Tuesday, September 21, 2010

demam..demam... oh tidak!!!

0 comments
Badan dah terasa mcm nak demam.. rasa sakit N sengal2 sana sini.. oh tidak !!! x sanggup nak terima kehadiran demam itu buat masa nie.. maybe badan tersangat penat skang.. xder masa nk berehat.. 'rehat' dalam erti kata sebenar... huhu

Bila dh start keje, dh start sekolah.. bertambah2 la aktiviti seharian yang x dapat nk dielak.. perasaan skang.. mcm2 ada.. makin hari perasaan yang xbest tu makin dekat menghampiri.. x tau nk kata camner.. tapi mmg rasa sangat x selesa.. perasaan yang x diundang pun, tapi dia tetap hadir tanpa henti & membuatkan aku lebih bertambah2la rasa penat, gelisah, x tentu arah, emosi, nak marah & macam2 lagi la..

Alangkah baiknya kalau ia dapat dikongsi.. walaupun x dapat berkongsi kesakitan & kepenatan ini, tapi sekurang2nya dapat jugak mengurangkan bebanan yang ditanggung kan.. Sekurang2nya xderla aku terasa kesorangan mengharungi segalanya..

Ya Allah ya tuhanku.. ampunilah hambamu ini.. Semoga kau beri kesihatan yang baik, kesabaran yang tinggi & ketahanan mental & fizikal yang kuat utk aku harungi hari2 ini dengan lebih tenang... Amin...

Friday, September 17, 2010

23rd weeks pregnant...

0 comments
How your life's changing:

You may notice that your ankles and feet start to swell a bit in the coming weeks or months, especially at the end of the day or during the heat of summer. Sluggish circulation in your legs — coupled with changes in your blood chemistry that may cause some water retention — may result in swelling, also known as edema. Your body will get rid of the extra fluid after you have your baby, which is why you'll pee frequently and sweat a lot for a few days after delivery. In the meantime, lie on your left side or put your feet up when you can, when you sit, and avoid sitting — or standing — in one place for long periods. Also, try to stretch out your legsexercise regularly to increase circulation, and wear support stockings (put them on first thing in the morning) and roomy, comfortable shoes. You may be tempted to skimp on liquids to combat swelling, but you need to drink plenty of water because staying hydrated actually helps prevent fluid retention. While a certain amount of edema in your lower extremities is normal during pregnancy, excessive swelling may be a sign of a serious condition called preeclampsia. Be sure to call your midwife or doctor if you have severe or sudden swelling of your feet or ankles, more than slight swelling of your hands, swelling in your face, or puffiness around your eyes.


How your baby's growing:
Turn on the radio and sway to the music. With her sense of movement well developed by now, your baby can feel you dance. And now that she's more than 11 inches long and weighs just over a pound (about as much as a large mango), you may be able to see her squirm underneath your clothes. Blood vessels in her lungs are developing to prepare for breathing, and the sounds that your baby's increasingly keen ears pick up are preparing her for entry into the outside world. Loud noises that become familiar now — such as your dog barking or the roar of the vacuum cleaner — probably won't faze her when she hears them outside the womb.

** TQ to.. http://www.babycenter.com kalau nk carik yang malay version utk pregnant nie memang payah.. banyak yang ada pun dok sibuk jual produk jer.. huhu ^_^

Andai 'itu' mudah...

0 comments

Indahnya...
Andai dapat diluahkan yang terbuku didada tanpa ada yang terluka...
Andai bantuan itu dihulurkan tanpa perlu diucapkan 'tolong'..
Andai ia dihulur tanpa diminta..
Andai yang ditakdirkan itu indah semuanya..
Andai setiap tindak tanduk kita x disalah ertikan..
Andai perkara terbaik yang kita cuba lakukan, dapat juga diterima dengan baik...
Andai x perlu meluahkan rasa kesal dalam apa keadaan pun...

Andainya..
Tiada lagi hari esok utkku.. mampukah ia diharungi dengan tenang & bijaksana....

Wednesday, September 15, 2010

Happy 9th Anniversary...

0 comments
15 September 2010.. Tarikh nie datang lagi berkunjung setiap tahun.. & kali nie jatuh pada hari raya lak.. Alhamdulillah.. usia perkahwinan kami dh mencecah 9 tahun.. Macam2 perkara berlaku, tapi alhamdulillah.. segalanya dapat ditempuhi dengan baik.. Semoga akan bertambah2 baik lagi untuk hari2 mendatang..

Alhamdulillah syukur juga, dalam 9 tahun melayari bahtera perkahwinan nie.. kami dah dikurniakan dengan 2 orang cahaya mata yang sangat beharga.. Hazren dh masuk 8 tahun, Huda pulak dah nak cecah 5 tahun.. & alhamdulillah juga.. insyaallah tahun depan kami akan mendapat sorang lagi cahaya mata.. skang baru 5 bulan.. ^_^ **dalam perut** hehe

Semoga Allah mencucuri rahmatNya keatas keluarga ini.. Semoga Allah melindungi kami anak beranak & menjauhkan kami dari segala hasutan yang x baik.. Semoga kasih sayang ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat.. Semakin Hari Semakin Sayang...


I Love My Family.. & I Love U My Hubby... ^.^

Raya 2010

0 comments
Selamat Hari Raya wat semua muslimin & muslimat.. Raya tahun nie disambut dengan gembira sebab .. aku puasa penuh tahun nie.. hehe so, tahun depan xyah sibuk2 nak ganti puasa dah.. hehe seronoknya... ^_^ dalam seronok2 tu.. rasanya raya tahun nie la agak huru hara sikit.. sebab sumer x plan nk pi mana ke nk pakai baju apa ke.. semuanya last minit.. tapi ok jugakla.. seronok.. hehe


Tahun nie kat Jelebu.. semua ada.. so, dapat la amik gambar raya penuh..seperti biasa, bila time nk ami gambar raya jer.. anak2 aku mesti buat muka.. panas la ..itu la ini la.. huhu.. sampai bila agaknyer yer.. tapi dapat gak la amik gambar raya...

Balik Melaka raya 1st petang.. so x lama la kiranya aku dapat raya kat Jelebu.. mcm yang aku kata.. tahun nie plan huru hara sikit.. sebab raya ke2 tghari dh balik Jelebu semula.. konon nak jalan2 raya la jugak.. tapi dapat pegi 2-3 rumah jer kot.. tiba2 dapat call atuk sbelah epul sakit.. so, kami lari balik ke K.Pilah plak.. jenguk atuk.. lepas tgk atuk dh ok sikit baru balik semula ke Jelebu.. malam gak la baru kami sampai.. tapi tu pun dah x larat nk wat pape dah.. pagi2 esoknya dh siap2 nak balik semula ke Pilah tgk atuk.. Alhamdulillah.. atuk dh makin ok, dh bley buat lawak, so, ayah kajang kata.. jadik pegi Kedah (umah mertua seyra).. huhu bayangkan dengan sumer x kemas & prepare pun.. hehe redah jer la..


Sampai Kedah malam gak la.. sebab gerak dr Kajang pun dh petang & jalan plak leh jem lak masa pegi tu.. ada gak dalam 7 jam kot dalam keta.. ntahla x ingt dh.. rasa lepak giler jer.. ngan keadaan perut yang comey nie.. hehehe tapi alhamdulillah perjalanan sumer selamat.. Tghari esoknya kami terus ke Penang lak.. saja jalan2 ayah kata..


Mula2 ayah kata nk xtend satu hari lagi dok Penang, tapi aku x mampu la nk stay lagi.. Aku x suka Penang.. mcm insiden kalau datang sini.. dh la jalan dia yang agak haru hara.. salah jalan jer kena pusing satu pulau.. macam2.. otw balik, singgah umah Nida.. *umah mertua dia.. kat Selama . asalnya nk pi umah Nida kat Kulim tapi x dan.. dapat gak la merasa jalan tempat orang kan..

Dari sana terus balik Kajang.. Alahamdulillah jalan x jem.. Kami pun ikut jalan dalam sampai Kuala Kangsar, pastu baru masuk highway.. perlajanan ok selamat.. & sampai kajang kul 1 pagi.. mmg lepak giler la..

Hari nie x wat apa dh.. dok umah jer.. x larat nk pi mana.. tgklah malam2 sikit ke baru nk kuar gi carik barang dapur.. sebab esok warga JB nak turun sarapan.. hehhe

Wednesday, September 8, 2010

Sebelum Cuti Raya...

0 comments
x penah2 nyer aku buat keje giler camnie.. tahun nie jadik giler gak.. haha.. Sumer gara2 kat opis nie dh xder sesapa.. yang pompuan tinggal la aku , noor, watie, eela, kak ida & shima jer.. owh.. sis ada.. yang lain sumer dh sampai kampung memasing dah.. huhu.. bestnya dorang dah balik kampung.. Aku keje ari nie pun sebab masa demam aritu, dh banyak amik cuti dah.. so, esok la baru aku start cuti..

Mula2 plan nk pegi berempat Aku, Noor, Watie & Eela.. alih2 eela call kata x dapat ikut sbb wallet tinggal kat umah.. huhu dh tinggal 3 jer.. hmm xperlah.. dh nak pegi plak, watie lak kata xleh nk ikut, dia x larat dh kena selsema.. sian dia.. So, tinggal la aku ngan noor jer.. noor kata jom je la.. so, xyah pk panjang kitorang pun kuar jer la.. Dekat kul 9am kuar dr opis.. naik tren kat Sg. Besi kul 9.30, sampai KL dalam kul 10.. Peliknya.. banyak kedai tutup lagi.. kitorang yang awal ke dorang yang lambat bukak nie?? huhu.. xperlah. kitorang jalan jer terus, kebetulan x ramai sgt org lagi.. jadik dan la nk tgk keliling .. tapi dlm kepala dh target dah apa yang nk dicari.. so x bazirkan masa kat sumer tempat.. hanya benti tempat yang perlu jer..

Dekat kul 12 akhirnya baru abis shoping sumer barang nk dicari & barang2 yang dikirim oleh kengkawan yang x dan nk pegi.. Kak Ina, Ija, Along.. jangan risau.. semua yang korang oder ada.. hehe janji aku dapat apa yang aku nak.. hahaha "KONTENA TERBALIK" punya pasal aku repeat balik shoping kat sana..

"Nie semua B punya pasal.. dia yang ajar aku pegi sini ujung minggu aritu.. kan dah kepingin dah... hihihi"

Alhamdulillah.. Selamat pegi & selamat balik.. Sampai opis, tgk ramai gak dh takder.. ada yang sekerat ari dh balik.. kalau ada pun mcm2 aktiviti ada.. yang nyata bukan keje rasmi.. sumer dh lalok raya dah.. ^_^. Utk beberapa jam yang tinggal nie.. aku pun update la blog nie jap.. hehe
Selamat Hari Raya semua.. owh.. alang2 tu.. malam tadi sempat gak wat Final Touch utk biskut raya.. dapat buat 2 jenis.. actually satu adunan jer.. tapi sebab2 tertentu jadik la 2.. hehe


Biskut Gajus : x naik sangat sbb letak putih telur & gajus atas dia kot.. rasa ok cuma x rangup je.. mcm lemau.. hmm

Last2 jadik biskut nie.. Biskut Cocoa kot.. haha Adunan aku ikut suke jer sbenarnya.. tgk bahan2 apa yang tinggal & last deep ngn coklat.. ok la dr aku teruskan ngan Gajus tadi..

Nie la rupanya kuih raya terakhir utk raya nie.. ^_^

Kurang2 impian nk wat kuih raya sendiri terlaksana.. so, harap2nya bersalin nnt xder la baby asik meleleh air liur.. hehe

Tuesday, September 7, 2010

Sampul Duit Raya !!!!

3 comments
Hari nie kat opis sangat sunyi.. yang ada pun mcm x berapa nk ada jer.. Aku dalam kebosanan nie.. dh terbit satu idea baru utk raya.. huhu

Aku dh wat Sampul Raya Exclusive khas buat penerima2 bertuah jer.. hehehe

STEP 1 :


Design la sampul raya tu ikut suka korang. Size ukuran ukur la mana2 sampul raya yang ada... atau nk buat size sendiri pun bole juge !!!

STEP 2 :

Dah design.. apa lagi print la.. pastu potong la ikut suke.. hehe

STEP 3 :


Dah dapat kepingan sampul raya korang? Gam kan setiap sisi yang perlu..

STEP 4 :


Dah siap dah.... Senang je kan.. hehehe


Selamat mencuba bagi yang kebosanan macam aku.. hehe

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin..
Hati2 pulang beraya, semoga semuanya selamat pergi & balik..


3 in 1..

0 comments
Kerana insiden aku tergelicik depan lif ari ahad aritu, jadik balik dari keje semalam terus ke Kajang beli sandle baru.. rupa2nya sandle Crocs aku yang B belikan agak lama dulu dah haus dah tapak dia.. x perasan pun sbb best pakai sandle tue..

So, smalam singgah la Metro cr sandle.. alhamdulillah x amik masa lama pun.. masuk jer parkson, tgk2 terus berkenan kat satu sandle nie.. try2, tgk size ada.. terus amik & pegi bayar.. ^_^ dapat la sandle raya aku tahun nie.. hehe Bukan aku jer, tapi B pun tersampuk sama beli kasut gak utk raya.. tapi kitorang dah pakai dh ari nie.. x tunggu raya pun.. hahaha


Balik dr shoping tu dh lewat.. ingt nk bli je makan utk berbuka, pegi Kajang Raya rupanya dh tutup lak kedai tue.. so, dh blank nk makan apa.. Gi pasar ramadhan mmg x suka la.. tambahan hujan plak tue & Huda pun lum amik lagi.. Last2 ajak B gi Giant & bli ayam & sayur sikit.. so bujet2 sempat kot masak nie.. Pas beli barang, terus balik amik Huda & balik umah.. Sampai umah dh dekat kul 7 pm, aku x berlengah lagi terus masak.. apa yang sempat la kan.. huhu.. mmg giler cargas, dalam masa kurang stengah jam tu, aku dpt masak nasi, sambal ayam, sayur rebus & telur goreng.. Alhamdulillah.. ada gak rezeki berbuka ari nie..


Abis berbuka, rasa cam penat.. tapi rugi lak kalau duduk saja.. so, aku pun jalankan operasi buat kuih lagi.. tapi kali nie mmg aku no idea nak wat kuih apa.. Ayen pun xder , Huda plak tido.. so aku pun belasah jer la masuk campur sumer bahan yang aku nk & aku campur ngn biskut marrie yang dh dikisar.. Aku pun mulakan la operasi tu.. Kebetulan along bagi satu tepung utk rangupkan biskut.. aku pun campurkan sekali.. & hasilnya.. waa... sangat memberansangkan.. aku tekup2 guna acuan butterfly.. 'huda suka' & hias ngan rise bunga2.. waa.. comeynya.. Alhamdulillah.. biskut tu menjadi ngan jayanya.. so aku namakan biskut tue.. Butterfly Huda.. sbb xtau nk letak nama apa.. hehe sukati jer.. ^_^


Abis buat kuih dalam kul 11.30 malam, kemas2 solat pastu aku terus tido.. bangun pagi nie.. rasa seronok jer nk pi keje sebab kuih menjadi malam tadi.. hehe dalam satu hari 3 perkara bley buat dengan jayanya.. 3 in 1 :D

Sunday, September 5, 2010

Hujung minggu..

0 comments
Ari nie ari Ahad, selepas semalam penat berjalan2, bershoping sakan ngan B kat KL.. akhirnya hari nie dok umah jer.. tapi bosan gak kalau duduk saja kan.. Pas sahur pagi tadi.. aku sambung tido ^_^, dekat kul 11 baru bangun smula.. pastu mandi manda terus tergerak nk buat kuih lagi.. hehe sbb semalam dh amik oven kat mama.. pinjam jap.. x tahan aku asik hangus jer bakar kuih guna oven toaster..

Misi hari nie pun bermula ngan Cornflakes Madu.. ramai yang kata kuih nie senang. tapi sbb aku x penah cuba buat, jadik agak takut juga kalau x jadi.. tapi nekad jugak.. buat jer.. ikut resepi & ikut jer gerak hati tue kan.. hehe akhirnya.. walaupun ada gak yang hangus.. "memang la aku nie.." tapi kurang2 x la macam biskut2 yang lain.. baru masuk hangus terus.. huhu jadik misi pertama berjaya...


Huda kata sedapnya mak.. yum..yum.. nak makan jugak.."sbb huda x puasa.. "_"

Tgk jam baru 2.30 pm.. kemas2 bahan tadi, solat zuhur & lepak jap.. Pk punya pk... smpat lagi kalau buat satu biskut lagi nie.. termenung jap pk apa biskut nk dibuat.. & yeaa... aku suka semperit.. jadik nak wat semperit.. bukak netbook & search, tgk resepi.. ok bahan cukup & teruskan misi kedua... ^_^

Alhamdulillah.. menjadik jugak.. cuma masa adunan yang 1st, maybe dia lembik sikit jadik dia lambat masak & basah ckit.. tanpa pk panjang aku pun adjust jer adunan.. tambah tepung sikit & tadaaa.. jadik pun.. hehehe Tapi bentuk dia x panjag2 mcm semperit selalu mama buat tue, sbb aku xder acuan dia, yang ada acuan bunga dahlia.. hmm.. lebih kurang sama la tue.. asalkan rasa dia sama.. hope so la kan.. sbb belum rasa pun lagi... x sabar nk tunggu buka nie..

So, abisla aku rasa agenda ujung minggu nie.. Jap gi nak pi buka kat umah along.. nak bawak sekali kuih2 yang aku dh buat.. dengarnya2 along pun dh tersampuk wat kuih raya.. Yeaa.... Seronoknya hujung minggu nie... :D

Saturday, September 4, 2010

~ supliment baru~

0 comments
Ari Khamis lepas pegi wat checkup 5 bulan. Macam biasa, rutin bulanan org pegnen.. hehe Mcm biasa gak kena gie sendiri, B x dapat pegi.. tapi kali nie huda nak ikut.. dr bulan lepas dok sibuk kata nk tgk baby dalm perut mak.. so, sblm pegi klinik tu aku amik la dia..

Kali nie kandungan dh masuk 21 minggu.. Jadi kalau ikutkan dah dia.. aku ikutkan xnak la tau baby apa.. sbb biarlah dia surprise sikit.. tapi Huda x sabar nk tgk.. Jadik masa scan tue.. dr usik2 perut nie.. alhamdulillah.. Dr kata so far semua ok.. tgk kepala dia, tgk tangan dia, kaki dia, muka dia.. hmm.. lega.. pastu Dr terus try tgk jantina dia.. aku x request pun, tapi xperla.. kalau tau pun xper.. Godek punya godek.. Dr tanya.. bley nampak dah jantina"maknyer nampak apa tue??" sambil tunjuk kat screen.. "nampak macam girl.." "hmm.. a'a, kalau tgk kat sini pun nampak macam tue la yer.." Bila Huda dgr jer girl.. terus dia seronok & ketawa sambil tutup mulut malu2 la konon.. kuar jer dr bilik Dr terus dia cium perut aku.. sambil kata.. "baby tata kakak.. :D" hehe seronoknya dia.. Insyaallah.. kalau ikut scan mmg nampak bby girl, tapi bersalin nnt tetap Allah punya urusan.. ^_^

Kali nie dapat supliment baru.. Dr kata ia utk perkembangan otak baby.. Pagi makan obimin, petang makan neurogain.. hmm.. x kisahlah makan ubat pape.. janji baik utk baby dalam kandungan nie.. Semoga semuanya selamat & x sabar nk tgk perkembangan baby seterusnya...

Biskut Nestum...

0 comments
Anak2 ini sangat seronok & x sabar nak wat biskut raya lagi.. dah bersiap sedia dah nak menolong jugak, walaupun mak kata.. "ari nie xyah tolong la.. tgk jer.. biar mak buat, korang rehat.." tapi jawapannya "tengok jer lagi penat.." huhu Jadik menolong jugak la dorang semalam mana yang bole.. :D

Misi semalam, Biskut nestum.. kali nie adunan aku ikut suka jer.. tgk bahan yang perlu & sukatan tu aku agak2 jer ikut sedap ati. alhamdulillah.. menjadik la pulak.. seronok sangat rasa.. bila siap jer 1st round masak.. budak2 nie terus terkam.. makan..makan..makan.. & makan.. hehe kelakar lak rasa tgk.. kalau ayen jer sorang yang makan x heran sbb dia mmg suka makan kuih raya dr ari pertama buat lagi.. nie ngan huda sekali makan.. bole kata stengah balang abis la dorang makan... aku x kisah, makan la korang sampai kenyang.. ^_^


sempat suh aku amik gambar dorang dulu sblm makan & nak tunjukkan yang biskut tu menjadik & x hangus lak malam nie.. hehehe


dah start dah merasa...mula2 amik yang pecah2 jer..


nak rasa lagi mak... tapi xder yang pecah..

last2.. x tanya dah... bedal semua.. rasanya satu dulang tu abis dorang makan.. ^_^


Akhirnya.. menjelang tengah malam.. siap la biskut nestum nie.. Anak2 pun dah tido kekenyangan & keletihan kot.. hehe seronok & rasa lega bila yang nie menjadi.. ^_^

Friday, September 3, 2010

hari yang....

0 comments
Macam2 insiden yang jadik sepanjang semalam.. ada suka ada duka.. hmm.. mcm2 ada.. Semalam pegi Chckp 5 bulan.. perasaan itu gembira.. tetiba tersenyum sendiri & keriangan.. Huda pun happy jer... hehe patutlah.. dalam hati itu berkata...

Balik dari sana, pegi smula kedai bakery yang aku beli barang utk buat kuih tu.. ada masalah sikit pasal payment hari masa membeli tu.. transaksi yang cancel tetap dikira & walaupun amountnya bukanla banyak mana, tapi terasa banyak utk hari itu sebab aku dh bujet utk membeli sesuatu dengan duit tu.. tapi semuanya tertangguh gara2 kesilapan yang bukan dr pihak aku.. so, aku pun pegi la report kat Maybank.. & ternyata.. berurusan ngan service counter maybank kajang prima dengan officer yang bernama Pn. Linda tu amat mengecewakan.. apa yang aku harapkan sebagai pengadu menjadi satu beban plak.. bila apa yang aku report dia suh aku sniri deal ngan kedai, call sniri mintak sendiri semua apa yang diperlukan oleh bank.. dia ingat aku tau apa yang dia cakap pasal akaun tu semua & dia pk semua org pham pasal akaun.. ko orang bank.. ko tulis la apa yang ko nak aku mintak kat kedai tu.. xperla.. aku call kedai & mintak apa yang dia nak.. bila kedai dh fax & benda yag dia nak tu bukan seperti yang dia nak.. dia bebel lagi.. itu & ini ibaratkan mcm aku plak yang bersalah .. huh.. masih bersabar & bertahan dengan karenah si pompuan nie.. sbb aku puasa, aku pegnent, aku bawak huda & aku penat... tapi lepas dia cakap itu & ini, aku kata
" boleh tak puan tolong call kedai nie & bgtau apa yang bank perlukan.. jadik dia lebih jelas & saya pun xtau nk bgtau kedai apa yang bank perlu"

dengan sombong & selambanya dia berkata.. "saya x boleh nk call, awak call jer la ckp bla..bla..bla.. again... "
argghh.. aku dh mula hilang sabar.. apakah keje dia sebagai customer service kat situ & apa gunanya aku mengadu kat bank kalau semua dokumen akaun kedai tu aku kena mintak sendiri & deal terus dengan kedai tu utk hantar ke bank.. itu jer yang dia asik cakap berulang sampai aku naik givup & fedup dengan layanan bank yang macam hampeh tu... aku pun x harap utk dia refund balik duit aku on the dot tapi sekurang2nya.. ko amik la borang complain aku nie.. ko cakap la.. " kita akan siasat perkara ni & apa2 hal kami akan hubungi puan.." cukup sekadar itu & aku x perlu nk hilangkan mood aku aritu..

dengan rasa yang amat kecewa ngan perkhidmatan maybank kajang prima tu, aku pun blah dengan muka yang macam kuih raya hangus dah.. huhu.. pegi balik ke kedai bakery kat kajang tu.. BAGUS BAKERY nama dia.. & patut diberi pujian & memang bagus pun kedai nie.. walau x dapat nk selesaikan masalah tu , tapi sekurang2nya.. layanan dia lebih profesional dari bank yang kononnya antarabangsa itu.. andai ditakdirkan duit aku tu lesap macam tu jer.. aku redha jer la.. x kuasa aku nk pegi mengadap Pn. Linda Maybank tu sekali lagi.. Skang harapan aku hanya tunggu akauntan HQ Bagus Bakery tu jer yang akan deal ngan HQ Maybank.. aku penat nak ulang alik sana sini utk mintak balik duit aku dipulangkan.. walaupun hanya sekadar RM66.60
Kuar dr kedai kek tgk jam dah kul 5, kena bergerak utk amik ayen kat sekolah.. serius mmg penat giler & hati pun rasa sangat terbakar.. tapi nasib baik la BAGUS tu membuatkan aku sejuk kembali.. & biarlah.. balik rumah aku terus masak nasik goreng permintaan ayen utk berbuka.. ikut hati rasa x larat.. tapi sian dia pun puasa.. so, masak jer.. B pun xder so aku berbuka ngan anak2 jer... lepas buka ingt nk rest jer, tapi Ayen & huda dh ready ngan kerusi & meja memasing "mak, bila nk start buat kuih nie? apa yang kitorang bley tolong ari nie??" huhu.. anak2 ini .. hari ini mcm x mampu nk kata "mak penat.. esok la.. " walaupun hakikatnya memang sangat penat, semuanya gara2 Maybank itu.. jadi aku pun kemas2kan meja & terus siap2kan bahan utk buat kuih.. xper mak penat asal anak2 mak happy.. ^_^

Malam tu buat Choc Chip.. tapi perasaannya.. kecewa gak.. sebab.. ntah la ek.. adunan maybe kurang tepung pastu oven lak asik nk hanguskan kuih2 aku jer.. baru masak 5 minit pun dh hangus.. aduss.. tensennya rasa.. & paling aku kecewa bila tetiba regulator meletup & berasap.. terus matikan.. & direct jer pasang oven ke plug dinding.. pun ntah kenapa malam tue.. semua serba x kena.. oven lak berasap & hanguskan lagi kuih2 aku.. uwaaa... rasa nak nangis.. tapi teruskan jugak.. sebab walaupun begitu, aku tgk ayen sedap jer makan sampai 2 tray kuih2 yang hangus & pecah2 tu.. huhu.. & dekat kul 11 pm akhirnya siap la jugak.. anak2 pun dh tertido.. penat agaknya.. kesian dorang..

Pagi nie aku bangun siapkan sahur.. lapar sangat rasa, sib baik nasik goreng ada banyk lagi.. jadik aku panaskan & makan kuih raya yang buat malam tadi.. rasanya sedap & boleh la dimakan.. tapi rupanya yang hangus buat hatiku sedikit kecewa.. huhu sedeynya.. rasa nak kuar gi beli oven baru jer.. khas utk bakar kuih.. tapi.. isk.. maybank nie punya pasal.. sumer aku rasa x kena.. huhu.. ntahlah.. ari nie aku nekad nk sambung jugak buat kuih raya.. kalau hangus gak lagi.. hmm.. makan kuih raya hangus la tahun nie nampak gayanya.. huhu

Yang nyata.. mood2 yang x baik semalam itu, terbawa2 sampai ke hari ini.. bila teringat aku mesti rasa isk.. ntah.. nie nak carik benda yang bleh buat aku lupa & yang nyata blog ini mmg tempat aku meluah rasa.. so, harap2nya bleh lega la pas nie.. ^_^

Thursday, September 2, 2010

Sarang Semut...

0 comments
Angan-angan dah jadik impian.. hehe itu la yang terjadi semalam.. kepingin rasa nk buat semua benda sendiri, akhirnya terlaksana jugak.. Memang mengandung kali nie, suka nak masak2 & nak cuba benda 2 yang baru & yang dh lama x buat...

Dari awal puasa aritu berangan nak buat kuih raya sendiri tahun nie, so semalam... jadikla Sarang Semut... Walaupun terlebih manis, terhangus sikit.. tapi alhamdulillah.. rasa still maintain & x lari & Ayen pun suka.. hehe

Ari ni ingat nk try wat resepi lain plak.. Semoga usaha tahun nie berjaya.. ^_^

Ayen yang semangat nak tolong buat..

Huda sanggup wat apa saja.. asal bley tolong mak wat kuih.. hehe

Akhirnya.. Proses merasa oleh ayen.. Tgk tue.. Mak dapat Thumbs Up!! :D

Wednesday, September 1, 2010

Salam Aidilfitri..

0 comments
Raya tahun nie.. seakan terlupa dengan kewujudan kad raya.. Kat mana2 pun skang mmg sangatlah berkurangnya penggunaan kad raya tu.. Aku pun turut sama menyumbang kepada kekurangan itu.. ^_^ Tambahan pulak skang nie dh banyak cara utk menyampaikan Salam Ucapan Aidilfitri dengan hanya bermodalkan "semua dihujung jari anda" hehe..

Jadi pada semua yang mengenali, aku mengambil kesempatan utk mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua sahabat handai, rakan taulan, sanak saudara yang jauh & dekat, yang sentiasa menjadi pembaca setia blog aku ini.. Ampun & maaf dipinta andai selama membaca coretan2 di sini membuat anda tersinggung & merasai pelbagai perasaan yang mengundang kesalahan kepada saya..

Salam Aidilfitri buat semua & Maafkan segala salah silap.. Semoga kalin semua beroleh kebahagiaan & bergembira dihari raya ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...