Sunday, November 28, 2010

Ngemas lagi...

0 comments
Ari nie mula2 ingt nk rest jer.. dari semalam badan rasa sangat penat.. perut pun rasa semacam.. tapi bila bangun tido, tgk umah bersepah, tgk bilir air kotor, baju banyak x basuh, kain x lipat.. & mengenangkan kot2 la aku terbesalin awal.. uish... gagahkan jugak la ngemas sumer2 nie.. mcm x terelak dh badan.. tapi wat x layan jer.. time2 nie la terpikir.. bestnya kot ada maid.. huhu

Sambil kemas2 tadi, ntah napa tergerak nk kemaskan barang baby, baju2 dia.. huhu rupanya hanya 4 pasang je yang ada.. mcm kena carik lagi jugak nie.. tapi tu la penatnya rasa.. tapi tadi kemaskan la jugak beg baby utk bawak ke spital.. awal ke?? hmm.. x kot.. sediakan sementara aku ada masa.. lagipun barang2 aku pun x beli lagi, banyak benda nk kena setlekan sblm bersalin nie.. barang2 utk budak skolah pun x bli lagi.. Ingt next week baru nk gi carik.. tgk keadaan & kesempatan..

Harap2 sangat.. & berdoa sangat2 agar aku x bersalin awal... Org kata.. kalau xnak bersalin cepat, limitkan pergerakan tue.. dok diam2.. TAPI!!!!!!!!!!! itu yang susah tue.. andailah kamu semua mengerti.... hmm..

Ya Allah.. Kau tunaikanlah hajat hambamu nie.. Semoga Kau kurniakan baby ini dalam keadaan sihat walafiat sempurna segala sifat pada bulan Januari 2011... Amin2 Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, November 24, 2010

Terasa la jugak...

0 comments
Skang terasa kepenatan sikit.. badan pun x cukup rehat... mana taknya.. hari biasa keje.. balik keje, sambung menjahit mana yang sempat.. sambil2 tu kena gak tgk kain baju yg x basuh, pinggan mangkuk, umah sepah2.. makan minum family.. hmm.. sumer tu kena kira gak...kalau aku biarkan makanya akan terbiar la sampai bebila... huh.. Ujung minggu pun sama jugak.. jadual harian semakin padat & mmg terasa kepenatannya.. Tapi nak tanak kena kuatkan diri & teruskan jugak.. Sebab target utk dapat apa yang aku capai... Skng nie bukannya senang nk dapat apa yang kita nak.. Walaupun aku nie punya keje tetap, tapi still x cukup jugak utk tampung keperluan harian.. Bil bulan2 makin lama makin tinggi.. nak diketepikan.. isk.. x bole macam tue.. kalau tunggak2 lagi.. lagi la susah.. bila tgk yang tertunggak tu bukan ajer sakit hati, sakit mata, sakit jiwa.. sumer jadik sakit... haaa.. masa tue mulala jadik moody.. so, baiknya setlekan jer dulu perkara yang sepatutnya setle setiap bulan.. sebab aku mmg benci bila tgk bil2 tertunggak nie.. biar tak makan x per lagi, asal hutang sumer langsai...

Skang kalau nk sesuatu.. kita kena usaha sendiri.. x bley nak harapkan orang lain.. so, kalau ada yang tgk aku bertungkus lumus sampai terabai masa rehat sendiri.. paham2 jer la.. bukan mudah nk dapat apa yang kita nak.. bukan semua benda bole datang bergolek... Apa2pun.. kita kena usaha & terus berusaha...

Skang kepala aku terus memikirkan, keperluan anak2 nk sekolah, keperluan aku nk bersalin, keperluan si kecik nnt, bil yang masih berbaki... hmm.. mcm mana yer.. Ya Allah.. bagilah aku kekuatan.. bagi aku semangat.. moga2 apa yang diusahan dapat mengurangkan beban yang aku tanggung nie.. Aminn...

Friday, November 19, 2010

Blog Baru !!!!!

0 comments
Skang suda tambah satu lagi blog.. haa... itu utk bisnes aku yang baru merangkak2 nie.. banyak lagi perlu diperbaiki.. Semoga segalanya berjalan lancar... Harap dapat sokongan dari anda semua... ^_^ TQVM

Owh.. sudi2lah lawat yer....
http://niesa95collection.blogspot.com/

Thursday, November 18, 2010

Jalan-jalan survey....... ^_^

0 comments
Ari nie keje kat opis, ramai member2 xder.. so, agak sunyi jugak la opis.. jalan pun lengang jer.. tapi masuk pantry.. mak aih.. meriah ngan makanan.. macam2 ada.. kira setiap yang datang sumer bawak juadah raya memasing.. walaupun aku cuma bawak nasik goreng.. hehehe

tapi bukan nk citer pasal juadah tue, tapi nk citer pasal aktiviti aku ari nie.. tengahari kuar rehat awal sikit, kuar ngan Sue & Noor.. hajatnya nk gi Bangi nk gi servey kain lagi.. tapi hampa.. xder jugak kain yang aku carik, jadiknya terus melencong pegi tgk mesin jahit... hehehe

Nielah mesin jahit aku skang.. Brand BlueSky.. aku beli nie dulu tahun 2005 baru RM2++ jer kot..sbb bukan nk wat apa pun.. mmg saja hobi.. masa tu tgh amik tempahan jahit langsir, mesin lamaku rosak & aku beli la yang nie.. tahan jugak la sampai sekarang... tapi sejak aku menjahit tiap2 malam nie.. dia dh mula bunyi macam2.. pastu tempat simpan skuci & hold benang pun dh patah.. tapi still bole guna.. cuma sabar sikit & tahan jer la telinga..

Lepas kuar tghari tadi.. makin x sabar plak aku nk beli mesin baru yang dh lama aku teringin nk beli.. Kali nie kalau nk beli aku teringin sangat nk bli yang elok sikit, ada brand.. biarlah harga mahal sikit tapi berbaloi.. mcm2 brand aku survey & mula2 aku teringin nak bli Brother Innov-50, tapi ramai lak yang nasihat jangan beli selain Singer.. sbb bila sekali rosak maka bungkus la jawabnya.. hmmm.. Aku mmg dh survey gak singer Curvy 8770, tapi harganya sangat menelan air liur... RM2695

tapi tadi... sangat seronok pengembaraan kali nie.. wahh.. mcm dh betul2 jumpa jer mesin yang berkenan dihati..& harganya pun boleh tahan la.. & yang penting ada function yang aku nk.. dh tgk katalog, dh tanya harga, dh tanya cara bayaran.. hmm.. apa yang tinggal??? cuma tinggal tunggu masa yang sesuai jer utk dapatkan apa yang dihajati.... :D



Nie la dia.. baru kuar kot model nie nie..Brand Singer 988 tgk kat website pun xder lagi.. harga dia tuh.. yang atas kertas tuh.. nampak?? hehehe kira punya kira.. kalau wat instalment 12 bulan.. dalam rm2++ sebulan.. & kalau aku nk amik gak benda nie.. aku kena mengikat perut lagi, lagi & lagi la jawabnya.. tambahan plak anak dh bertambah next year.. tapi.. teringin jugak nk bli sesuatu utk diri sendiri lepas penatnya bekerja.. asik memikirkan kepentingan org lain je kan.. kurang2 dapat satu yang aku betul2 idamkan.. Alhamdulillah... :D

I WISH... MY WISH WILL COME TRUE!!!!!!!!!!!!

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha..

0 comments
Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua muslimin & muslimat.. pada semua pembaca blog juga.. berhati2 kalau mana yang balik kampung tue.. kalau x balik kampung pun.. hati2 gak la masa raya nie.. Walaupun cuma sehari tapi tetap jugak ada yang meraikannya kan...

Aku tahun nie x balik kampung pun... lepak sini jer.. lagipun x amik cuti pun sbb tgh2 minggu kan.. Cuti pun nnt nak spare utk masa2 yang lebih penting.. So, esok bercuti kita semua..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.. Semoga setiap pengorbanan kita adalah pengorbanan yang diredhai & mengikut landasan yang benar.. Amin.. ^_^

Niesa Collection...

0 comments
dah start publish koleksi baby gift yang aku jahit.. Alhamdulillah.. so far so good.. mcm2 permintaan ada.. & x terkecuali ada lagi yang nk mintak diskaun.. huhu.. hmm agaknya x cukup murah ker lagi harga yang aku letak berbanding ngan kualiti yang aku bagi?? huhu ntahla kan..
Itu mmg adatla.. org akan memang selalu harap dapat yang termurah dengan kualiti yang terbaik.. x salahkan mereka.. sbb kalau kat tempat dorang, mungkin aku pun sama.. hehe

Apa2 pun.. cuma diluar jangkaan bila ramai yang tanyakan utk dipos.. hmm.. x bajet plak akan ada oder yang jauh2 nie.. sbb mulanya starting nie cuma yang dekat2 jer.. tapi sebab yang bertanya & yang berminat tu adalah member2 sniri gak.. so, aku tgh usha2 gak harga pos & cara pos yang terbaik yang boleh aku buat.. Harap2nya.. semuanya berjalan baik la jugak..

Balik nie kena pegi carik kain lagi, sbb banyak lak permintaan kaler yang ala2 utk baby boy & neutral kaler... yang tinggal cuma pink2 kaler jer.. huhu.. Apa2pun.. TQ kepada semua kawan2 yang sudi support dalam terang & gelap.. hehe Doakan apa yang diusahan ini akan mendatangkan hasil & berguna kepada semua..

Sunday, November 14, 2010

Masanya kini telah tiba!!!!

0 comments

Alhamdulillah.. dah selesai utk dipromosikan... Dah upload kat FB, dh tag kengkawan yang rasa2 ada potensi.. & harap2nya misi nie berjaya la ek.. Cuma wat permulaan... x dan nk wat banyak.. hanya dapat mulakan dengan 7 set jer dulu... apa2pun.. aku cukup puas hati ngan hasilnya.. Baik dari segi jahitan, kemasan, harga, presentation.. hmm.. so far so good.. Segala yang terhasil adalah dari hati yang tulus ikhlas & sangat gembira.. jadi pastinya ia sangat mengujakan untuk aku.. hehehe syok sendiri lak.. hehehe ;p

Untuk promosi kali nie jugak, aku siapkan deco sekali.. means.. kalau nk wat gift set utk baby sesapa ker.. xyah pening2 kepala dah.. aku dh siapkan sumer.. haa.. kan ker senang.. dah memang hobi aku pun hias2 menda nie.. ekekeke... tapi kalau nk bli utk baby sniri pun xder masalah apa.. comey lagi siap riben2.. aku suker..aku suker... \^_^/ well...

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah.. Dia yang bagi aku semangat, Dia yang bagi aku kesabaran & Dia jugalah permulaan segala2nya ini.. Moga Dia memudahkan perjalanan aku & membuka pintu rezeki ini.. Amin...

To My Dearest B.. TQ 4 your support.... Tahan jer telinga dengar bunyi mesin jahitku yang semakin hari semakin bising itu.. huhu.. Baby mak dalam perut nie pun.. mesti terkejut sekali kan... huhu.. sabar sayang.. nnt kamu akan biasala tue... ^_^

Sekarang badan sangat penat.. & masanya utk berehat... Tak sabar nak tunggu & lihat responnya nnt...

Friday, November 12, 2010

PreShow...

0 comments
Ingat pasal aku kata nak wat Baby Gift Set tu?? haa.. niela hasilnya.. Aku baru siapkan 1 set jer dulu.. nak siapkan sumer tapi tiba2 Magic Tape ngan Tali abis la plak.. so, kena pegi beli dulu baru leh sambung projek2 terbengkalai tue.. tapi apa2pun.. cukup puas hati ngan hasilnya..

: X payah pening2 dah nk pikir hiasan.. sumer aku dh sediakan.. cuma perlu oder, bayar & dapat la barangnya.. hehehe mudahkan... ^_^

Dalam Gift set tu ada benda2 nie la...

1 Blanket ( size 1m x 1m)
2 Barut Tali (17" x 5")
2 Barut Zap On (17" x 5")
2 Barut Gantung ( 5" x 9" x 11")

Harga?? haa... tunggu aku dh siap sumer nnt aku akan bagitau.. Memang sangat berbaloi2.. Nie saja aku upload dulu bg korang try test tengok.. hehe Suka tak?? suker tak?? haa.. kalau suke... . TUNGGU!!!!! By next week insyaallah.. Doa2kanla misi ini berjaya yer...

http://niesa95collection.blogspot.com/

Wednesday, November 10, 2010

Baby Gift Set..

3 comments
Dari awal mengandung kepala ligat memikirkan mana nak carik duit tambahan utk tampung perbelanjaan menerima kehadiran org baru nie... Last2.. baru semalam terdetik, alang2 dh menjahit nie.. & alang2 dah ada yang beertanya.. jadi aku pun tergerak hati nk share benda nie ngan org lain.. nak try jer dulu tgk bleh jual ke tak.. sbb kadang2 bila kita x jual nie, org mmg nk jer oder org suka.. .. tapi bila dh start jual .. hmm.. tgk keadaan la ek..

hehe.. apa2pun aku x kisah.. aku tergerak nak wat Baby Gift Set nie start mula2 aku jahit blanket utk diri sendiri.. rasa seronok lak.. huhu.. so, kali nie, aku nk try jugak.. wat permulaan nie maybe x banyak.. cuma aku nk jual dalam 5 set jer dulu ke.. kalau sambutan ,menggalakkan.. alhamdulillah, boleh la aku guna duit tu nnt utk keperluan menyambut org baru nie.. kalau xder sambutan pun.. xperlah.. nnt sesapa bersalin.. aku jadikan hadiah kat dorang la kan.. hehe

Sebab apa jua perkara kita kena ada Plan A (jual) & Plan B (wat hadiah jer), supaya nnt.. kalau benda yg kita cuba usahakn itu x berhasil.. kita xla kecewa sangat kan... ^_^

So, nantikanla ek.. produk Baby Gift Set aku yang insyaallah try nk siapkan by next week.. Gud Luck 4 Me!!!

Friday, November 5, 2010

Makeover Tilam Baby ...

0 comments
Ingat smalam aku kata nak wat tilam baby??? Haa.. dah siap dah pun... \^.^/

Nie tilam asal..


Buang cover lama... amik isinya aje...


Sarung baru yang dah siap dijahit... tambahan span nipis sama cam sarung bantal.. bagi nampak gebu sikit lagi..


Bila dah masukan isi tilam lama... jadikla tilam baru !!!


Skang.. dah siap dah set tilam baby yang baru... siap sedia dilipat & dh boleh simpan dah... hehehe


Projek jahit menjahit utk baby dh selesai... Kain bunga hijau nie ada lebih sikit lagi... hmmm... nk buat apa yer.....)"."(

Thursday, November 4, 2010

Bantal baby...

0 comments
Abis projek lepas.. aku start projek baru lak.. ehehehe.. sebab dh ngemas2 aritu jumpa balik bantal huda masa baby, so aku decide tukar sarung jer la.. xyah beli baru.. bley jimat lagi... so, aku pun ke Nagoya & carik kain yang sesuai...

Ni kain cotton biasa.. agak nipis.. tapi aku dah berkenan sangat yang nie.. & ntah nape skang aku suka lak kaler2 hijau gini.. huhu bagus jugakkan.. so, hijau x kisah utk baby boy or girl.. ^_^. Aku beli kain nie 5 meter sbb ingt nk wat ngn sarung tilam skali.. kain nie = RM2.50/meter = RM12.5

dah namanya pompuan.. mesti nak pandang benda lain gak.. nampak lak kain nie.. nak beli gak.. nie aku nk wat "bantal kopek".. errr tau ke .. alaa.. kira sarung bantal yang kat dalam sebelum kita wat ngan sarung lain.. selalunya kaler putih.. tapi cam suka lak yang nie.. Nie harga sama ngn kain tadi.. aku beli 10 meter.. sbb nak wat kopek utk bantal2 besar yang banyak sangat peta tu.. huhu


Asalnya nk buat sarung baru je.. sekali bukak sarung lama.. AMIK KAU.. begini comot bantal baby nie.. sian lak aku tgk.. so, terus tukar plan.. buat kopek baru...


haa... nie la dia hasil 1st step.. yang aku maksudkan kopek dia.. mcm nie la... kopek lama tu aku buang terus... amik isi dia jer... :D


dan.. yang nie hasil final pas wat sarung baru.. aku amik masa 2 hari nak siapkan.. iyela.. dah balik keje je baru sempat nk menjahit..


untuk sarung bantal kepala aku wat special sikit, lapik span + renda tepi.. cuma x berapa puas hati ngn jahitan lis tepi tu.. leh lak aku blank cara nk jahit lis.. last2 itula jadiknya.. ~,~


x kisahla kan... yang nyata.. BANTAL BABY dah xyah beli baru, !!!!!!!!!! Esok kalau sempat nk sambung buat tilam dia plak.. seronoknya.... \^.^/

Wednesday, November 3, 2010

Cik Huda....

0 comments
Ari jumaat malam yang lepas bersamaa 29 Oktober 2010.. sedang aku sibuk menjahit barut baby.. tiba2 dengar suara Cik Huda menjerit.. "sakit...sakit..sakit..", masing2 pun berlari la pi tgk dia.. rupa2nya.. dah tergolek kesakitan.. jatuh sebab main lompat2 dari atas sofa ke tilam spring ke lantai.. mcm mana dia jatuh cuma dia & ayen jer yang tau.. bila tanya Huda.. kena kat mana.. "ntah.. x perasan.." siannya..

Dalam kesian2 tu.. kena gak la bebel ngan aku.. sebab dah berbuih mulut dok sebut jangan lompat2.. tapi nk jugak buat.. suh mandi x pegi2 jugak... jadiknya.. tido la ngan x mandi tue.. B kata jom pi spital je dah.. tapi aku kata.. xper.. biar dulu.. "Huda kan..." so, amik minyak gamat sapu & bandage kaki dia.. tengok esok camner..

Ari sabtu 30 November 2010.. Cik Huda still x bley jalan.. so, B bawak pegi Az-Zahrah... & aku pi tolong Along pindah umah.. Dalam hati dok risau gak.. harap huda x pape.. & alhadulillah.. pas B balik dr klinik, Dr kata Huda x pape.. dah x-tray sumer.. Alhamdulillah xder yang patah or retak.. so lega la.. mmg ari sabtu tue.. Huda lepak je.. xleh jalan.. sakit katanya... tapi sampai semalam still xleh jalan gak.. kami dh mula risau.. kalau xder pape kenapa lama sangat xleh jalan kan.. ker Huda jer berlakon lebey.. tapi kalau betul camne??

02 November 2010, x sedap ati.. bawak jugak Huda gi jumpa Pakar Ortopedik.. tgk Dr pakar kata apa plak.. kalau betul xder pape... xpe.. tapi kalau betul2 dia sakit.. x ke naya kami.. sian gak kat dia.. so, bawak dia pi jumpa Dr Pakar semalam.. Dr Azaidin.. Dr tu memang sempoi.. pas Dr cek itu ini, usik2 kaki dia, tarik sana tarik sini.. Dr kata.. "xder paper yang serius... " Alhamdulillah kurang2 aku lega dah.. "maybe dia terasa sakit & takut yang lebey tu pasal dia xnak jalan.." huhu... betul apa mak sangka.. anak mak mmg pandai berlakon.. huhu..." apa2pun.. sian gak kat dia.. maybe trauma la tue..

seronok naik wheelchair.. leh main pusing2...

ari nie Huda x pi skolah.. Cikgu suh rehat kat umah.. & ada baiknya dia rehat jugak kat umah.. next week la baru skolah.. Semalam balik dr spital pun Huda dh bleh jalan ckit2 walaupun tenjot2 & slow.. Semoga anak mak cepat sembuh & semoga ia jadik pengajaran pas nie.. heheh "iyer ke?? ;p"

Tuesday, November 2, 2010

Barut Tali..

0 comments
Orang kata, walaupun ada yang baru... tapi yang lama jangan dilupakan.. hehe so, lebih kurang la ngan aku nie... walaupun dh berjaya wat barut2 moden tu.. tapi aku rasa kena gak standby barut tradisional nie.. tapi x banyak la aku wat.. itupun guna balance kain yang ada.. org kata.. dari xder langsung.. kurang2 ada 2-3 helai jadik la kan.. ^_^

Niela rupanya barut tali tue.. common kan.. aku suka tali tu panjang mcm tu.. mcm x best tgk kalau yang potong kat tengah2...


Bila dah ikat riben nie.. alahai.. comeyla pulak.. hehehe


Dari lebih kain, dapat la 3 helai barut tali nie...


So, nie kira last projek utk kain cotton flannel nie.. hehehehe seronok.. dengan 5 meter kain.. aku dah siapkan ;

3 Helai Blanket
6 Barut Zap On
6 Barut Gantung
3 Barut Tali

pasni... projek lain lak akan menyusul.. hehehe x sabar lak rasanya... ^.^

Barut Gantung..

0 comments
Malam tadi try wat barut gantung lak.. disebabkan x penah buat, jadik agak blur cara nk buatnya.. puas servey2 size yang sebaiknya.. tapi x jumpa gak.. last2 .. main agak2 & ikut sedap hati jer la.. tgk purata keseluruhan sumer baper yang dorang buat then calculate sniri & ikut size sniri..

Pas siap tue, try pakaikan kat Huda.. hehehe comey.. mula nampak cam kecik & ingt nk besarkan sikit.. tapi pas Huda try tue.. so, rasanya maintain je la size tue (5 x 8.5 x 12), pastu shape dia aku wat lengkung sikit.. bagi nampak kemas & senonoh sikit kot.. hehehe.. So inilah hasilnya...

Bahagian depan

Bahagian Belakang


Untuk 1 meter kain : bleh dapat 6 helai , utk tali dia aku wat 11" panjang.. so, rasanya okla kot..

Monday, November 1, 2010

Barut & Bedung Baby...

0 comments
Riangnya hati bila hajat nak jahit sniri barut & baby blanket dh berhasil... ^_^ seronok sangat... & alhamdulillah.. dari kiraan aku.. dengan menjahit sniri kurang2 aku dh jimatkan dekat rm60++ (mengikut harga pasaran online skang) & mungkin lebih dr itu.. & tentu sekali.. mengikut citarasa sendiri.. Walaupun badan agak kepenatan... tapi yang penting hati gumbira & itu adalah terapi yang baik bagi ibu2 mengandung cam aku nie.. hehehe

Kain Cotton Flannel

Corak = RM4.80/meter (42”), Plain = RM4.20/meter (39”)

so, utk kain aku belanjakan = RM22.80


B kata yang 3 nie cantik utk wat blanket.. aku dh siapkan & hias tepi kain ngan lis
( 1 blanket guna 2 keping lis) = RM0.70/pcs, so utk lis aku cuma belanjakan RM 4.20


Barut Baby : baru dapat siapkan yang Zap On je.. 1 meter = 6 keping barut zap on, & maybe bley buat 3 keping yang bertali (tapi x buat lagi) yang nie aku buat 2 lapik.. depan & belakang sama2 ada corak.. so, nampak lagi kemas & sweet...
Ada 2 size jugak aku wat.. (17.5 x 6.5) & (20 x 6.5), kalau ikut pasaran maybe saiz M & L kot.. lebih kurang la..

yang utk nie.. cuma belanjakan utk beli Pita Velcro jer.. 1 meter kain aku guna 1.5 meter Velcro = RM2/meter = RM3.20


So, skang yang tinggal nk wat Barut Tali ( balance dr kain Barut Zap On nie), tali cuma RM1.30/roll. guna cuma 1 roll je.. pastu kain merah cartoon tu nk wat barut gantung.. hmm yang nie x penah buat lagi.. so agak blur jugak.. hope dapat buat yang terbaik.. ^_^

Disebabkan benang sumer dh ada.. so aku dh jimat lagi kat situ.. & hanya belanjakan RM 22.80 (kain) + RM 4.20 (lis) + RM 3.20 ( Velcro) + RM 1.30 (tali) = RM 31.50, & hasil yang aku dah dapat 3 helai blanket, 6 barut zap on (size M/L) & insyaallah akan dapat Barut Tali 3-5 helai & barut gantung 5-6 helai.. hehe x sabar nk siapkan sumernya.. nnt leh siapkan projek baru lak.. >_<..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...