Wednesday, March 23, 2011

Penatnya anak mak...

0 comments
Pengalaman pertama bagi Syifa' bila semalam dia aku tinggalkan kat umah Makpah. Saja nk practice untuk persediaan aku masuk keje nnt. Tgahri aku call, tanya khabar.. & jawap Makpah, Syifa' ok, cuma dia mcm x nak sangat minum botol.. aku x risau pasal tu sangat sebab biasalah.. dia x biasa lagi kan.. tapi alhamdulillah, walau x pandai minum sangat guna botol, susu yang aku bekalkan abis jugak.. ^_^ Thats my girl.. hehe

Petang semalam bila balik.. aku tgk Syifa' mcm tembam jer, huhu walhal baru sekejap aku x jumpa dia.. Miss u anak emak..:D tapi Syifa' react lain sikit.. dia mcm merajuk jer bila aku amik dia.. xmo senyum, xnak pandang.. diammmm jer... alahai..


Bila dh lama2 sikit , barulah dia mcm biasa.. agaknya baru perasan emaknya kot.. hehe tapi satu halnya pulak.. dia jadik sangat manja, xbley kena tinggal. Asik merengek jer kalau aku tinggalkan dia..tido pun xnak walaupun dalam pangkuan aku hmmm... apa yang x selesa ngan anak mak ni yer.. Last2, kul 11.30pm aku mandikan dia, tukarkan sumer baju dia.. susukan & akhirnya anak mak lelap jugak menjelang pukul 1am.. & yang kesiannya.. Syifa' langsung x bangun untuk minum susu.. sampai la pagi nie..


Skang Syifa' tgh lena tido.. mungkin penat sangat kot.. Jadi aku decide utk tak hantar dia ke rumah Makpah ari nie.. Semoga Syifa' boleh rest puas2.. Saaayang Syifa' !!!

Tuesday, March 22, 2011

My Little Syifa'

0 comments
BERAT MATA MEMANDANG.. BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL Syifa' untuk dibawa ke rumah pengasuh (makpah).. Ikut hati, mmg xnak hantar lansung. Tapi... nak tanak kena gak training dia utk dok ngan makpah.. Supaya nnt aku dh keje, xla dia terkejut plak tinggal ngan org lain.. Dari semalam pun, Syifa' cam tau2 je aku nk hantar dia kat umah makpah ari nie.. dia manja sangat.. x mo letak.. nak tido kat pangku, nak nyusu jer manjang.. huhu buat hati mak makin sayu... Buat aku teringat saat2 pertama kali nk hantar ayen dulu... T_T

Mak mana yang x hiba, bila setiap hari berdua ngan si kecik.. & tiba2 hari nie tinggal sorang diri.. Mengalahkan org beranak sulung.. huhu.. walaupun ini yang ke 3, tapi dia tetap anak aku.. dan hanya seorang ibu jer yang paham perasaan itu... uwaa....

Syifa' sayang, dok umah makpah baik2 yer sayang.. jangan susah2kan makpah yer.. Syifa' anak yang baik kan.. Mak dah bagitau sumer2 pasal syifa' kat makpah tadi.. nnt petang ayah jemput Syifa' balik ek... Sayang anak emak.. ^_^

Monday, March 21, 2011

Hot Air Balloon!!!

0 comments
Penamat kepada Ronda-ronda Cuti Sekolah... Aku bawak anak2 pi tengok Belon Panas kat Putrajaya... Walaupun org ramai sangat, tapi alhamdulillah.. cuaca redup menyamankan sikit suasana kat situ.. Dalam ramai2 tu.. Ayen & Huda dapat la menyelit2 kat depan orang ramai.. so dapatla dorang tgk belon dr dekat.. Aku & Syifa' dok belakang yang port agak2 x ramai org..

Tengok Syifa' pun dah cam belon gak kan... ^_^
Antara belon2 yang baru nak naik...
Akhirnya terbang jua... Bestnya kalau dapat naik..
Belon yang paling last naik kalau x silap..



Lepas tu ada lagi a few belon yang kembang, tapi x terbang sebab ari pun dh mula nk hujan.. Jadi kami pun beredar la dari situ.. Sampai tengah jalan.. terdengar pengumuman kata Doremon & Dark Veder ada.. tapi sempat tgk Doremon jer.. itu pun kejap, & Dark Veder x dan nak kembang.. sebab hujan dh mula turun...

Tapi yang nyata, walaupun kejap.. anak2 sumer happy sebab dah lama nk tgk akhirnya dapat jugak... ^_^

Sunday, March 20, 2011

It's SHOPing Time ^,^

0 comments
Dah lama sangat berhajat nk bawak dorang shoping. Bukan shoping baju ke buku ke mainan ker.. tapi pegi shoping jajan.. ^_^ mungkin ramai yang x setuju jugak ngan cara aku.. bawak anak2 kuar beli jajan banyak2 & ikut suka hati... tapi biarlah.. setiap ibu bapa ada cara mereka sendiri utk hiburkan hati anak2.. Iyalah, walaupun jajan tu x berapa baik utk dorang.. tapi impak dr shoping jajan tulah yang mengembirakan dorang & mengurangkan kadar stress mereka.. dan jangan terkejut bila saat itulah yang akan menjadi kenangan dorang sampai besar... hehe

Lagipun bukan selalu.. x salah bazirkan duit tu utk anak sendiri kan.. bukan kemana pun.. ^_^.. Memang gembira x terkata la memasing bila aku ajak pi TESCO, bwk troli & amik bakul satu sorang.. & jalan....

Sebelum memulakan aktiviti rahsia tu.. aku suh dorang makan kenyang2..

Masing masih x tau & tertanya2, apa mak nk buat hari nie???
Alhamdulillah, Syifa' pun x banyak ragam.. macam tau2 jer mak sorang2 jaga mereka ber3.. ^_^
Muncung sebab kena bawak troli & bakul.. sebab x tau lagi bakul tu untuk apa... hehehe
Masih ragu2 untuk memilih.. mungkin dalam hati kata " betul ke mak nie..." :p
Bila kata ambil la apa saja ikut suka... wah.. tengok tu.. punya la banyak benda lain.. yang satu tu jugak dorang rebutkan.. isk..isk... anak...anak...
Gembira x terkata sebab dapat beli apa jer ikut suka & mak x kata "NO!!"
Menunggu turn utk bayar... ayen jer yang bergambar... Huda mana?? hmmm... masih melihat2 rak kalau2 ada lagi yang dia perlukan.. huhuhu
Oleh kerana dh penat bershoping & cuaca pun agak mendung.. ramcangan utk ke taman petang tu dibatalkan.. & kami pun pulang ke rumah dengan hati yang riang... ^_^

Saturday, March 19, 2011

ONline order.. rest & Go

0 comments
Pada awalnya nk bawak budak2 kuar gi jalan2 kat Jusco, tp ayah dia bawak kete aritu.. so x jadik la kuar... bila tghari perut mula terasa lapar.. nk masak, tapi xder barang plak.. nk kuar xder transport.. so aku pun bukak la internet.. alahai malas plak nk call.. sekali teringat domino's ada online order.. jadi aku pun x buang masa terus reg & order la.. apa lagi.. teringt plak pizza yang makan kt umah izaty tu... Classified Chicken... sedapp... & budak2 pun gmbira je dapat makan pizza...

Kalau makanan western nie.. ayen mmg banyak makan...
Suka betul dia ngan Chicken Pepperoni nie...
Cik Huda xnak makan pizza.. tapi dia bedal twisted bread punya banyak.. huhu
Dua-dua pun makan banyak.. aku pun senang hati tengok.. x la membazir kan membeli ... ^_^

Dah petang sikit baru ayah dia balik dari keje... so, bincang2 punya bincang... bawak jer la dorang kuar.. ingt nk pi taman.. tapi cuaca cam x berapa ok jer.. so jalan2 kat metro point jer la... sbb ayen nk bli Cool BLOG.. dh dapat Cool BLOG kesukaan dia tue.. tetiba perasan selipar Huda plak dah tercabut tapak.. pusing2 kat Metro Point x jumpa plak kasut budak.. so, tgk jam awal lagi & terus la kami ke Metro Kajang plak.. Kat sana barulah jumpa kasut Huda... seronok la dia..

Dah penat berjalan.. kitorang nampak kusi urut.. Cam best je so kitorang pun try la...

Rest N Go...3 min =RM1
Sebab Huda nk try gak walaupun badan dia kecik.. so, Ayen letak la kaki dia.. So xder la terasa membazir sangat.. hehe
Sejak ada "hidung" nie.. mana2 jer pun asik ngadap benda tue jer.. huh....
hmmm memang best... ^_^ mcm nk beli jer.. huhu pakkan jer la umah kecik kot tak.. dah rembat dah sebijik.. ekekeke.. abis merehatkan badan.. kitorang pun balik & merehatkan badan utk planing keesokannya plak...

Thursday, March 17, 2011

Mandi kolam..

0 comments
Dah lama kot bebudak nie nak mandi kolam.. pantang hujung minggu jer mesti ajak aku turun teman dorang mandi.. tapi dek kerana aku dalam pantang aritu & kerana badan pun terasa kemalasan & kepenatan.. aku biarkan aje la permintaan dorang tue.. tapi aritu, berjaya jugak la aku ikut kehendak dorang.. lgpun aku dh niat dah, cuti skolah kali nie aku nk bawak dorang jalan2, x jauh pun mana2 jer la asal bukan dok memerap kat umah... so, punyalah happy nyer memasing... tgk jer la gambar2 dorang nie...

tgh tunggu lif nak turun.. happy jer..

belum sempat cakap paper.. dh terjun dah....


"mak, amik gambar huda dr atas..."
ayen dh berani mandi kolam besar..
Pantang amik gambar.. senyum jer..

Syifa' tidooo jer.. hehe



Dah mandi, main kat taman lak... pastu terjun kolam balik...


Bukan anak je main, maknyer pun sama.. hehe best gak rupanya!!! ^_^


Sementara pusing2 bawak syifa' yg x mau berenti, sempat gak snap2 gambar sana sini...


Begitulah serba sedikit kisah dorang yang seronok kena layan mandi kolam... Lepas naik dr kolam, memasing tido kepenatan... SERONOK KATANYA!!!! Alhamdulillah... ^_^

Sunday, March 13, 2011

Cuti Sekolah...

0 comments
start 12 Mac 2011 ~ 20 Mac 2011.. dah start cuti sekolah.. Mcm2 plan yang aku dah pk kan utk anak2.. walaupun apa yang aku rancangkan tu bukanlah utk bercuti ke tempat yang jauh2.. tapi aku harap plan aku kali nie boleh buat dorang happy.. ^_^

Sebagai permulaan... ari pertama cuti sekolah.. dorang bebas bermain .. & mainan pilihan mereka adalah ... ^_^

permainan TANAH LIAT, menguji minda kreatif masing2.. hehehe



x tau la apa kebenda nye nie.. tapi comey.. huda jer sedey sebab kaki patung dia tercabut masa nk amik gambar.. hehe



lebih kurang sama jer.. tapi sorang bentuk segi & sorang bulat2..



COMey!!!





Last project by ayen : mcm serangga.. aku terpegun jap tengok..

Wahh!!! pandainya anak2 mak!!! ^_^

Thursday, March 3, 2011

Life...

0 comments
Life skang agak bizi... rasa x cukup tidur, tak cukup rehat tapi hati senang.. ^_^ Menguruskan keluarga dengan anak kecik nie.. mmg memerlukan pengorbanan yang besar.. tambahan plak aku pun kena bagi masa utk bisnes online aku yang baru nk merangkak naik nie.. huhu ntah mana la dapat minat utk buat semua nie.. tapi apa yang pasti.. aku x suka dok diam & aku x suka rasa bosan... sbb bila aku bosan.. aku aku ingt sume benda yang x best... so, bila banyak benda aku kena buat.. xder la aku teringatkan masalah2 yang membuatkan tahap stress aku meningkat.. hehe aku jugak dapat banyak kawan baru sekarang.. setiap hari kita akan perah otak utk mencari idea2 baru.. & itu jugak perkara baik yang mana.. xder la otak aku nie tepu bila dok umah lelama.. heheh

Kelmarin aku baru tambahkan produk dalam Niesa'95 Collection. Produk yang aku masukkan mestilah ada kena mengena ngan baby & yang masih relevan ngan apa yang aku usahakan.. bukan apa.. sebenarnya seronok tgk benda2 cute depan mata nie.. & lagi.. ikutkan ada satu lagi produk yang aku nk buat & tambahkan dalam koleksi.. tapi mcm x cukup tangan plak utk aku menjahit nnt.. Skang pun stok banyak abis, & aku lum sempat nk jahit stok yang baru.. Sebab... Si kecil itu semakin manja sekarang.. x boleh nk tinggalkan dia lama2.. so, aku kena betul2 bahagi masa dengan sebaiknya.. Hope cuti 90 hri nie dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya.. & beranak kecik kali nie aku harap dapat bagi selama mampu utk BF.. selain dari merapatkan lagi kita dengan bb ia jugak dapat menjimatkan belanja utk beli susu formula.. dan dengan itu pastinya dapat jugak meringankan tanggungan keluarga.. ^_^

K.. till then.. akan aku curik masa lagi utk update blog nie..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...