Tuesday, January 25, 2011

Serupa Tapi Tak Sama...

4 comments
ramainya baby kecik.. hehe sekali pandang macam serupa jer dorang bertiga.. tapi bila dh lama2 makin kenal la anak memasing.. hehe

Tgk ajelah pose masing2.. kecik2 dh pandai nk bergambar.. X ketinggalan abang ayen & kakak huda nk amik gambar juge!!!


Dari kiri : Izzul (anak Ija), Syifa' (anakku laa..) & Hamzah (anak Ct)


*******
terlanjur bercerita pasal mereka yang serupa tapi x sama nie.. aku nk bgtau jugak reason kenapa aku tukar balik wajah blog nie.. & tukar tajuk post sebelum nie.. Sbbnya.. Ija kata tajuk post "anugerah terindah" & rupa blog aku "ija biru aku purple" asik sama jer.. hoho.. sori.. x perasan itu sama.. Xder niat tiru pun.. cuma maybe citarasa yang sama kot.. haha apa2pun.. bagi mengelakkan kontrovesi yang berpanjangan so, aku ubah la tajuk post tu & juga wajah blog nie.. pasni mungkin tukar lagi kalau ada yang sama... hehe

***
alahai, tgk jer la rupa Izzul & Syifa', muka bulat pun lebih kurang, cara nangis pun sama.. cuma time nk yak' jer Izzul jadik lawak.. ekekeke... apataknya.. membesar dalam perut sama2.. menu makan hari2 pun lebih kurang.. jalan mana2 pun mesti berdua.. mana tak terkenan.. ^_^

Wednesday, January 19, 2011

Permata Hatiku...

0 comments
Muhammad Hazren Shah Bin Mohd Saiful, panggil saja Ayen or Abang . Lahir pada 11.07.2002,3.9 kg kat Hospital Kajang. huhu sangat tembam masa tue.. Kuar seputih kapas, mata bertaut sebab pipi tembam sangat.. skang Abang mmg suka ngan gadjet2 & permainan komputer nie, quick leaner bila ngadap benda2 tue.. huhu ikut sapa la agaknyer yer >,<.. hehehe Skang Abang dh masuk darjah 3.. betapa cepatnya masa berlalu... Semoga jadik pemimpin pada adik2 bila mak & ayah xder nnt... Saaaayang Abang Ayen...


Nur Syazana Huda Bt Mohd Saiful, lahir pada 01 Disember 2005 seberat 3.65kg kat Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah Bangi.. Boleh panggil Huda & skang Huda dh jadik Kakak... ^_^ Sekarang Huda dah Sekolah Tadika 6 Tahun kat Tadika Sinar Nur Ain.. Cikgu kata Huda suka bercakap & banyak tanya.. Hehehe Mak tau dah.... Masa 5 Tahun Huda dapat no.2 dalam kelas.. waa.. bagusnya anak mak.. Lagi satu.. Huda suka sangat bergambar.. Kalau ajak amik gambar Huda jarang menolak.. hehe tgk ajerla pose2 Huda..

Nur Syifa' Haninie bt Mohd Saiful.. permata hati baru yang lama dinanti... lahir pada 04 Januari 2011, seberat 3.64 kg, kurang 0.01 kg jer dr kakak Huda.. hehe Syifa' pun lahir kat Az Zahrah juga.. Alhamdulillah... Syifa' lahir sihat walafiat.. Suara Syifa' kuat sangat bila menangis nak susu.. Skang Syifa' baru 2 minggu.. & mak pun x tau lagi apa kesukaan syifa'. Yang mak tau skang, Syifa' suka jaga malam... ^_^ Apa2pun.. Mak doakan Syifa' akan jadik anak yang disenangi & disayangi semua... Amin...

Anugerah Terindah buat Mak & Ayah..

Muhammad Hazren Shah
Nur Syazana Huda
Nur Syifa' Haninie

Bersama Selamanya...

Saiful & Harnita
NieSa'95

Imej baru Huda...

0 comments
Last few days.. potong rambut huda.. rasa rimas sangat tgk rambut dia yang panjang.. bukan x suka dia rambut panjang.. tapi nk suh dia ikat rambut or sikat rambut.. punyala payah.. sudahnya amik keputusan..

"jom mak potong rambut huda nak.." " nak, Huda nak rambut macam Dora.."

huhu leh request lagi.. x kisahlah janji huda nk potong rambut & x semak mata mak tgk.. tgk la gaya rambut Huda yang baru...






Nie bukan gaya rambut jer.. ngan Huda sekali yang bergaya.. Anak mak sorang nie mmg pantang diajak bergambar.. mesti wat pose maut dia tue.. sib baik x bagi banyak lagi gambar kot tak.. abis kuar pose cam model dia.. huhu...

Saaayang Huda!!! Sejak jadik kakak nie.. Huda dah makin baik.. Alhamdulillah.. ^_^

Friday, January 14, 2011

Berpantang...

2 comments
Lamanya kalau nk kira temph berpantang 44 hari.. hari nie baru hari ke 10 aku berpantang.. ah yer ke?? mcm dh lama lak rasanya.. Org berpantang, aku pun berpantang juga.. cuma mungkin caranya berbeza2..

Orang lain mungkin berpantang ada org jaga sepenuh masa dan aku cuma hubby & along dapat jaga sekejap2 aja.. untk 3 hari pertama aku kuar spital along bersusah payah ulang alik datang utk mandikan Syifa' & kalau sempat along masak sekali. Tapi banyak mana la sangat masa along ada.. anak2 dia pun nk kena uruskn jugak.. B pulak boleh cuti sampai seminggu je, sbb baru pindah cyber banyak keje kot.. lagipun nie anak ke-3, aku x la cuak sangat kalau berpantang sndiri.. cuma untuk minggu terawal nie aku rasa penat bersalin tu x hilang lagi.. so, masa tu yang penting sebenarnya utk aku rehat..

Skang semuanya dh buat sendiri, masak, mandikan baby, basuh baju & rasanya mcm dh buat keje2 rutin masa lum bersalin dulu.. cuma yang aku x buat bab2 angkat2 benda berat nie jer.. kadang2 bukannya sbb kita nie degil & tunjuk kuat, tapi x sampai hati tgk B sorang2 kalut pagi2 uruskan anak, balik keje penat2, so, mana aku rasa mampu utk aku buat.. aku buat la.. hope x mendatangkan apa2 yg x baik..

Skang baru 10 hari, masak sendiri.. hmm dh mula rasa bosan nak masak, bosan jugak nak makan. tapi kena gak masak n makan ikut time sbb nnt perut masuk angin, Syifa' menyusu pun masuk angin gak.. 2-2 susah.. jadik sebelum susahkan sesiapa.. aku kena jaga diri sniri dulu.. dapat rehat yang cukup & tenangkan fikiran..

Tak sabar nk tunggu tempoh berpantang tamat.. Tak sabar nak start balik keje2 aku yang banyak tertangguh.. idea mcm2 dalam kepala cuma masa & keadaan jer yang membataskan segalanya sekarang.. hehe sesungguhnya penantian satu penyiksaan... ^,^

Tuesday, January 11, 2011

Tanggal 11.1.11 ^_^

1 comments
Hari ni 11.1.11, ikutkan ini due Syifa' akan lahir.. tapi Syifa' bijak.. dia x bagi mak bawak perut berat2.. jadik Syifa' kuar awal.. tapi walaupun Syifa' x kuar ikut tarikh nie.. ada jugak kenangan utk Syifa' dengan tarikh nie.. Sebab............................... hari nie la tali pusat Syifa' dh tanggal.. ^_^, genap umur Syifa' seminggu... hehe

nie la tali pusat syifa'..

Semoga yang terbaik sentiasa mengiringi Syifa'. Jadik anak yang baik, anak yang solehah, disayangi & disenangi semua org... Amin...

Monday, January 10, 2011

Mandi ngan Ayah!!!

2 comments
Siapa kata lelaki x pandai jaga baby.. Nah.. kini dh terbukti.. hehe

Syifa' seronok je mandi ngan ayah dia.. hehe.. So, pasni ringan la skit keje mak kan Syifa' .. ^_^ , nnt kita suh ayah siapkan Syifa' plak.. pastu tukarkan pampers.. nnt ayah leh jadik Daddy Cool... hehehe

Welldone B... Cayang Awak!!! Ada bakat terpendam rupanya... ^_^

Thursday, January 6, 2011

Pengalaman baru...

2 comments
kalau diikutkan,, ini kali ke-3 aku merasai pengalaman bersalin.. tapi seperti yang biasa aku sebut, setiap pengalaman tu lain2.. x sama ngan setiap kelahiran.. & yang nyata kali nie, aku rasa satu pengalaman baru aku tempuh untuk bersalin.. nak kata sakit tak, menakutkan, sikit la.. bukan takut la.. gerun gak actually.. but kelakar pun cam yer gak... tapi walau apa pun.. nie jugak rasanya pengalaman paling cool sekali, baik aku mahupun B.. bila kenang2 balik.. hehe ketawa sendiri...

Malam 03 Jan 2011, aku rasa sangat2 penat.. jadi decide nak tido awal. Sementara tunggu isyak, aku lipat kain dulu.. pas tu solat & dalam kul 9 aku tido. tetiba kul 10.30 malam aku rasa kain aku basah.. uiks.. kencing ke plak kan.. aku kejut B, alhamdulillah.. senang plak B bangun,

aku : B, awak tgk basah tak?? B : a'a, basah Aku : air jer kan, xder darah kan.. B : a'a, xder.. Aku : rasanya air ketuban pecah nie.. ** sambil tu aku bangun dan tiba2.. hamik kau.. macam kena simbah sebaldi air mengalir...** abis lencun katil & karpet kat bilik.. tapi masih cool lagi...B pun sama... huhu..

kebetulan pulak sumer dh tido, ngan budak2 pun tido awal, jd B cal ayah & mama utk dtg teman budak2.. agak lama gak menanti, dan rasanya air ketuban aku makin banyak keluar tanpa henti.. tapi ajaibnya aku x rasa sakit sikit pun.. tapi kesejukan jer.. hehe last2 ..

Aku : B, rasanya kena kuar dulu la nie.. mcm x sempat jer nk tngu dorang sampai.. B : ok xper.. nnt saya kejut budak..

& kami pun kuar la.. alhamdulillah, terserempak ngan mama N ayah kat lif bawah.. just on time.. so, terus suh budak2 ikut atuk n nenek & kamipun terus ke spital.. Alhamdulillah juga, jalan clear sbb dh malam kan... so, dlam kul 11pm tu sampai az-zahrah, terus ke emergency.. itu ini itu ini.. rupa2nya dah 5 cm, tapi aku still x sakit pun.. tapi kaki dh gigil & nk kejang dh kot.. sebab air ketuban tu buat aku kesejukan... Kul 12 pm, nurse bg ubat buang air besar & suh tukar baju & terus bawak aku gi labour room...


Banyak kali nurse tanya aku betul ke puan x sakit?? aku kata, xder.. sakit biasa2 jer.. dah masuk sni baru rasa sakit sikit2.. sbb bb dh start keras2.. err contraction tue namanya... hehe dh kat lam LB tue, makin kerap aku rasa sakit datang.. suh B kira dah 3 min sekali.. tapi still boleh tahan.. tapi dh dekat2 kul 1.15 pagi camtue.. aku rasa nk kencing sangt2.. so, nurse pun smbg la apa wayar ntah utk kuarkan urin.. & aku mintak terus pain killer, sbb masa tue mcm x tahan dh sakit dia + rasa sejuk yang buat aku kejang2 banyak kali.. bila kena paint killer tue, aku jadik mamai.. nurse kata " xper, kalau xrasa sakit, puan tido la dulu.." walhal ms tu dh 7 cm dh & aku pun x pk apa aku tido jer ngan lena.. hehe bukan aku jer.. Ngan B sekali lena kat LB.. ^_^ cool kan...

Pukul 2.15 pagi.. terasa contraction yg sgt kuat.. rasanya mcm nk teran sgt dh.. aku kejut B.. mm kali nie agak sukar ckit, sbb B un dh lena & tido kt belakang aku, so pyh sikit nk pggl.. tp alhmdulillah sedar gak.. so, cepat2 suh B pgl nurse.. masa tue dah 9 cm rupanya.. mmg bebila masa je leh bersalin nie.. tp sbb x nampak muka dr lagi.. aku pun hold jer la dulu.. cuba utk tidak meneran.. tepat kul 2.30 pagi aku nampak muka Dr. Fazlina datang..*Dr. Noraini msh mc, sbb ada mslh kesihatan.. alhamdulillah.. saat yang dinanti2 kini hampir tiba.. sbb kalau hold lagi aku pun x pasti sampai bila bole tahan.. hehe


x lama utk aku teran, tp banyak kali jugak la.. dalm 3-4 kali push mcm tue, then kul 2.37 pagi.. alhamdulillah.. terdengar tangisan yg cukup menghangatkan keheningan pagi.. Alhamdulillah.. dapat gak aku bersalin normal.. Alhamdulillah.. segalanya dipermudahkan.. Syifa' lahir kedunia dengan sempurna segala sifat.. Kiranya kli ni la yg betul2 rasa bersalin secara normal serba serbi.. >,< thanks B atas sokongan yg berterusan & tanpa berbelah bagi.. i luv u very strong la.. hikhikhik...

Wednesday, January 5, 2011

Kelahiran Yang Dinanti...

2 comments
It's A Girl... ^_^

Alhamdulillah.. segala yang dirunsingkan, penantian demi penantian.. akhirnya lahirlah seorang lagi umat Nabi Muhammad SAW kedunia.. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan olehNya... Syukur ke hadrat Allah kerana telah mengurniakan aku seorang lagi anak perempuan, yang sihat & sempurna segala sifat.. Semoga anak ini akan membesar & menjadi anak yang solehah...

Terimalah kelahiran ini dengan penuh kesyukuran...

NUR SYIFA' HANINIE BT MOHD SAIFUL
04 Januari 2011 jam 2.37 pagi
3.64kg
Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi


~~**~~*~~*~~*~~*~*~~**~***~**~~
Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
~~**~~*~~*~~*~~*~*~~**~***~**~~

Saturday, January 1, 2011

It's 1.1.11

0 comments
Alhamdulillah syukur kehadrat Allah S.W.T.. Doaku supaya dapat menahan kandungan nie sehingga Januari termakbul jua akhirnya... Pagi nie, bangun tgk hp.. wah.. sudah pukul 2.30 am, 1.1.2011.. Hehehe Alhamdulillah... wujud keceriaan dihati.. yang mana kini aku dengan gembiranya bersedia bersalin bila2 masa sahaja sekiranya sudah sampai waktunya...>,<

Tiada lagi rasa celaru kat kepala nk tunggu Januari.. ^_^, kawan2 semua yang doa2kn aku bersalin 31.12.2010 tue.. hehe korang pun dh boleh tersenyum jugak.. sebab tarikh tue x jadik kenyataan.. walaupun aku tau korang sumer gurau2 manja jer kan... hehe..
Apa2pun.. Alhamdulillah..

Welcome 2011, goodbye 2010.. Semoga tahun baru, semangat baru, azam baru, rezeki baru dan segala2nya baru akan menyusul dengan baby baru nie nanti.. Doakan juga semuanya selamat.. Sempurna segala sifat, dipermudahkan utk aku melahirkan & Semoga kita semua beroleh keberkatan & kebaikan menjelang tahun baru nie.. Amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...