aku leh kongsikan kat sini.. seronok bila tgk anak2 seronok.. Almaklumla.. selalu kuar jalan2 pun.. gi padang bola je lately.. jarang ada masa nk gi jalan2 bebetul kan.. huhu.. Thanks B.. nasib baik awak kena keje kt melaka kan merasa la pegi..

PIC 1 : Bergambar kat depan KOTA A-FAMOSA.. hmm.. tengah panas nie..

PIC 2 : Bleh tahan besar meriam nie.. "tembak ayah,, boom!! boom!!"

PIC 3-5 : "Mak..mak.. amik gambar ayen nie.."masa nie dah sampai atas bukit ST. PAUL tu dah.. 'ayah, tunggu huda.. penat ni.. patah kaki huda'.. huhu :P betul ke nama dia ek?? aku asik tersilap ngan st. john jer.. haha


Pic 6 : Ni la kapal besar kat melaka nie.. MUZIUM SAMUDERA nama dia.. tapi nama kapal aku x hingat.. huhu.. & gambar yang ayen & huda pgg senjata tu, kat satu lagi muzium yg adik beradik ngan muzium nie.. hehe.. sumer pun aku x ingt nama dia.. sbb yg aku tau.. jalan,jalan & jalan.. hehe.. ENJOY!!

haa.. tu jer gambar yg dpt aku post kan kt sini.. nk tgk lelebih, korang lawat la friendster aku plak, kat situ aku letak sumer gambar nie..

utk aku.. aku rasa seronok sgt dgn trip yang x dirancang nie.. walaupun penat tapi bila tgk budak berdua tu hepy jer.. penat tu hilang .. x rasa apa pun.. DAN utk korang.. kalau rasa nk bawak anak jalan2 dgn bujet yg rendah.. haa.. bawak jer dorang gi melaka.. kompom dorang suka punya.. kitorang pun ingt nk wat 2nd tour kat melaka lak lepas nie.. nak round abis satu melaka.. huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...