Wednesday, December 30, 2009

'serabut'

0 comments
lately aku rasa otak aku sgt serabut. Serabut pk kan kaki ni, pk psl anak2, family, keje.. Hmm yg plg aku jd x fokus n rasa x tentu arah ble dgr citer yg member2 yg sama g intrview dh dpt jawapan masing2. Sedangkan aku.. Surat pn x nampak lagi. Huhu.. Mcm terasa nk g opis je smpi surat tu dpt ats tngn. Apa kptsn surat tu nnt aku x kisah dah.. Actualy kisah gak sbenarnya.. Tp hmm trpksa redha je la ngn keputusan tu nanti. Walau hati aku mcm dah tau kptsnnya.. Tp aku ttp nk tgu surat tu gak.. ↲↲
Adoyai.. PENANTIAN SATU PENYIKSAAN...

Sunday, December 27, 2009

Klik..klik..klik...

0 comments
mcm dh lama x bergambar satu family.. kira nie la gambar yang terkini.. tambahan pulak ada ahli baru dalam family.. Muhammad Zikry Rohaizad.. Anak no.3 kakak aku.. Bukan senang nk ada peluang semua berkumpul & kebetulan pakai baju yang orang kata.. senonoh la sikit utk tangkap gambar kan.. so inilah dia.. Tahun depan ahli baru2 lagi akan masuk.. so pasti akan lebih meriah nanti.. hehe

Saturday, December 26, 2009

sekian lama...

0 comments

alhmdulillah, setelah sekian lama ku tunggu2 saat itu.. Akhrnya termakbul jua. Hehe.. Yang pasti aku bleh tersenyum gembira..

Thursday, December 17, 2009

ACL

2 comments
pembuka cerita ini ... aku rasa cam lawak pun ada gak..

semalam sblm gi spital, aku dok lepak kat rumbia singgah makan sambil tunggu B amik. pastu budak2 masterskill turun dari bas.. tetiba ada satu group budak lelaki pakaian putih nie menuju ke arah aku ngan kertas2 ditangan macam nk interview org.. & terdengar dia kata.. " hah, tu ACL.." sambil tersenyum ke arah aku.. dalam hati aku, "isk power betul budak masterskill ni, pandang jer dh tau aku wat ACL" & aku pun senyum jer la balik kat budak2 tu.. & terus sambung makan.. tapi tergerak gak aku nk toleh kebelakang tgk budak2 tadi pegi mana.. dan.. rupa2nya.. dia bukan maksudkan ACL kaki aku.. tapi ACL +++ ... no plate bas dorang... hahaha... aku ketawa sendiri....

**********************************

ramai yang tanya ACL tu apa.. nak tau.. meh aku share sikit.. aku pun lepas dpt injury ni baru tau jugak.. aku copy sikit2 dari wiki...

# The anterior cruciate ligament (ACL) is one of the four major ligaments of the human knee. In the quadruped stifle (analogous to the knee), based on its anatomical position, it is referred to as the cranial cruciate ligament.

# Anterior cruciate ligament injury is the most common knee ligament injury especially in athletes.

#The ACL is the most commonly injured knee ligament [2] and is commonly damaged by athletes. The ACL is often torn during sudden dislocation, torsion, or hyperextension of the knee. Commonly patients report hearing or feeling a "pop".

#Reconstructive surgery may also be recommended if there is damage to the meniscus (cartilage). This surgery is completed using arthroscopic techniques. There is also an option for an autograft to be done using a chosen tendon

#ACL injuries are especially common in female athletes, due to many possible contributing factors. The most prevalent explanation relates to female athletes tending to land more straight-legged than men, removing the quadriceps' muscles shock-absorbing action on the knee. Often the knee on a straight leg can't withstand this and bends sideways.

#Statistics show that females are now more than 8 times as likely to tear their ACL than male athletes

#Physical therapy must be completed in three phases after the surgery is completed. With the use of the surgical treatment option, rehabilitation included, a patient can expect to be returning to previous and desired levels of activity in six to nine months

tu jer la wat setakat nie.. dapat bayangan dah kan.. so kalau nk tau lebih lanjut.. nnt search la sniri ek.. taip jer ACL.. nnt kuar la macam2.. & utk para2 atlet wanita tu.. jaga2 la ek.. % female ni lagi tinggi dari lelaki tau.. aku dh kena & percayalah.. ia sangat menyeksakan.. so, utk korang2 yang masih bergiat aktif.. hati2 semasa bersukan.. :D

100 plus.... (1++)

0 comments
Semalam aku gi spital smula..sebab semalam penghabisan mc aku ari yng ke 45 .. huhu.. & semalam jugak..sisa si benang biru itu telah dikeluarkan dari kakiku ini.. alhamdulillah.. terasa lega jugak akhirnya.. walaupun ada luka2 sikit.. tapi kurang2 si benang biru tu dh x ganggu aku lagi.. xder la nampak menyucuk2 lagi kat kaki nie.. tapi dr kata..

"kat dalam tu laaagi banyak.. kalau nk kuarkan sumer bole.. saya bedah balik nak??!!!"

uiks.. dr nie.. leh main2 lak dia.. tapi itulah mmg peel dia, dr 1st oprtion aku ngan DR ISMAIL tu.. smpai la la nie.. attitude dia mmg gitu.. relaxs & selamba jer.. & kadang2 kuar la lawak2 dia yang selamba derk jer.. yg mana aku rasa selesa la jugak.. & tanpa sedar tu jugak la dia akan toreh kaki kita pelan2.. hehe pandai dia nak lekakan pesakit dia.. huhu..

Semalam bukan setakat gi jumpa DR ISMAIL jer, tapi ngan pyshio sekali.. pastu kena lak pegi PK untuk wat pengesahan mc aku yang baru nie.. haa.. mc aku akan bersambung lagi start dr ari nie sampai la awal januari nnt.. lama giler nie aku nk kena pulih balik nie.. so, total mc aku skang dah cecah 66 ari.. & menjadikan sumer mc aku utk 2009 nie dah lebih 100 ari dah.. hahaha.. banyak giler.. apa aku nk tulis kat SKT tahun nie kan.. adoyai...

tapi bukan itu pintaku.. sumer dh tertulis & tersurat.. so, nak tanak kena redha jer.. so, doa2kanla aku bleh sembuh cepat.. x sabar nk berlari semula nie.. hehehe

***************************************************

pagi tadi pas mandi aku dok tepi katil, ngn keadaan yang agak seksi aku tengok kaki aku.. hmmm.. peha kiriku lebih kecik dari peha kanan.. hehe patutla dr kata otot kecut.. kelakar ada, sedey pun ada gak.. kena keje keras nie nak bagi dia balance semula.. hmmm....



Monday, December 14, 2009

tido aje...

0 comments
ari ni cam xde benda lain yg aku wat.. Asik makan tido je.. Huhh.. Bila la suasana begini akan brakhr?? Hmmm... Geram je bila dok umah, tapi xleh nk ngemas2 ngangkat sana sini, kuarkn brg yg x dprlukan.. Eii.. Sabar je ni.. ↲↲Camne ek org2 yg mengngur, yg lepak saja2 kat umah tu? Mesti bosan hdp dorang kan.. Brsyukurlh aku masih ada keje walaupn xkeje..

Friday, December 11, 2009

"SI BEnang BIRU"

0 comments
wahai kau Si Benang Biru..

kenapalah kau duduk disitu.. apesal la tak kuar masa awal2 dulu.. skang bukan lebih melegakan tapi sangat2 menyakitkan.. nak kucabut x mampu.. nk kubiar aduhai x tertahan la pulak.. x sabar nk tunggu minggu depan, supaya si benang biru ini akan lupus terus dari kakiku.. x sanggup dh rasa nk tanggung demam dan kebas satu badan hanya kerana si benang biru ini...

************************************************

tau apa itu sakit??? Ye ini menyakitkan.. tau apa itu x selesa?? ini sangat2 merimaskan.. tau kenapa aku moody, xleh kawal perasaan, rasa nk marah semacam?? itu sumer bila si benang biru ini mencengkam kedalam kakiku... & kenapa aku post blog nie?? kerana aku tgh tahan sakitnya kerana benang biru ni...

Di mana KAWAN itu???

0 comments
Aku ada KAWAN...

dulu masa aku kat opis dn masih sihat walafiat.. dia selalu carik aku, kongsi2 citer, tukar2 idea, lepak saja2.. share suka duka.. tapi nie dah lebih sebulan semenjak aku MC, dia pun sama lak sunyi.. langsung xtau citer.. x dengar khabar berita.. sihat kah dia? sakitkah dia? ok ke dia?... hmmm rindu lak aku ngan KAWAN tu...

Mana la pegi agaknya kawan aku tu kan???

Sunday, December 6, 2009

sana sini KEDURI

0 comments
standard cuti sekolah... time2 nie la sumer org pilih utk wat kenduri kawen.. mmg banyak gak la jmputan yg aku terima sepanjang cuti sekolah nie.. tapi malangnya.. aku xleh nk datang sumer jemputan tu.. Bukan sebab x sudi, tapi sbb keadaan x mengizinkan.. so, better aku dok diam2 jer kat umah & wish dorang sumer dari jauh jer.. kang kot aku datang kang, curi tumpuan sumer org kat majlis tu kang.. huhu.. x nak arr.. actually segan pun ada gak.. tapi nk wat camner kan.. terpaksa redha jer la ngan keadaan skang nie.. ari nie pun B jer gi ngan Ayen, aku & huda dok umah jer...

terdekat nie.. member lama aku masa poli dulu nak kawin.. kat perak.. wah.. teringin benar rasa nk pegi.. tapi memikirkan agak jauh travel tu nanti.. & kebetulan pulak sama time ngan makcik aku wat kenduri, so aku kena dulukan sedara nie la kan.. lagipun makcik nie makcik fav aku.. so, x sedap lak x pegi kan.. & along kata, nnt abis kenduri tu sumer terus kumpul kat kampung nk wat meeting utk kenduri kitorang lak nnt.. haha jangan main2.. nk wat kenduri pun ada meeting tau.. yela kan.. nk pastikan sumer berjalan lancar bukannya senang. kalau xder kerjasama dr semua.. x jalan gak nnt.. hehe

sbenarnya x sabar nk tunggu adik2 aku nie kawen.. rasa dh lama lak x wat kenduri besar2.. hmm.. harap2 sumernya nanti akan berjalan lancar.. & aku rasa tergerak nk sambung balik wat bunga telur yg tergendala nie.. weee... best2!!!!

*** babai *****

Thursday, December 3, 2009

Silih berganti..

3 comments
hari berganti hari.. kini bulan pun dah berganti gak.. dan dgn itu.. genaplah usia kakiku ini di bedah selama sebulan.. huhu.. panjangnya rasa sebulan tu.. padahal baru sebulan jer.. tapi tu la kan.. ayat2 tu selalunya akan keluar ikut intonasi & situasi.. kalau gembira situasinya.. so, ayat dia akan kata.."hehe baru jer sebulan.." tapi kalau sebaliknya.. "hmm.. dh sebulan dah...".. see.. manusia nie penuh dgn misterikan.. padahal ikutkan masa tu sama gak.. "SEBULAN"..

apa nk aku citer pasal sbulan nie.. hmm.. nothing intresting.. tiap2 hari lebih kurang sama jer.. bangun tido, mandi, xcercise, lepak tgk movie, ym, blogging,tido, makan, tido.. hmm ada la jugak xtra xtviti utk siapkan apa2 yg ptt utk double weding adik2 aku nanti... tahun depan nie banyak betul perkara yg nk kena prepare, & aku trpk.. bila la kaki nie boleh pulih sepenuhnya.. at least.. bila la akn bole aku brjalan tnpa tongkat nie.. sbb byk bnda nk kena cari, huda nk sekolah tadika dh tahun depan, ayen lak masuk darjah 2, barang2 sekolah dia lum carik lagi.. yg lama nyer banyak dah sadis dah.. so, kesian kat dia.. pastu weding adik2 aku lagi.. adik ipar aku lagi.. huhu.. banyak rupanya.. pastu apa lak citer keje2 aku kat opis tu kan.. dgr2nya yg ada pun mcm x trcarry keje2 aku.. hmm.. apa lak citer exam aku aritu, intrvw sumer.. hmm.. harap2 ada la rezeki utk sumer tu kan...

tetiba aku teringat kawan2 lama.. dlm sbulan nie.. ada kawan lama yg muncul ada gak yg hilangkan diri.. naper ek gitu.. kenapa yg ada x terus kekal & yg baru biar bertambah kan... sbbkan selalu kita dgr friendship.. never end tapi sbenarnya x... kalau kawan kita tu rasa nk lupakan kita.. dia lupakan jugak.. kan..

*****************************************************************

nk mandi lah, pastu sambung rutin harian.. smpai lebam.. haha.. tapi kurang2.. skang aku dh ada *teman baru* :P. xperla kalau kawan2 yg ada nk lupakan aku pun, yg aku pasti *teman baru* nie xkan biarkan aku bosan sorang2 kat umah...

Tuesday, December 1, 2009

Heppy Besday -HUDA-

0 comments


ari nie 01 Disember 2009.. Besday huda yang ke-4.. dah 4 tahun dh rupanya si kecik nie.. tapi masih manja , ngan Bebenya.. ngan isap jarinya.. hmm.. tahun depan dh nk sekolah nie.. apa citer?? mula2 ingt nk wat makan2 sikit kat umah.. tapi memandangkan situasi aku yg x berapa stabil nie.. so, x jadik la kot.. x larat nk brdiri lama2 sangat kan...

pagi tadi aku & B nyanyikan lagu besday kat dia.. sekali dia kata... "eh..jap..jap.. nanti dulu... nak nyanyi kena ada kek... " :D.. hehehe... so, kitorang pun kebingungan jap.. hahaha.. anak ini memang penuh ngan kejutan la... hehe.. so, mybe ptg nanti nak tanak kena carik kek gambar princess la utk dia gak.. kalau tak.. x layan beb lagu2 nie.. huhu..

**************************************************************
untuk anak mak... SELAMAT HARI LAHIR, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, membesar dengan sihat & menjadi pengubat dikala sunyi. semoga jadik anak yang cemerlang dunia & akhirat.. Aminn..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...