Thursday, October 28, 2010

Confirm ... Az-Zahrah..

0 comments

masuk minggu ke 29++, ari nie aku dh start checkup kat Az-Zahrah Bangi.. & rasanya.. dengan itu confirm dh aku akan bersalin kat sini... dengan Dr. Noraini.. Alhamdulillah. cek arini sumer ok.. xder masalah pape.. scan baby pun alhamdulillah.. & wow!!! baby kami dh 1.737kg.. means.. ada can ikut abang & kakak dia masa bersalin nnt.. hehe aku x kisah.. asalkan baby sihat walafiat sempurna sifat.. Amin...

Monday, October 25, 2010

Angan-angan....

0 comments
Aku berangan2 nk bli mesin jahit nie.. dah lama dok usha2.. nie antara paling murah yang berkenan lepas sevey macam2.. ada simple embroidery & ada huruf2 .. weee.. bestnya... Kalau x kerana nk bersalin nie.. dah pejam mata je aku beli mesin nie.. tapi dok memikirkan anak yang bakal lahir nie.. huhu kena kira betul2 dulu baru leh wat keputusan..

Semalam leh lak Brother wat booth kat Tesco Kajang.. alahai.. mengingatkan balik aku pada mesin nie.. Skang jiwa kacau balik bila pk.. 'bila laaa aku dapat beli mesin nie... huhuhu'

Akhirnya...

0 comments
Ujung minggu aku abiskan masa ngan kemas bilik... BILIK saja ok.. x sempat nk kemas satu umah.. baru bilik je... dah huru hara umah tu aku kejekan.. ngan abuk yang banyak, sampai naik demam aku jadiknya... mmg x tahan kena abuk.. kalau takat letih tue boleh tahan lagi.. tapi bila dh start terbersin... abisssslaaa....

Alhamdulillah.. kurang2, hajat aku nk clearkan barang2 yang x perlu dr bilik tue dh hampir terlaksana.. walaupun x abis kemas lagi.. tapi kurang2nya proses itu berjalan.. & aku sangat seronok walaupun kepenatan tahap dewa dh nie.. sampaikan nak berjalan pun rasa x mampu.. tapi demimu anak tercinta..bolehkan saja.. kuatkan jer.. asal nnt masa dh deliver aku senang hati & senang capai apa yang aku nk..

Ari nie pegi keje, dengan tinggalkan umah agak serabut jugak la.. x sabar nk abis kemas semua.. tapi x mampu nk buat sekali serentak.. harap2 menjelang ujung minggu nie, aku dapat selesaikan semuanya dengan jaya!! YESS!! pastu leh la wat projek baru.. :D x sabar nk jahit sarung bantal & tilam baby lak.. hehehe

Wednesday, October 20, 2010

Aku & mengandung...

0 comments
ramai yg kata aku sensitif skang.. asik nk marah jer.. huhu yer ker..
hmm yela kot.. korang yang nampak perubahan.. aku mana nk perasan.. kalau aku perasan pun apa aku bley buat.. bukan aku yg saja2 buat keadaan jadik camtu.. yang aku boleh kata cuma.. mintak maaf banyak2 andai semua tingkah laku aku sepanjang mengandung nie menyakitkan hati korang, merimaskan korang & membuatkan korang rasa menyampah ngan aku... terpulang pada penerimaan memasing...

banyak yg aku baca & dr banyak yang aku dengar perubahan hormon pada perempuan mengandung nie membuatkan seseorang itu lain dr diri dia yg sebenar.. kadang2 ada yang lain sangat, ada yang lain sikit, & ada yang x berubah langsung.. tapi ada jugak yang x berubah dr segi emosi, tapi berubah dr segi fizikal la pulak.. & aku rasa.. aku dh alami semua perkara tue.. mmg setiap kali pengalaman mengandung tu adalah pelbagai.. x sama ngan mengandung yng pertama, kedua ketiga or so on.. Bagi yang dh merasai pengalaman tue.. tau la dorang apa yang aku kata.. tapi bagi yang x pernah mengalaminya.. Dorang mungkin akan pk & kata macam2 tentang pompuan mengandung nie.. hmm terpulangla... yang nyata, suatu hari nnt, korang pasti akan rasa pengalaman tu sendiri.. walau x korang sendiri yg rasa, maybe isteri, adik, kakak, sepupu, sedara, kawan rapat.. sapa2 la.. akan rasa pengalaman tu & tempiasnya akan kena kat korang.. so, xyah la nk hina & sinis sangat pada wanita mengandung nie.. semua yang berlaku, semua yang terjadi sumer ketentuan Allah.. walau seburuk mana perempuan mengandung pun.. sekurang2nya, merekalah yang terbaik utk terpilih menerima rahmat Allah nie..

***********************
Aku menulis blog, bukan utk meraih simpati, menarik perhatian or utk org lain.. Aku menulis sekadar suka2, berkongsi pengalaman suka & duka & hanya utk diri aku sendiri.. Andai korang sentiasa mengikuti & menjadikan blog aku nie sebagai tmpt korang cuci mata or saja lepak2 tima kasih aku ucapkan mungkin ada info juga yng boleh kita kongsi bersama....

TAPI pada yang juga turut membaca & rasa blog aku nie bukan bacaan menarik utk korang.. so, silakan beredar dr laman ini dengan segala hormatnya... Aku menulis bukan utk dinilai.. tapi sekadar berkongsi suka duka & meluahkan apa yang aku rasa.. Ada paham??!! Aku... sensitif?? SO korang itu apa??

Monday, October 18, 2010

86 days to go...

0 comments
huhu.. sangat pantas masa berlalu.. Ari nie genap kandunganku cecah 28 minggu = 7 bulan.. yerp.. masa utk bersiap sedia dari segala segi.. mental, fizikal, kewangan, dan segalanya.. utk itu aku agak kerisauan.. rasanya walaupun ini yg ke3.. tapi sumer benda dh xder dah.. almaklumla.. ^_^

Tambah merusingkan kepala.. memikirkan bilik utk letak barang baby nnt lum pun sempat aku nak kemas.. Hajat dihati ari nie nk kemas tu sumer.. tu pasal la amik cuti.. tapi x sangka plak, kenduri doa selamat semalam.. buatkan kitorang sumer kepenatan tahap gaban punyer.. nama je/kata jer ada org kampung akan tlong... tapi sudahnya.. hmmm... mcm biasa la.. dah la yang kami2 nie sumer mana nk sampai hati tinggalkan benda tu berterabur macam tu jer.. mestila nk kena kemas sampai selesai baru senang hati nak balik kan.. so, makyong x makyong.. kemas tetap kemas... daripada tinggalkan kat mak ayah utk kemaskan.. lagi la kesian kat dorang nnt..

dah masuk 7 bulan nie.. kira dh bole la nk pi shoping kan.. hehe part yang paling best tu nnt.. cumanya skang tgh pk mana nak amik bujet nie.. nak harapkan gaji semata.. mmg abis dok bayar bil jer la... Insyaallah.. ada rezeki kat mana 2 nnt tu.. hmm.. barang baby pun sangatla mahal skang nie.. mmg kena amik masa utk survey carik harga yg berpatutan ngan kualiti yg kita dapat.. :)

Korang sume... tolong doakan segala2nya dipermudahkan ek.. 2-3 menjak nie.. hati asik x sedap jer.. dok pk benda bukan2... wat aku jadik risau x tentu pasal.. huhu "Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hambamu ini, tenangkanlah hati hambamu ini.. Amin.."

*******************************


Congratulation utk Nida & Firdaus.. dah selamat dapat baby girl 14.10.2010 yang lepas.. Geramnya.. Semoga Kehadiran Nur Faliesya Amani akan mengeratkan lagi kasih sayang korang & menceriakan hidup berkeluarga... :D

Tuesday, October 12, 2010

Pancake.....

0 comments
Balik jemput budak2 dari sekolah tadi.. sumer mintak beli itu & ini.. alasan.. lapar la.. haus la.. dh lama x minum itu la.. ini la... & aku cuma jawab.. "sori.. mak xder duit.." dorang kata mak asik xder duit jer... hmmm.. nk wat camner.. telan jer la kata2 dorang tue.. dh mmg poket tgh kering skang.. barang dapur pun banyak dh abis.. tapi tunggula ntah bila bole gi beli.. -_-

Balik umah.. mmg la sangat penat.. tapi kesian gak budak2 kot2 lapar dorang.. ayahnyer pun balik lambat malam nie.. so, bukak la almari & nampak la tepung pancake.. yang perlu cuma telur & susu.. tapi yang ada cuma telur 1 biji.. susu, xyahla.. ganti air pun xper.. so, menu makan malam dorang dapat la pancake.. ^_^ tapi aku ubah & tambah pape yang patut bg dorang tertarik utk makan..

Pancake 3 perisa...

Perisa Strawbery..

Perisa Madu..

Perisa Coklat..

Huda suka semua perisa ^_^


Ayen suka Coklat & Strawbery..

Alhamdulillah.. ada jugak benda utk dijamah malam nie..

Thursday, October 7, 2010

Lif Rosak... T_T

0 comments
Belum pun dapat menghilangkan penat jamuan raya kat opis tadi.. balik umah diuji lagi dengan benda lain.. aduyai..lif rosak pulak.. dah la penuh stroler ngan barang2 jamuan tadi.. ngan beg sekolah anak2 lagi.. hmm.. nak tanak.. simpan la balik separuh barang2 tu dalam kete & bawak beg mana yang perlu & nak pakai je.. berat jugak la kan.. tapi redah je la..

& akhirnya.. aku, ayen & huda pun menapak la naik tangga balik umah sampai tingkat 13 tuh.. huhu sangat penat.. ikutkan kat tinggat 5 lagi aku dh x larat dh.. tapi sib baik la anak2 nie bagi semangat.. "xper mak.. xper mak.. xsercise sikit.. lagi 8 tingkat je.." kuatkan semangat & akhirnya sampai gak la aku kat tingkat 13 tu.. huhu.. naik kejang rasa kaki.. *_*

Skang aku rasa sgt letih.. ntah camne lak hari esok.. kena get ready je la.. nak marah pun x guna gak.. nk marah kat sapa kan.. lagipun benda nak jadik bukan kita yang mintak.. so, redha je la.. Harap2 esok dah ok la lif tu.. utk hari nie mampu la lagi nk menapak naik tangga .. esok lusa.. ntahla.. Semoga Allah memberi kekuatan kepada aku anak beranak.. Aminn...

Wednesday, October 6, 2010

Bila yang diusahakan x menjadi.. ~,~

2 comments
Sedey & teramatla penatnya bila apa yang kita buat X MENJADI.. huh.. tensen pun ada.. bley plak wat kek batik kali nie x jadik plak.. walhal, sblm nie pejam mata pun bole siap dah.... hmmm agaknya itulah akibat bila tindakan & pemikiran x selaras.. bila otak dh tersangatla penatnya.. automatik satu badan pasti akan penat jugak.. & kesudahannya.. apa jer yang kita buat x jadik seperti kebiasaan kita buat.. kan ker sakit jiwa dibuatnya.. Tambahan plak kalau yang kita buat tu bukan utk diri sendiri.. tapi untuk yang tersayang... ~_~

Tambah sedey bila tgk muka si dia yang agak kecewa sbb apa yang dijanjikan utk dibawa ke opis esok x jadik.. huhu sangat x sampai hati aku dibuatnya... Mesti teruk dia kena perli nnt kat opis.. aduh.. lagila x sanggup aku bayangnya... Tetiba, leh lak B kena panggil keje kat Bangi.. hmm siannya.. makin kelat la aku tgk muka dia... ntah pukul berapa lak baliknyer nnt...

Oleh yang demikian.. dengan berbekalkan tenaga yang masih berbaki, kerana sayangnya aku pada si dia nie.. aku pun siap2 la nk kuar gi kedai beli barang semula.. tapi alamak.. si anak dh mula merengek2 nak ikut plak.. buat kepala aku makin kusut .. jadik aku amik keputusan utk solat dulu & carik ketenangan kejap.. Alhamdulillah.. tetiba aku dapat idea baru.. mungkin ada bahan lain yang bole aku gantikan utk buat balik kek tu..

Alhamdulillah.. nampaknya mcm menjadi.. & harap2nya jadikla.. kalau x nnt.. kesiannya en. suamiku... biarlah aku penat xper.. asalkan suamiku gembira & x masam muka masa pegi opis esok.. Jadik.. doaku sepanjang malam nie.. harap2 kek batikku itu akan sejuk & menjadi seperti kebiasaannya menjelang esok.. Amin...

**************************************

esok pun jamuan raya kat opis aku.. sambal utk steamboat baru jer siap masak.. ntah.. itupun aku rasa lain jer kat tekak nie.. ker sbb tekak nie mmg dh sakit.. huh.. entahla.. penat sangat rasa badan nie.. tapi nk rest camner.. banyak benda yang kena setle sampai minggu depan.. nak tanak.. aku kena kuatkan semangat.. & lepas abis sumer event nie.. aku nk cuti la jap.. nk rehat sepuas2nya.. tapi bole ke???

Monday, October 4, 2010

26 weeks suda.. ^_^

0 comments
Macam sangat cepat masa berlalu.. dah separuh perjalanan dah kandungan nie.. skang dah masuk 26 minggu.. means dah 6 bulan dah.. so, congak2 tinggal 3 bulan je lagi nk buat persiapan nak sambut org baru nie.. x sabar ada, takut pun ada gak.. walaupun nie kali ke 3 tapi pengalaman setiap kali tu berlainan kan..

Tadi pegi chckp lagi.. & kali nie berat dah naik 4 kg dr timbang last month.. huhu Dr pun terperanjat gak.. penangan raya nie.. sudahnya.. ujung minggu nie aku kena pegi klinik balik & minum air gula lak.. huhu x bestnya.. tapi demi baby nie.. x kisahla... apa2 pun bole asalkan semuanya sihat & baik2 belaka.. Ari nie jugak dapat injection utk kancing gigi.. huhu bila dah lama x kena inject nie.. terasa gak la.. even sampai skang lengan aku rasa kebas & lenguh2 nie.. cam x selesa sangat la.. tadi dh tuam ngan ais pun x jadik apa gak.. so, sudahnya aku terus baring jer sambil layan blog nie.. :D

Kali nie dapat scan & print muka baby.. seronok.. wat kali ke 2 berturut.. Dr scan & jantinanya tetap sama macam masa scan 1st... hehehe x kisah la mana2 sbb aku dh ada 2-2 kan.. janji anak mak nie nanti akan sihat walafiat cam kakak huda & abang hazren.. nak tgk muka baby??? pandai2 la tgk ek..

tengah sedap tido tue.. tapi kaki x diam gak.. asik tendang2 jer..

aiyark... kalau tgk date masa scan.. mcm awal jer aku bersalin.. huhu kena ready gak nie..


Vitamin plak makin bertambah dah.. kalau dulu cuba dapat obimin & neurogain jer.. tapi kali nie Dr xtrakan ngan Calsium plak.. sumernya gara2 aku skip2 minum susu... huhu.. banyaknya ubat... demimu wahai anak... mak telan jer... ^_^

Skang mood aku x baper baik.. badan pun penat jer.. kat opis keje bertimpa2.. banyak sangat nk kena wat dalam masa yang sama.. buat aku x menang tangan rasanya.. tapi cuba jer coolkan diri & wat mcm biasa jer.. hope aku dapat atasi dengan tenang... tapi kadang2 a few things buat aku rasa diketepikan.. huhu... mula la pk bukan2 .. "sensitif sangat plak skang" nyampah betul.. ahaks.. ;p

************************

jangan mengharap pada yang x pasti.. jangan mencari pada yang x kan dijumpai, jangan menunggu pada yang xkan tiba, jangan dinanti pada yang xkan kunjung tiba.. jangan sekali2 melakukan sesuatu utk menanti balasan kemudiannya... kerana setiap sesuatu pasti ada hikmahnya...

Sunday, October 3, 2010

lamanya sunyi..

0 comments
wah.. dah seminggu lebih rupanya x update blog nie.. hmm.. ntah naper skang rasa malas je nk bukak blog, nk bukak fb, nk bukak email.. huh semua malas.. lagipun skang agak bizi sikit kat opis.. ada banyak benda nak kena wat preparation... nak tanak.. aku jugak kena gerakan.. kalau tak.. aku gak kene nnt last2 minit pun.. huhu & itu pastinya aku paling x suka bila kena wat keje last minit.. so, sblm aku tensen kejekan last minit.. baik aku mulakan awal2.. lantak la apa org nk kata pun.. mulut mereka mmg xkan dapat ditutup... janji aku tau.. apa yang aku buat akan memudahkan ramai org.. kan...

So, bila ujung minggu cuti.. pun rasa x dapat nak rest gak.. rutin mingguan dh tentu la xleh nk elak.. basuh baju, basuh pinggan, kemas umah, mop lantai, lipat baju, gosok baju sekolah, isk.. macam2 lagi la.. sampai kadang2 tu dh x terlarat nk membawa badan & sendi pun sakit sana sini.. tapi itula kan.. dh rutin ibu bekerjaya.. bila masa nak berehatnya???tambahan plak ujung minggu skang penuh ngan jemputan umah terbuka.. x pegi kang x sedap plak.. org dh jemput kan.. kekadang tue terasa gak nak amik pembantu umah.. tapi bila pk2 banyak sangat kes2 yang x sanggup kita dengar.. jadik aku xmo la tanggung risiko yang sama.. biarlah aku uruskan sendiri semuanya selagi kudrat nie masih ada..

Diam x diam gak.. tinggal 3 bulan lebih je lagi nk terima kehadiran org baru nie.. & skang pun kepala aku dh ligat berpk mcm mana aku nk susunatur semula umah nie supaya nnt masa baby baru ada.. semuanya dh sedia .. nak buat sorang2 mmg x larat la sangat..tapi dek kerana semangat tu kuat.. so, paksakan jer diri tu.. kalau x nnt, kalau x buat nnt, kalau tangguh2 lagi nnt.. hmm.. mmg xkan berjalan la semuanya.. aku pun x tau apa benda yang banyak sangat kat umah nie.. smpai rasa nak buang jer sumer.. huhu senangnya keje kan.. ^_^

Hopefully semua yang aku plan dalam kepala nie dapat direalisasikan.. huhuhu.. x sabar la nk mengemas umah.. ^_^ bila nk start nie.. bila nie...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...