Friday, December 30, 2011

Selamat Tinggal 2011

0 comments
2011.. tahun yang mencatat pelbagai kenangan... & kenangan terindah 2011 apabila Syifa' lahir kedunia.. ^_^

2011 juga menjadikan aku seorang usahawan.. usahawan ke?? alah.. berniaga kecil2an atas talian... walaupun keluar masuk pendapatannya xlah sehebat mana.. tapi serba sedikit membuka mata aku pada dunia bisnes online nie..

2011 juga agak mendukacitakan bagi aku.. sebab aku rasa.. xder apa yang berubah dalam kerjaya tetap aku.. masih ditahap itu & aku mula rasa jemu dengan apa yang aku buat sepanjang 2011. Buat aku rasa ruginya hari2 yang aku bazirkan sepanjang 2011.. Tiada cabaran baru.. malahan perubahan pimpinan dalam organisasi tu juga menyebabkan aku rasa.. ahhh semakin suramnya kerjaya ini.. xder lagi rasa pemangkin utk aku pergi kerja tiap2 hari... harapannya & doaku semoga 2012 aku lebih buka mata, lebih peka & lebih teratur dalam kerjaya... amin

2011 aku rasa.. aliran keluar masuk perbelanjaan aku x terkawal.. entah kemana perginya fail bil2 bulanan yng selalu aku bukukan setiap tahun.. entahlah... tahun nie agak celaru.. mungkin sudah mula bosan kerana terpaksa menanggung beban hutang keliling pinggang...

Harapan aku 2012 akan membawa lebih makna dalam hidup aku, perjalan kerjaya, rumahtangga, keluarga & segalanya... Teringat kata2 DFK..

" orang yang tak mampu berubah dalam masa 2 hari adalah orang yang gagal"

owh.. nampaknya.. aku salah seorang dari mereka yang gagal... Ya Allah.. ampunilah hambamu ini Ya Allah...

Semoga semangat baru akan menemani aku tahun 2012 ini.. Amin..

Friday, December 9, 2011

kenapa semuanya perlu hari ini....

0 comments
arghhh.. tension lak rasa... apesal la semuanya berlaku serentak.. bertubi2.. bertimpa2.. isk.. x suka.. x suka.. x suka...

Mode : spoile :(

Hatiku Milikmu

0 comments
Pernahkah engkau hargai
Cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan
Diriku ini

Betapa hebatnya cintamu
Memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu
Membuatku terpaku

Di sisimu aku terdiam seribu bahasa
Di hatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
Ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu

Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya

Kan ku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Di sisimu aku terdiam seribu bahasa
Di hatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
Ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Aku sayang padamu

Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh cintaku

Di sisimu aku terdiam seribu bahasa
Di hatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
Ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Aku sayang padamu

Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Video Klip

Friday, December 2, 2011

Kempen RM1

0 comments
Bermula detik 1.11.11.. teruja kejap ngan tarikh tu.. aku pun mula buat KEMPEN SEHARI RM1. Nampak mula2 memang macam x nampak apa.. sebab singgit sehari jer kan.. Tabung pun aku guna botol gula2 kosong jer..

Tabung RM1 telah dirasmikan oleh ayen.. hehe


tapi skang setelah genap sebulan.. aku bley tersenyum riang la jugak...
Tabung tu dah pnuh dengan duit RM1 dalam tempoh sebulan.. yang seronoknya, bukan aku saja yang menabung.. B pun kena menabung gak.. haha paksa rela la kot.. ekeke.. tapi makin seronok bila.. ayen pun joint sama.. Sian gak kat dia.. masa sekolah sanggup simpan duit belanja semata2 nak joint mak menabung.. ^_^.. at least.. ada gak yang sokong niat murni aku nie.. hehe

Siap tulis tarikh perasmian nie.. RM1 :: 1.11.11


hah.. bukan tu jer.. rasanya ada 2-3 org jugak yang sama2 tersampuk ngan KEMPEN RM1 aku nie.. hehe bagus2..

Tgk... dah penuh ngan duit RM1.. nnt nk gi bank masukan setiap bulan...


semoga usaha murni macam nie akan berterusan & beranak pinak.. Amin...

Thursday, December 1, 2011

Happy 6th birthday Huda!!

0 comments

Morning sayang.. Selamat Hari Jadi !!! ^_^ Huda senyum happy.. lama dh x tengok dia bangun pagi ngan keadaan ceria.. Seronok tengok kalau hari macam tu... Alhamdulillah.. Anak mak dah besar dengan sihat.. semoga hari2 akan datang anak mak akan menjadi lebih matang sesuai dengan usia.. Untuk Huda.. mak doakan segala yang terbaik utk kamu.. maaf kalau mak kurang bagi perhatian kat kamu sejak adik ada.. tapi percayalah.. mak tetap sayang kamu..

Happy Birthday Sayang!!! Nanti mak carikan kek utk Huda potong yer.. ^_^ Sayang Huda..

Tuesday, November 15, 2011

Indahnya ciptaan Allah SWT...

0 comments
Pagi2 keluar bekerja.. dihiaskan pandangan mata dengan pemandangan yang indah... nun jauh di hujung sana .. ada bukit bukau yang sejuk & sayup mata memandang....


Bila balik keje plak... cantiknya cahaya matahari yang hampir tenggelam...


Indahnya Ciptaan Tuhan... Syukur Alhamdulillah...

Friday, October 28, 2011

ADAKAH ANDA SERASI BERSAMA PASANGAN ANDA ??

0 comments
Terbaca artikel nie kat FB.. menarik gak & aku amik yg kena mengena ngan aku je.. ^_^

Adakah anda berdua pasangan serasi

Jika anda inginkan perkahwinan yang bahagia, carilah pasangan yang berbeza posisi dengan anda. Semakin jauh, semakin baik.Pasangan yg urutan lahirnya bermula dari belakang, biasanya saling menarik antara satu sama lain. Sehingga sangat baik dalam kehidupan perkahwinan.
Berikut adalah informasi mengenai kombinasi pasangan berdasarkan posisi mereka sebagai anak dalam keluarga serta saranan penting sebagai panduan.


SULUNG + TENGAH = PARADOKS
Anak sulung harus menerima kenyataan bahawa anak tengah mempunyai karakter terbaik dlm mempertahankan sesebuah perkahwinan. Fakta penting bagi anak tengah, anak sulung adalah ‘paradoks’ (kelihatan bercanggah tetapi benar) yang membosankan. Sebagai anak yang memiliki kakak/abang serta adik, anak tengah sudah terbiasa bertolak ansur, berbincang dan gemar memendam perasaan daripada meluahkan isi hati yang sebenar.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI


* Selalulah berbincang. Jangan biarkan pasangan anda berkata, “semuanya ok” tanpa mengetahui hal yang sebenarnya. Berusahalah untuk berkongsi perasaan antara satu sama lain.
* Buatlah pasangan anda agar merasa dirinya sentiasa istimewa. Khususnya bagi anak sulung, beri pasangan anda hadiah atau kejutan-kejutan kecil kerana kebiasaannya anak tengah kurang mendapat perhatian keluarga.
* Jika ada masalah, selesaikan segera. Tetapi keputusan hendaklah dibuat secara bersama

Tuesday, October 25, 2011

Terkedu seketika....

0 comments

Kawan-kawan...
kadang kadang memang mudah berkata2 tanpa fikir akibatnya...
memang mudah menyalahkan org lain tanpa kita sedar salah kita...
memang mudah berprasangka kalau kita tak tahu ujung pangkalnya...
memang mudah membuat keputusan kalau bukan kita yang mengalaminya...

Kita marah pada orang yang buat jahat ngan kita...
tapi kadang2 kita lupa.. kita juga buat jahat juga ngan dia..

kita suka komplen pasal orang lain..
walhal pada masa yang sama kita juga sama macam dia...

satu jari kita tunjuk kat dia.. yang lain tu kemana???? confirm la ke kita...
so, muhasabahlah diri kita sentiasa...
semoga kita terhindar dari melakukan kejahatan sia2..
semoga kita menjadi insan yang lebih baik dari masa ke semasa...
semoga kita semua dapat menjaga diri kita dunia & akhirat...

kita hanya mampu bekata2 & sesungguhnya hanya Allah juga yang
layak utk membalas segala kebaikan & keburukan umatNya...

Thursday, October 13, 2011

BIG BAD WOLF...

0 comments
terbaeeekkkkk!!!!!!! Thumbs UP!!!!!!!

Takde kata yang dapat diungkap dengan kunjungan aku ke Jualan Buku Terbesar kat MAEPS hari Isnin lepas... Penyebab utk aku melangkah kaki kesana adalah atas tugas rasmi.. Ditugaskan untuk mencari buku2 berkaitan dengan Management, Motivation & Leadership.. untuk diberikan kepada penaja2 hadiah graduan tahun nie..

Dalam kepala dh dok pk MPH jer.. sebab itu jer pun kedai buku yang aku tau.. tapi kebetulan officemate bgtau ada book xpo tu.. emm.. aku pun menjengah je la.. Dah call semua ajk utk turut sama ikut utk 'servey' dulu.. sebab bujet lum dapat lagi... & akhirnya cuma aku & Ija je yang pegi..

Nk pegi sana kejap jer dari opis nie.. 5 min sampai dah.. so park kat situ & dia akan sediakan Tram utk bawa kita ke depan HALL A tu.. memang welcome la.. x payah susah2, panas2, penat2.. thats nice.. ^_^

TRAM : Cepat & Selesa


dah masuk dewan.. amik kau.. terpegun jap, tgk ramainya manusia walau aku pegi tu seawal dia bukak .. belek2 punya belek... wah.. memang sangat teruja.. buku2 yang dijual memang dapat potongan gila2 punya banyak ~ 95% pun ada.. CUMA korang kena alert ngan buku2 tu.. sebab dia mention awal2 dah.. dia jual as were it is.. haa.. lebih kurang mcm tu la.. so no refund, no return, no xchange.. kira paham kan?? sebab dh murah & pandai2 la nk pilih..

masuk2 jer pintu.. terpegun tgk buku... & setiap buku dibahagi ikut section yang kita suka.. mudah kan!!


bukan nk kata buku2 tu semua rosak.. buku2 yg dijual memang dalam condition yang baik.. cuma bila ramai pengunjung yang x bermotivasi nie dtg.. maka paham2 la apa jadik pada buku2 yang banyak tu... tapi x semua mcm tu... berjuta2 lagi buku yang dalam keadaan baik.. pilih2 la sendiri..

antara buku yang sempat aku servey... harga asal dalam rm70-80 kot.. tinggal RM8 je... hardcover tau!!


Layanan mereka pun bagus, cashier ramah & mesra + cekap buat keje.. walaupun org ramai2 giler.. tapi dorang cool jer.. bagus la.. kat sana aku sempat snap a few gambar jer.. sebab dh angau ngan buku2 tu semua.. so.. aku syorkan pada yang suka buku.. pegila jenguk2.. x rugi punya... ^_^ sebab aku dh pegi 2 kali & rasa cm nk pegi lagi.. :D

bila dh penat membelek buku sure lapar punya.. & apa yang ada.. haaa nie dia.. panasss lagi..

Hari ke 2 : ramai lak yang sudi ikut jadik 'dayang' angkat buku.. see... bagus tak promosi aku pasal xpo nie.. hehe

2 orang jejaka nie.. rela berdiri asal dapat pegi.. hihihi


semua AJK siap sedia nk menjalankan tugas.. hehe



Akhirnya... nie la buku2 yang kami dapat utk penaja.. dari bujet cuma rm80 jer sebuah buku.. kami dapat rm44 utk 5 buah buku... pandai tak kami uruskan kewangan.. hehehe


Kesimpulannya... SAYA SANGAT SERONOK.. dari mood SAD.. now im HAPPY ^_^..

Monday, October 10, 2011

Upset ~_~

0 comments
Sangat KECEWA...
sebab saya dah banyak kali bersabar

Sangat SEDIH..
Sebab saya dah cuba buat tak tahu... tapi...

Sangat TERKILAN...
Sebab saya dah banyak kali bagi peluang

Sangat TERTEKAN....
Sebab tak tahu sampai bila akan macam nie...
lagi.. lagi.. lagi.. lagi.. & lagi....


W.H.Y ?

Friday, October 7, 2011

Apa akan jadik KALAU....

0 comments
WANITA/ISTERI/IBU... memang sangat dikenali dengan sifat penyabar...
Tak kira la apa jua situasi.. yang nyata, wanita itu selalunya sabar.. Walau dalam hati membara marah macam mana pun.. tapi tetap bertahan jugak.. Demi menjaga hati banyak pihak lain.. menjaga anak2.. memikirkan suami memikirkan keluarga... Memikirkan tanggungjawab ....
Bagusnya menjadi seorang wanita...

Tapi kenapa wanita selalu x dihargai?? kenapa bila kita dh buat yang terbaik.. kenapa kita selalu dapat yang sebaliknya... Sampai bila agaknya kita kena perlu sabar, sabar N sabar.. Sememangnya dugaan itu dr Allah.. & dek kerana itulah aku selalu bertahan dengan ujianNYa..

Tapikan.. apa akan jadik kalau sebaliknya??
Apa akan jadik kalau kita HILANG SABAR??
Apa akan jadik kalau kita PUTUS ASA?
Apa akan jadik kalau kita TINGGALKAN mereka??
Apa akan jadik kalau kita BUAT PILIHAN ???

hohoho.... kita hidup berhak untuk MEMILIH.. & PILIHAN itu disusuli dengan RISIKO & TANGGUNGJAWAB...

PERSOALANnya sekarang...

ANDAI aku memilih Jalan A... sampai bilakah akan aku mampu bertahan??? Bilakah sinar baru itu akan muncul.. Bilakah semuanya akan menjadi seperti yang diimpikan...

& ANDAI aku memilih JALAN B.. mampukah aku menanggung segala risiko yang bakal aku tempuh?? Mampukah aku menjalankan tanggungjawab aku dengan sempurna...

YA ALLAH.. sesungguhnya hanya KAU yang MAHA mengetahui... Tunjukkanlah & Berikanlah aku kekuatan dalam mengharungi cabaranMU YA ALLAH...

Kalau aku "GADJET"

0 comments
Kalau aku SEBUAH GADJET..

Aku akan dibawa kemana saja...
Aku diberi layanan istimewa..
Aku aku dibelai sentiasa...
Dibersihkan bila kotor..
Dicaj bila kehabisan tenaga..
Diberi topup setiap bulan..
Menjadi peneman dikala kesunyian..
Menjadi pendamping x kira siang mahupun malam..
Diberi pakaian baru bila baju lama dh x cantik...
Diupdate bila ada apps baru ..
Akan ditatap selalu xpecially sebelum tido & bangun tido...


Tapi bilamana aku seorang manusia...
Segalanya terbalik.. pandai2 la aku jaga diri sendiri...

hmm... kadang kala.. aku benci pada kemodenan... Buat ramai orang lupa pada tanggungjawab... lupa pada sesuatu yang lebih penting daripada GADJET tu semua...

well... dunia dah maju.. tanggungjawab jer yang makin mundur... ~_~

Thursday, September 22, 2011

Kecewakah aku....

0 comments
KECEWAKAH AKU ngan keadaan hidup aku sekarang????
MENYESALKAH AKU dengan jalan yang aku pilih??

Tekanan demi tekanan aku terima... dugaan bermacam2... cuba untuk terus tabah & lakukan yang terbaik seperti xder apa yang berlaku.. tapi sampai satu tahap aku rasa aku givup.. Rasa nk mengundur diri dari terus dibelenggu masalah yang tak pernahnya surut nie.. Perkara sama berulang berkali kali... Banyak kali aku bersabar, aku tenang, aku carik cara & selesaikan sendiri semua masalah tu.. tapi sebenarnya apa yang aku buat lagi mengusutkan kepala otak aku.. sebab mereka tak pernah sedar dengan apa yang berlaku.. tak pernah untuk cuba belajar dari sesuatu...
Hanya menunggu, berharap & terus mengharapkan aku menjadi & mencari jalan penyelesaian...

Sampai tika & saat ini, aku masih berdoa & berharap agar ada sinar baru dalam hidup aku.. ada perubahan dalam perjalanan hidup aku.. Aku taknak selamanya macam nie.. terbelenggu ngan masalah yang bukana ku puncanya... aku letih.. letih & letih....

Ya Allah.. ampuni aku.. tabahkan aku... berikanlah aku kesenangan & murahkanlah rezekiku Ya Allah...

Friday, September 9, 2011

Bestnya jadik student...

0 comments
Hari nie pendaftaran pelajar baru.. memang pepagi lagi dah sibuk dok menjaga & menguruskan hal2 mereka nie.. tgk mereka semua nie.. sempat jap aku mengelamun.. mengimbau kembali zaman2 aku masa baru2 masuk poli... zaman paling best masa remaja... semua tu membuatkan aku tergerak melihat kembali pic dalam simpanan.. & i really miss them ...

2 orang bodyguardku masa kat poli PD.. bley kata pegi mana2 jer mesti dorang berdua nie ada.. kalau xder 2-2, salah sorang mesti ada teman.. ^_^
Awie & Hamka... My Best friend 4 Eva!!


Mereka2 nie Faza, Along & Gee.. kitorang rapat masa sem 5 di Poly KB.. Along, memang ikut aku dr poly PD lagi... memang kitorang janji pilih poly yang sama.. :D

Selalu lepak sesama kalau nk tunggu bas balik KL ... >_<


Tiba sem 6 kat PKB, aku rapat ngan mereka ni pulak... Along & Fida... masa nie.. terlalu banyak pengalaman, memori & rahsia yang dikongsi bersama...


kini.. masing2 bawa haluan sendiri.. keluarga sendiri, kehidupan sendiri.... Semoga suatu hari kami ditakdirkan utk berjumpa dan berbual2 kembali... ^_^

kenapa????

2 comments
kenapa??

keluar ayat itu dr mulut cik eela... bila aku hanya tersenyum2 melihat tulisan tangannya... Nice.. ^_^ mengingatkan aku pada 'sesuatu....' hehehe... sambil tersenyum lagi membuatkan eela jadik tensen sekejap... haha.. kenapa?? kenapa?? kenapa?? apa la eela nie.. org senyum pun nk pelik...

sambil aku hulur kertas... Eela tulis lagi.. tulis sini plak.. lagi.. tulis nama akk lak.. heheh suka..
rindu pada tulisan yng cute tu... comel... secomel orangnya.. hehe cuma eela tulis CAPs x comel dah.. hahaha....

* kadang2... tak perlu keluar belanja pun untuk membuatkan kita terseyum.. cukup sekadar kenangan yang terindah... hehehe mcm tulisan eela... hehehe >_<

eelaaaa....eelaaaa... 'tulisan' eela ....... ^_^

Thursday, September 8, 2011

panassss hati!!!!

1 comments
bley tak kata kalau aku BENCI.... kang disebut kang.. x pasal2 kena saman lak..
apa nk jadik la ngan keadaan ekonomi kita skang?? kenapa sampai PREPAID telefon pun nk kena caj 6%?? cukai sana sini.. x cukupkah itu?? org guna prepaid sebab org xder duit.. so x paham2 lagi ke?? nk kenakan cukai la plak lagi.. nampak memang la sikit kalau topup RM10, caj HANYA 60 sen... tapi taukah anda wahai mereka2 yg berpendapatan tinggi?? 60 sen itu amat besar maknanya pada orang2 seperti kami... gilerr arr.. desperate ker hapa yang nk makan sangat duit pengguna nie???

** harap2lah info yang aku dengar nie salah.. *** tp rasanya kalau info mcm nie, salah pun leh jadik betul punye!!!

Ya Allah Ya Tuhanku... selamatkanlah aku, keluargaku, sanak saudara islamku.. Tabahkanlah hati kami utk menerima segala ujianMu.. AMIN!!

i'm bz.. are u???

0 comments

Wah!! post ala2 minah saleh la plak... tapi memang tengah bz sangat2 pun skang.. kejarkan semua dateline.. tambah2 lagi bila beberapa event jalan serentak & semua nk masa yang lebih kurang sama jer.. ermm.. x kisah pasal tu.. sebab aku suka jer keja under pressure nie.. & aku bley jer kejarkan semua dateline tu asalkan xder sapa yang ubah paper last minit.. kalau tak.. haaa..... mcm nie la jadiknya... aku rasa nk marah ker?? nak nanges ke?? nak menjerit ke?? owh... xperlu semua itu.. kerana itu bakal membazirkan masa & air mata aku...

dah siap semua keje.. tinggal nk bertenang & teruskan keje yang lain.. tapi dapat one call.. "kak, kita kena buat semua tu smula... ' errkkk... what to say??? jalankan ajer semua tu semua ibaratkan mcm xder apa yang berlaku... sebab.. kalau aku pk2 sangat.. aku akan stress & aku akan marah semua orang.. yang x bersalah pun nnt jadik mangsa... x baik mcm tu kan.. so just be cooolll.... buat jer... ^_^

now.. i feel better... & rasanya dh bley start wat semula keje2 tu... hopefully xder lagi benda mcm nie berlaku... Dateline just a few days jer lagi... U can do it Eyta!!!!

Friday, August 26, 2011

raya oh raya!!!

0 comments
Raya dah tinggal beberapa hari jer lagi... banyak benda lagi x setle.. baju raya anak2 dh hampir 80% semua siap.. keperluan mereka pun rasanya.. insyaallah cukuplah kot.. tapi still kena carik a few benda lagi.. sbb nnt dh cuti, ntah bila masa nk uruskan semua tu..

Bil2 bulanan yang wajib.. semuanya pun dh setle.. Duit raya pun dh tukar.. xperlah.. kuar belanja sikit untuk sedekah kat budak2 raya2 nie.. mesti dorang seronok.. Alhamdulillah.. terasa lega sikit hati tu.. tapi dalam pada masa yang sama.. kepala nie dah dok runsing semula... ermm.... rumah x kemas lagi, baju anak2 utk balik kg sumer x kemas.. baju nk basuh punya banyak.. yang nk lipat lagi satu hal.. baju2 ku pulak x siap pun lagi.. penatnya ya Allah... tak tau mana nk aku kejarkan dengan hanya tulang empat kerat nie jer... mungkin itu jugak yang membuatkan MOOD RAYA aku x muncul2.. kalaulah ada yang sudi tolong keje2 aku kat umah kan bagus.. ini tak.. baru jer mintak tolong sikit.. dh macam2 bunyi yang keluar.. haishhh... x sukanya... sudahnya.. baik aku buat sendiri.. Aku suka kalau ada orang bley tolong.. TAPI aku tak suka kalau dorang tolong kerana TERPAKSA.. nak tolong biar la ikhlas.. baru pertolongan tu pun dapat berkat.. bukan dapat penat semata2..

raya oh raya... bestnya raya sebab nanti
: bleh makan kuih raya macam2 rupa
: leh jumpa kawan2 yang dh lama x jumpa.. kot ye laaa...
: leh pakai baju lawa2.. xder sapa tanya.. 'nak kemana tu lawa2??' hahaha
: leh dapat duit raya .. eh... mcm xder dah jer.. hehehe
: leh cuti lama2.. & xder sapa nk carik.. sebab tau.. itu cuti raya.. sama mau keje?? ;p


oleh yang demikian... pada semua rakan taulan pembaca setia blog aku nie... diucapkan :-

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
AMPUN MAAF ATAS SEGALA KETERLANJURAN KATA,
TERGURIS PERASAAN KETIKA MEMBACA..
BERHATI2 BALIK KAMPUNG & KETIKA JALAN RAYA...
SEMOGA SEGALANYA DIPERMUDAHKAN & KITA DAPAT BERHARI RAYA DENGAN SUASANA MERIAH & GEMBIRA...

Luv & Miss U All...

SelaMAT haRI rAYA!!



Thursday, August 25, 2011

7 hari 7 malam...

2 comments
haha.. apa ke pelik bebena tajuk nyer?? saja jer ... sebb itu jer yang terlintas kat kepala aku nie .. Last week 20.08.2011, maka genaplah umurku meningkat lagi sehingga kini dh menjejak usia 32 tahun.. huhu.. makin berkurang jugaklah masa yang tinggal utk hidup di bumi Allah ini... apa2 pun bersyukur dengan kurniaanNya...

Aku dalam usia 32 tahun...

+ alhamdulillah masih seorang isteri .. ^_^
+ Ibu kepada 3 orang anak.. waa... bertambah dh zuriat aku ..
+ bekerjaya tetap & berpencen :D
+ Ada rumah sendiri walaupun nama bersama..
+ Ada sebijik moto.. walaupun moto kecik...
+ ada kete.. walaupun nama laki ku...
+ ada company sendiri.. walaupun berniaga atas talian je..
+ ada 2 buah mesin jahit yang dah lama aku idamkan... ^_^

ermm.. apa lagi yang aku nk?? ermm.. banyak lagi sebenarnya.. manusia memang x pernah puas.. Dek kerana itu.. aku akan terus berusaha kearah apa yang aku impikan..

Terima kasih buat suami, adik beradik, sanak saudara, sahabat handai yang sudi wish & celebrate besday aku.. Love you all soooo much!!!




Tuesday, August 16, 2011

Wish List ...

2 comments
2-3 hari nie ramai benar lak tanya aku.. 'nak hadiah apa utk besday??" errkk.. boleh ke mcm tu?? bila disuarakan apa aku nk.. kompom2 la xleh tertunai kan.. demand nie.. hehe
tapi xperlahkan.. kot2 ada yang nk tunaikan wish list aku nie.. mana tau... so, this is a few my wish list.. ^_^

1. Brother M3034D ; untuk menambah koleksi mesin jahitku sedia ada..

2. Sewing Kit HC-21 : berkenan tgk nie..

3.
Slimline Storage Box : untuk simpan segala khazanah benang2 sulamku.. cute kan...

4. Seni Jahitan Pakaian Kanak-kanak : nk tambah luaskan sayap Niesa Kreatif..

5. Blender baru.. nak PHILIPS HR2027/75 : Sebab blender yang lama dh separa rosak..

6. All In One Printer : Supaya senang aku nk print apa2 yang patut utk kedai ku.. ^_^

& last one... A Diamond Ring .. ^_^ I wish my hubby will buy it for me one day!!

Thursday, August 4, 2011

Ada Kalanya...

0 comments
Ada kalanya senyuman itu terukir..
Mengingatkan aku pada semua kenangan manis..
Ingin sekali diluahkan rasa hati...
tapi biarlah semuanya kusimpan sendiri..
Supaya Senyuman ini akan terus mekar
& kenangan manis akan terus kekal dalam jiwa..

Ada kalanya keperitan itu melanda...
Buat aku kadangkala kecewa..
Rasa mau berputus asa tapi
itu bukan caranya...

Kasih, Sayang, Rindu, Dendam..
Semua datang bersilih ganti..
Tiada yang meminta ....
Yang nyata ia datang sendiri..
Ada kalanya, buatkan aku hilang pertimbangan
& akhirnya tersenyum lagi... ^_^

Tuesday, August 2, 2011

Amanah Saham Didik

0 comments
Hadiah buat anak2 mak!!! Mak bukan orang senang.. mak bukan orang kaya.. tapi mak cuba sediakan yang terbaik utk kamu semua... ^_^

Skang anak2 mak dah ada 2 akaun sorang.. Maybank Yippie untuk korang kawen nnt.. & ASD utk korang sambung belajar.. hehe bole tak macam tu?? ^_^

Selamat Datang Ramadhan...

0 comments

Ramadhan kini tiba lagi... alhamdulillah.. bersyukur sebab masih diberi kekuatan & peluang untuk memperbaiki diri hari demi hari... Terima Kasih Ya Allah!!

Hari pertama puasa... aku dh decide utk amik cuti & raikan puasa di kampung, bersahur & berbuka ngan mak ayah.. tapi plan bertukar atas sebab2 yang x dapat dielakkan.. tak dapat balik kampung.. stay kajang je..~,~ tapi menjadi lebih meriah sebab dapat mak ayah datang sini & berbuka sama2 ngan semua adik beradik..^_^ Kecohnya x terkira.. huhu sangat seronok.. & hari pertama juga anakku si Huda mcm biasa la.. merengek2.. tak tahan katanya.. macam2 la lakonan & air mata yang kuar.. tapi aku wat x kesah je.. alhamdulillah.. menjelang ke berbuka.. Huda berjaya jugak!! & semua bertepuk tangan & wish tahniah kat dia.. waa.. bangganya aku dapat adik beradik yang sentiasa menyokong dalam susah dan senang nie.. hehe

Hari ini, esok & seterusnya.. emmm apa la akan jadik ek.. makin teraturkah?? atau makin huru harakah aku nanti... Semoga si suami akan ringan tulang untuk membantuku dalam bulan mulia nie.. memang x menang tangan kalau nk handle semua perkara seorang diri.. Tambahan plak skang kena bangun seawal 4.30 pagi utk siapkan semua.. & tido entahlah pukul berapa.. leka menyiapkan tempahan & jugak kerja2 rumah yang tersangat la banyaknya terbengkalai.. Kadangkala jiwa tu memberontak jugak.. tapi sampai bila.. akhirnya aku redha jer dengan semua perkara.. berdoa & sentiasa berdoa agar diberi kesihatan & kekuatan & semoga segalanya dipermudahkan. Amin..

Wednesday, July 27, 2011

Happy Besday My Dear!!

0 comments
Lama x berupdate blog nie.. Bila dh update ontime pun, x dapat nk upload sebab slow sangat line internet skang.. bila upload gambar abis la dok pusing2 je keje dia huhuhu.. tapi w/bagaimanapun.. aku xnak lepaskan peluang utk abadikan tarikh2 penting dalam perjalanan hidup aku nie..

27 Julai 2011.. genapla usia my hubby 32 tahun... dah pening pk2 apa hadiah yang nk dibeli.. & last2 aku decide bagi CASH jer.. hahaha.. x penah2 aku buat & rasanya itu jer yang terfikir setelah berbulan2 aku memikirkannya.. hehe walaupun impaknya x berapa disukai 'mungkin'.. sebab dari cara dia menerima tu.. hmm... silent... ~_~

Apa2pun.. aku doakan segalanya yang terbaik buat hubby ku sayang.. Semoga segala yang diimpikan akan menjadi kenyataan.. Seperti biasa... Terima kasih.. terima kasih & terima kasih menjaga kami dengan penuh kasih sayang.. I luv U till The end of My Life !!!

Monday, July 25, 2011

Rindu Yang Terlarang...

0 comments
Rindu Yang Terlarang

Sekian lama sudah kita telah berpisah
Ku rasa kini engkau tak sendiri lagi
Aku pun kini juga seperti dirimu
Satu hati telah mengisi hidupku

Tak perlu engkau tahu rasa rindu ini
Dan lagi mungkin kini kau telah bahagia
Namun andai kau dengar syair lagu ini
Jujur saja aku sangat merindukanmu

Memang tak pantas mengkhayal tentang dirimu
Sebab kau tak lagi seperti yang dulu
Kendati berat rasa rinduku padamu
Biarkan ku hadang rinduku terlarang

Ku puisikan rindu di hatiku
Ku harap tiada seorang pun tahu
Biar ku simpan saja
Biar ku pendam sudah
Terlarang sudah rinduku padamu

Kendati berat rasa rinduku padamu
Biarkan ku hadang rinduku terlarang

Ku puisikan rindu di hatiku
Ku harap tiada seorang pun tahu
Biar ku simpan saja
Biar ku pendam sudah
Terlarang sudah rinduku padamu
Terlarang sudah rinduku padamu

Monday, July 11, 2011

Happy 9th Birthday Ayen !!!

0 comments
11 Julai 2011.. (110711) Ari nie genap usia anak mak yang sulung nie 9 tahun.. sekejap je masa berlalu & anak mak dh jadik org bujang dh nie.. ^_^

Ari ni pun pagi2 abang kata nk pegi sekolah agama jalan kaki.. Aiyark.. yakin betul dia.. tapi kalau x bagi pun.. sampai bila.. biarlah dia belajar berdikari sedikit demi sedikit.. Insyaallah, lama2 nnt biasalah tu.. & mak x risau sangat dah..

Untuk Ayen.. Mak, Ayah, Huda & Syifa' ucapkan SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-9. Semoga apa yang kamu impikan akan menjadi kenyataan.. Jadik anak yang taat & jangan sesekali derhaka pada mak ayah & pada org yang lebih tua dari kamu.. Semoga jadi contoh yang baik buat adik2 semua.. Semoga bergembira & Happy birthday Sayang!!!..

Happy Family !!!
Thanks ATOK AZIZ.. belanja makan malam tadi.. Sangat BESHHH !!! Thanks jugak buat Atok, Nenek, Angah, Makgah Zue & Rania yang sama2 wish a day before besday ayen.. Sayang korang !!sELAMAT mALAM bESDAY boy...
sleep WiTh aNGry bIrd
hadiah dari ayah, mak , huda & Syifa'

Friday, July 1, 2011

Pecubaan pertama...

0 comments
hari demi hari, makin buntu rasa nk pikirkan cara untuk tambahkan susu. Bila pam asik dapat kurang dari keperluan syifa hari2.. aduh.. sampaikan tgk dalam peti, stok dh tinggal 5 botol jer.. kira cuma cukup utk sehari je.. so, langkah terakhir nie aku cuba jugakla makan Trial Set Shaklee tue.. nk kata confident tu belum la jugak.. cuma tawakal jer la.. harap nya berhasil la kan..

Untuk hari pertama aku makan tu.. kuantiti susu x banyak lagi yg aku dapat.. cuma bezanya pada warna susu tu.. nampak kehijauan & pekat sikit.. dr apa yang aku diberitahu.. itu memang impak dari pemakanan pil tu.. harap2nya.. lepas2 nie.. susu akan bertambah la yer...

Nampak beza tak?? yang banyak tu susu sebelum makan Shaklee.. yang sikit tu.. lepas aku amik vitamin dia.. nampak berselera tak?? hehe

Monday, June 20, 2011

celaru....

0 comments
entah napa.. perasaanku bercelaru sangat.. suka, duka, tertekan sumer perkara ada.. 2-3 hari nie.. aku rasa tahap stress aku meningkat balik.. xpayah guna tools canggih utk kesan tahap stress... cukuplah kalau air mata dh bergenang setiap kali aku memikirkan masalah yang datang.. itu stress bagi aku.. sbb aku bukannya jenis yang suka bazirkan air mata nie.. haishh.. rugi jer..

camner ek nk ku kabarkan pada yang empunya diri.. yang aku makin tertekan dengan sikap sambil lewanya dalam menguruskan hal2 yang penting.. mendahulukan kehendak melebihi keperluan... hmm... stressnya aku sampai sukar nk mengukir senyuman, sampai sukar utk berkata2.. sikit-sikit, hari demi hari.. kesabaran aku makin tipis, kepercayaan & keyakinan aku makin goyah.. ketabahan aku makin tercabar... Ya ALLAH... tolong hambamu ini Ya ALLAH!!!

Aku xnak hasutan syaitan & bisikan2 jahat nie trus menghantui aku.. membisik kata2 yang bakal menghancurkan hidup aku.. bakal menjahanamkan segala yang terbina.. TIDAK!! aku x boleh kalah pada pemikiran -ve tu..

Wahai kamu.. bantulah aku... x mampu utk aku harungi segalanya sendiri.. berubahlah... berusahalah agar apa yang kita usahakan & apa yang kita bina selama nie akan menjadi semakin kukuh & teguh. Bantulah aku meringankan beban ini sebagaimana aku membantu meringankan segala beban kamu.. Janganlah ambil kesempatan atas bantuan yang aku hulurkan.. tapi bersyukurlah & kasihanilah diri ini...

Pasrah Segalanya...

Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Kerana tiada siapa yang sudi membela
Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di lautan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan
Yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau MAha Mengetahui
SEgala apa yang terbuku di hati

C/O:Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali menteri pagi
Setelah malamku berkalut benci

Saturday, June 18, 2011

Alhamdulillah... selamat sudah...

0 comments
16 jun 2011 - Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT.. pembedahan mata syifa dh berjaya dilakukan tanpa sebarang risiko.. Terima kasih jugak pada semua kawan2 yang sentiasa mendoakan dan sentiasa memberi kata2 semangat utk aku sepanjang masa sampai la pembedahan nie selesai...


Pengalaman dalam bilik bedah x dapat aku ceritakan sbb Dr tak bagi aku masuk.. mungkin jugak takut mengganggu dorang wat keje.. huhu.. w/bagaimanapun, kerisauan aku sepanjang menunggu diluar tu hanya tuhan saja yang tau.. & wajah pertama yang aku lihat lepas syifa kuar dari OT tu.. memang sungguh menyayat hati.. nak aje aku nangis kuat2 kat situ.. tapi hati nie cam beku sekejap & hanya mampu berdoa.. Syifa' bangun sayang !!!


Alhamdulillah.. x lama lepas kuar OT Syifa' sedar.. & perkara pertama yang dia buat adalah menangis sekuat2nya.. dengan mengalir darah dr mata dia.. kesan pembedahan yang baru jer beberapa minit berlalu.. mata syifa pun x boleh bukak lagi.. tu pasal la dia marah kot.. tambahan pulak perut dia lapar.. kena puasa dari pukul 4 am.. dan masa syifa sedar dekar pukul 10 pagi dah... uishhh.. lama tu...

lepas balik ke wad, aku susukan syifa.. & dia mula reda.. tapi still nangis sbb mata xleh bukak.. adalah dekat stengah jam lepas tu baru syifa boleh bukak mata sikit.. tapi darah tetap keluar sikit2 dari mata dia.. aku lap pelan2, takut syifa sakit.. mmg sakit pun rasanya sbb setiap kali aku nk lap tu, mesti dia marah.. bila dh kenyang sikit, syifa lelap semula. maybe penat sangat 7 masih dibawah kawalan ubat... aku biarkan syifa tido dengan lena.. sian anak mak...


lepas bangun dr tido, tgk bengkak mata dia dh semakin surut. syifa pun dh boleh respon bila aku agah dia.. dia dh mula senyum & nk ketawa cam biasa.. Alhamdulillah.. syukur anak mak x apa2..
dan bila menjelang petang, aku tgk mata syifa makin baik. syifa pun dh boleh kuar wad..


Malam tu, umah aku memang penuh ngan family.. sumer datang nk tgk syifa. terima kasih pada semua yang sudi melawat & mendoakan kesihatan syifa'. Atas berkat doa kalian semua.. Syifa dh makin pulih & kembali ceria macam biasa.. mata syifa' dh x bengkak lagi.. cuma tnggal kesan operation & lebam sikit jer lagi.. insyaallah, x lama lagi baik la tu kan...


22 jun nie syifa kena gi folowup dr smula.. maybe dr nk tgk keadaan mata syifa kot.. Hope semuanya baik2 belaka.. Alhamdulillah... Sayangggg Syifa'..

Wednesday, June 15, 2011

Sebak dadaku..

0 comments

tiba-tiba rasa sebak & tiba-tiba rasa air mata nie dh bergenang.. hampir mengalir tapi aku cepat tepis.. supaya kelam dihati x membawa mendung kepada rutinku hari nie..
teringtkan sikecil yang akan admit malam nie.. start puasa menjelang tengah malam nnt menanti utk operation matanya yang x baik2 esok pagi.. aduhhh.. hati ibu mata yang tak tersentuh...


ya allah.. kuatkan hati aku.. kuatkan imanku.. semoga anak kecilku ini selamat menjalani pembedahan matanya dengan selamt & sempurna.. semoga pembedahan ini adalah yang jalan yang terbaik utknya.. Amin...

Tuesday, June 14, 2011

AKU dah mula BOSAN !!!

6 comments
aku dh mula bosan dengan kamu
aku dh bosan dengan janji kamu
aku dah naik angin ngan kamu
aku dh malas nk amik kisah pasal kamu
serba serbi pasal kamu..
buat aku jadik sakit hati
sakit jiwa .. sakit..sakit..sakit

aku cuba bersabar..
tapi hari demi hari, minggu demi minggu
malah kini tahun dh berganti tahun...
janji itu hanya tinggal janji
kamu boleh bersuka ria & bersenang hati
sebaliknya aku yang terpaksa menanggung segala keperitan
yang disebabkan oleh kamu...

tak tahu mcm mana lagi
cara yang terbaik utk aku bgtahu kamu..
yang kamu sudah jauh terpesong
dari wajah & diri kamu yang pernah aku kenal
satu tika dulu...

mungkin...
status kamu yang dulu single, berdua & kini dh bertiga...
membantu segala kelalutan dalam diri kamu itu..
menambah juga kekalutan dalam diri aku, dia & semua disekeliling kamu..
tapi kamu tak sedar..
kamu hanyut dengan dunia kamu sendiri..
dengan harapan org sekeliling akan paham masalah kamu..

Jangan menyesal andai suatu hari..
apabila kamu dh terlalu jauh dari aku, dari dia atau dari kami semua...
tiada ruang utk kamu kembali..
kerana.. banyak hati sudah terguris dengan segala tingkah laku kamu....
sedarlah....

Sunday, May 29, 2011

Pukul 1 pagi...

0 comments
wah.. diam x diam.. rupa-rupanya dh kul 1 pagi dah... badan rasa penat tapi mata xmo tido lagi.. banyak perkara yang perlu aku buat sementara anak2 tengah tido nie.. & paling bestnya.. kerja2 sulam manik kat baju meen yang 3 pasang tu dh selesai.. so lepas nie leh sambung buat yang Izaty punya pulak.. tengok la nie.. comey tak???





Kelmarin pun aku sempat pegi carik stok.. & 1-2 hari nie sibuk la mengupload gambar stok baru.. customer pun dh banyak kali tanya.. alhamdulillah.. dlm curi2 masa tu.. dapat gak la aku upload semuanya...

hmm... makin penat & makin seronok lak dengan apa yang aku buat sekarang... cumanya.. kalau dapat carik maid.. pasti lagi best & aku leh bertenang sikit nk handle semua perkara... TENSEN?? hmm.. kadang2 tu memang yer jugak.. kengkawan aku pun asik tanya2.. ko x penat ke wat nie?/ bila masa ko rehat.. isk.. larat ke buat sorang?? itu la ini la... hmmm... jawapan aku senang jer.. Hendak seribu daya.. x hendak seribu dalih.. Usaha, tawakal, Insyaallah kejayaan yang ada di depan tu nnt akan membawa kebaikan kepada apa yang aku usahakan sekarang nie... Aku teringin hidup senang, aku teringin hidup selesa, mahukan jaminan masa depan & mahu tengok anak2 aku membesar dengan selesa & sempurna.. Hidup skang nie, kalau harap makan gaji jer.. alamat payah la jawabnya..

Memang kadang2 tu rasa tertekan yang amat sangat bila mana.. semua benda aku gak kena buat.. keje hakiki, keje sampingan & keje umah... kadang2 merungut gak.. aku hempas gak semua benda bila dh tensen.. tarik muka.. geram.. tapi semua perasaan tu.. hanya aku jer yang rasa.. sebab aku x pandai nak luahkan.. yang jadik mangsanya.. kain-baju, pinggan mangkuk, pintu.. & anak2 terkena gak tempias jeritan aku yang tensen tu.. huhu sian anak2 mak.. sori yer sayang.. mak x maksud nk marah kat kamu.. harap2 nnt bila kamu semua dh besar.. dh bley berdikari.. kamu semua boleh jugak tolong mak, walau sekadar basuh pinggan sniri, baju sniri, kemas tempat tido ke.. jadik la.. x la mak nie rasa mcam org gaji jer kat umah... huhu...

isk.. panjang plak entry kali nie.. kena stop nie.. nk sambung cek stok & packing apa2 yang patut... masa sangat berharga utk aku sekarang... wahai badan.. mintak maaf yer.. nnt bila semuanya dh tenang sikit.. teringin nk pi spa... weeee... ^_^

Thursday, May 5, 2011

itu ini begitu begini....

0 comments
Lama aku tinggalkan blog ini bersendirian.. kerana terlalu leka & x menang tangan menguruskan blog biz aku tue.. Alhamdulillah, walau bukan setiap hari ada pelanggan, tapi aku tetap yakin dengan apa yang aku usahakan.. memandang semua perkara sekarang seperti memandang jauh kehadapan.. semua perlu dikejar tanpa satu pun yang patut ditinggalkan..
hidup sekarang perlukan pengorbanan, pengorbanan yang maha dahsyat.. bukan hanya utk diri sendiri tapi pastinya utk suami, anak2 & keluarga ku yang tercinta.. tanpa mereka.. lama dh rasanya aku hanya dok melepak bergoyang kaki, mengharungi hidup tanpa tujuan.. relaxs jer.. huh.. mungkinkah??

hmm.. mungkin juga kerana terlalu memikirkan apa yang aku nk kejar, membuatkan badanku letih lesu.. penat & kadang2 terlelap sebelum waktunya.. nasib baikla ada suami yang paham ngn minat aku.. & kadang kala dia take over jugak keje2 aku kat umah & anak2 bilamana aku mcm dh xleh nak handle semua perkara... yea.. aku memang penat.. sapa tak penat kalau semua benda nk buat kan.. mcm2 jugak la dgr bebelan kengkawan.. tapi.. apa yang aku buat bukan saja2.. itu semua ada tujuan.. & tujuan yang utama pastikan membantu suamiku dalam kewangan keluarga..ya itu tujuan utama.. maksudnya.. aku xyah la mintak kt dia kalau aku nk beli apa2 keperluan aku.. tp aku harap, usaha aku nie tak diambil kesempatan oleh sesetengah orang... ^_^ sbb hidup sekarang.. kalau harapkan makan gaji jer.. hmm.. sediri mau ingt la kan... ada yang pandang ada yang fikir ada yang anggap.. bila kita dh 'berniaga' nie.. kita terus hidup senang... walhal mereka tak tau.. sebab sengsaranya kewangan sekarang niela yang membuatkan aku nekad utk teruskan apa yang aku usahakn.. walaupun kebanyakan ketika, wang saku utk belanja harian tu telah dilaburkan utk biz yang tak tentu lagi keuntungannya.. hmm.. aku kena tetap berusaha.. kemudiannya nanti aku serahkan padaNya yang maha Esa.. tentu dia lebih mengetahui apa yang terbaik..

semoga Allah sentiasa memberi kemudahan pada aku & keluargaku.. semoga segala yang aku usahakn ini menjadi sesuatu yang berguna pada kami sekeluarga.. amin..amin..amin...

Terima kasih kepada Along.. sbb aku rasa dia yang banyak bagi tunjuk ajar pada aku, menjadi pencetus kepada apa yang aku lakukan sekarang... memandang usaha dia tanpa henti.. membuatkan aku juga bersemangat sama... ^_^

Sunday, April 17, 2011

Setelah hampir 15 tahun...

0 comments
Tiada kata yang mampu terucap... layan gambar jer la ek.. ^_^

1st Reunion....
menunggu kawan2 lain di meja pendaftaran...
makan malam.. alhamdulillah.. ramai jugak yang dapat hadir..

bersama family cikgu Emran..
bersama family Cikgu Annano
Bersama family Cikgu Sabri
with Cikgu Rozilah
Ngan member2 yang lum balik lagi...
klik2 boboi...
turn gugirl laks..
With My Family... :D

Alhamdullillah.. segala yang dirancang akhirnya terlaksana dengan jayanya.. Semoga bertemu lagi di Reunion akan datang... Aku bangga menjadi salah seorang warga SMVKK Proton 95/96 !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...