Thursday, December 30, 2010

Bertenang....

0 comments
Ari nie gi chckp minggu 38, alhamdulillah.. sumer ok.. x mcm next week.. rasa sangat kelam kabut.. huhu sumer gara2 DR ganti yang tetiba terkejut ngan perkembangan bb.. hehehe
Minggu nie pun Dr. NORAINI xder.. masih cuti lagi.. mmg bb nie nk tunggu dr dia la tue.. Insyaallah, dan la tunggu Januari menjelma... ^_^

Apa2pun.. next week bukanlah minggu yg bley bersenang lenang.. sbb budak2 masuk sekolah. banyak benda nk kena setle.. so, this weekend adalah yg paling bz kot.. Alhamdulillah esok cuti, so, adalah masa utk bernafas.. hehe

Still counting until the time is coming.. ^_^

Wednesday, December 29, 2010

Counting....

0 comments

Hah.. tu dia.. pejam celik...pejam celik.. cepat & pantasnya masa berlalu... huhu
Berdebar2 ada.. x sabar pun ada.. takut ada, gembira ada.. mcm2 perasaan ada.. walaupun skang tiap2 malam rasa x bley nk tido, serba serbi x kena.. tapi harungi jugak walau apa pun.. Sabar2... adat org mengandung.. dugaan mmg macam2.. tapi nnt dh tgk muka bb.. hilanglah sumer sakit2 tue kan.. Insyaallah...

Ikut due 11.01.2011.. kalau sempat & larat membawa.. sampai la tarikh tue kot.. tapi kalau x sempat.. harap2 sempat la cecah Januari kan.. :D

Masih berharap & berdoa.. semoga segalanya berjalan dengan baik ... Doakan segalanya baik2 belaka.. Maafkan jua salah silap saya dari hujung rambut sampai hujung kaki.. Dalam sedar mahupun tidak.. Harap dihalalkan segala makan minum... terlepas kata, terlebih gurau.. maafkan saya juga atas segala2nya... ^_^

Sunday, December 26, 2010

Kalau benar SAYANG...

2 comments
Ayat " sapa x sayang bini oiii.." selalu sangat kita dengar.. tapi ada segelintir suami yang hanya pandai berkata dibibir sahaja tapi x mampu utk membuktikan kasih sayang yang dimaksudkan...

Masa bercinta bukan main I LAP U, U LAP ME, sanggup mengharungi suka duka bersama, LAUTAN API SANGGUP KU RENANGI INIKAN PULA LAUT CHINA SELATAN.. hahaha.. & macam2 lagila perumpamaan yang keluar.. Benar, masa bercinta tue mmg indah.. semua nampak best2 jer.. xder yang benar melainkan benar belaka.. huhu

Kalau masa bercinta sanggup melabur $ pegi dating, tgk wayang dll walaupun terpaksa berhutang ngn kawan, masa nak bertunang/ masa nak kawen.. sanggup pulak berhabis-habisan utk pastikan yang majlis itu adalah yang terindah seumur hidup... masa terima berita isteri pulak mengandung... alangkah bahagianya rasa, berhabis juga membeli bermacam2 benda.. nak branded2 lagi.. TAPI kenapa bila tiba ISTERI NAK BERSALIN... ada segelintir suami yang mengambil mudah & endah x endah jer ngan perkara tue????

Dengan Alasan:
1. Alaa.. bersalin kat gomen kan murah.. buat apa nk bazir2kan duit... ***** Please... Jangan nak kedekut sangat... Kesian la kat wife tue, dh la 9 bulan menanggung bermacam2 dugaan.. suka & duka.. Awak x rasa en. suami, awak bleh la kata apa jer.. jadi hargailah isteri anda.. Walaupun sepanjang 9 bulan mengandung tue, sepatah kata sakit pun dia xsebut, tapi percayalah setiap pengalaman mengandung tue pasti ada keluhan yang terbit sekiranya si suami hanya mengambil sikap endah x endah jer ngan keadaan isteri.. Anak sama2 kan.. sama2 buat kan.. so, sama2 la tanggung jugak.. Ini baru tanggungjawab pertama seorang ayah.. belum lagi masa anak tue kuar nnt...

2. Bersalin kat mana2 pun sama .. ** En. Suami.. U x rasa apa yg Isteri U rasa.. jgn nk wat andaian ok.. kalau masa bercinta boleh berabis, masa kawen boleh berhutang * bkn la sy suh berhutang plak, maksudnya perkara $ nie kita boleh ikhtiarkan.. ada 9 bulan masa utk merancang & menyimpan... Cuba la sekali sekala ketepikan kepentingan diri demi Isteri & anak yang dikandung tue.. X rugi apa pun... bini awak juga, anak awak juga.. kata sayang bini... buktikanla... Bagilah isteri tu merasa pengalaman indah melahirkan supaya nnt, kalau en. suami sibuk nak anak ramai2.. si isteri akan dengan senang hati berkata YA..

3. Xperla, yang 1st nie kita try la dulu kat gomen, nnt yang 2nd kita gi private ek... ** Alhamdulillah kalau ada niat tue, walaupun utk anak yang ke-2.. tapi confirm ke yang ke-2 tue pasti ada?? petik jari jer boleh dapat?? x tentu lagi kan.. andai la yang 1st nie jer merasa nk mengandung/melahirkan, dapat pengalaman ngeri plak masa bersalin, owh... ngerinya bila memikirkannya semula.. kasihannya si isteri... fobia itu akan menghantui setiap kali dengar ada insan lain juga merasai pengalaman yang sama... Please en. suami, cubalah hindarkan isteri anda dr merasai fobia yang berpanjangan tue...

Kalau nk bercerita mmg tersgt panjang la entry ini nnt, tapi ntah kenapa tetiba aku tergerak gak nk menulis.. Cuba ingin menyelamatkan emosi bakal2 ibu.. aku menulis berdasarkan pengalaman.. mungkin dulu kita tiada pilihan & kurang terdedah dengan info2 berkaitan bersalin nie.. tapi sekarang.. semuanya dihujung jari anda.. bukan hanya di hujung jari, tapi dari telinga ke telinga, mulut ke mulut.. buangla sikap yang pk .. membazir kalau bersalin kat swasta tu.. tepuk dada tanya selera.. kalau ikut kemampuan.. saya rasa sumer org mampu.. hp 2-3 bijik, keta menjalar2, emas berkilo2, barang2 branded, merokok boleh pulak.. belum kira gadjet terkini yag beribu2.. apa la sangat kos rawatan bersalin di swasta demi kasih sayang pada isteri tercinta.. Mungkin ada jugak yang merasai pengalaman ngeri masa kat private tp kalau nk dibandingkan dengan % yg mendapat pengalaman tu di gomen... hmm.. pk2 & renungkanla... "hendak seribu daya, x hendak sribu dalih... " pandai2la kan...

Pada semua bakal2 ibu.. Semoga kalian semua dapat melahirkan bb dengan sihat & selamat, sempurna segala sifat. Semoga pengalaman itu akan menjadi pengalaman terindah dalam hidup.. Doakan saya juga selamat bersalin untuk anak yang ke-3 nie.. Semoga segalanya dipermudahkan.. Amin..

**********************
Maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki anda ada yang terasa ngan entry ini, saya bercerita hanya melalui pengalaman sendiri.. x mahu ia terjadi kepada org lain.... Semoga entry ini juga boleh menjadi titik tolak kalian untuk memilih...

Wednesday, December 22, 2010

Tahniah Eija & Ejan !!!

1 comments
Setelah menanti begitu lama.. dari pagi sampai la ke malam.. akhirnya penantian itu berakhir juga.. TAHNIAH buat korang berdua.. dah jadik mak & bapak dah... Semoga bertambah ceria dalam melayari rumahtangga..

Selamat Datang MUHAMMAD IZZUL ASRAF .. Semoga jadik anak yang berguna & mengembirakan hati ibu bapa... ^_^

NEW BORN BABY

MUHAMMAD IZZUL ASRAF BIN MOHD FAIRUZAN ASRAF
21 DISEMBER 2010
3.09 kg
Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah Bangi...

Tuesday, December 21, 2010

Artikel yang best!!!

2 comments

Tidur berbantalkan lengan suami...

by As Azhar on Tuesday, December 21, 2010 at 5:06pm

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)…FAKTA….sirius….

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

so pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?

Suami-suami semua, adakah anda shave licin ketiak atau biarkan berbulu

************************

saya suka sangat tido kat lengan suami saya.. rasa dilindungi sepanjang masa.. bukan itu saja, ia juga boleh mengeeratkan lagi hubungan suami isteri.. kalau korang x caya.. cuba praktikkan selalu.. Alhamdulillah, dr kawin sampai la skang.. mmg aku suka tido kat lengan B.. sampai naik kebas tangan B.. hehe

I Luv you la sayang!!! Malam nie pinjam lengan lagi ek.. ^_^

Saturday, December 18, 2010

Congratulation Aziz & CT !!!

0 comments
Alhamdulillah.. sorang dah selamat...

NEW BORN BABY

******************************
Muhammad Hamzah Abdul Aziz
17 Disember 2010
3.25 kg
Hospital Sungai Buloh, Selangor..

****************************************

Friday, December 17, 2010

1st task by "MY NV50" ^_^

2 comments
Macam x caya je.. akhirnya aku dapat siapkan Baju Bebe yang Eela Request.. antara yakin ngan tidak aku buat jugak.. Sbb rasa seronok lak nk terima cabaran tue.. hehe lagipun utk Bebe jer kan... so, berani la jugak... & yang paling best.. inilah hasil pertama 100% by My NV50.. wah.. kira Bebe Eela nie jadik perasmi la nie.. huhu..

Hope Eela suka.. & ngam la kat Bebe dia kan....


Inilah yang menyebabkan aku tergila2 sangat nk beli NV50 tue... Sebab dia ada alphabet & simple embroidery.. wah... mula dah nie.. ekeke..

So Eela... anda suka ke tak suka ke... Redha jer la ek.. ^_^..

Wednesday, December 15, 2010

Dream Come True \^o^/

9 comments
Alhamdulillah... Alhamdulillah..Alhamdulillah....

Akhirnya Impian Jadi Kenyataan juga... ^_^ dah lama aku berhajat utk memiliki mesin jahit baru.. & akhirnya tanggal 15 Disember 2010.. impian itu terlaksana sudah..

Terima Kasih B, Terima Kasih Ayen, Terima Kasih Huda.... Terima Kasih Semua... Inilah dia wajah kesayangan hamba... hehehe

BROTHER INNOV'iS 50 @ BROTHER NV50

Sangat comel ... Mulakan kerja hanya dengan satu butang & ada 3 speed..

Pilih la corak2 mana yang suka...
Semua computerize.. tekan jer ikut kod no. design kat atas tue.. Bley combine2 ikut suka... huhu tunggu la sikit hari lagi... ;p
& yang paling best.. aku dapat beli sekali ngan xtension table dia pada harga promosi juga.. ^_^ senang sikit nk jahit blanket.. hehe

ni la dia.. antara corak2 yang sempat aku try.. ikut hati nk jer start menjahit ngn mesin baru malam nie.. tapi x larat la pulak.. huhu

Boleh wat simple jahit tepi & Alphabet juga.. itu the best part dia.. hehe


Alhamdulillah.. malam nie boleh tido ngan lena.. huhu boleh ker?? Tunggu akan datang aku akan usahakan utk bli mesin jahit tepi lak.. weee...

Tuesday, December 14, 2010

seronoknya... ^_^

0 comments
Baru jer mengidam nk makan strawbery besar.. pagi nie dah ada atas meja... weee.. bestnya.. x sabar nk makan.. baunya sudah menusuk ke kalbuku.. huhu

TQ Abang Man.. You make my wish come true.. hahaha ^_^

Thursday, December 9, 2010

Hati sudah berbunga-bunga....

0 comments

Hati sudah berbunga2.. impian kini semakin hampir dimata.. tunggu..tunggu...tunggu.. & tunggu lagi.. x lama jer kan.. sabarrr..

********************
tapi nyatanya aku x sabar nk tunggu... PENANTIAN SATU PENYIKSAAN!! huhu

Wednesday, December 8, 2010

suda 3 kg..

0 comments
Aiyark.. ini lilypie aa.. kadang betul, kadang cepat, kadang lambat.. ikut suka dia jer nk update .. so, skang x bley nk tgk sangat kat dia.. kena pandai2 sniri la nk kira.. so, kira2 skang dh 35 minggu dah pun.. huhu tinggal 5 minggu lagi utk bertahan.. atau mungkinkah kurang?? hmm.. papaerpun kena bersedia dengan segala kemungkinan..

Tadi gi checkup, Dr Noraini kata, kepala bb dh turun dh.. dh dok kat tempat sepatutnya.. Insyaallah, xder apa leh bersalin normal macam dulu2 gak.. tapi utk kata stay till Januari tue.. Dr pun x berani nak jamin.. maybe yes & maybe no.. sbb dah anak no 3 kan.. jalan dh ada.. hmm.. tapi dah aku asik kata leh tak sampai januari.. Dr kata.. Insyaallah.. "kalau mcm tue saya xyah kacau dia la.." so, aku masih berdoa & berharap agar Januari tue sempat jugak menjelma.. hehe

Skang bb dah masuk 3 kg.. naik lagi 300g dari last 2 weeks.. & aku kena jumpa dr balik lagi 2 minggu.. agak2 bb.. kamu nak naik baper kg?? ^_^.. x kisah kalau kamu besar pun.. lagi mak suka.. cubby2 gitu.. senang nk pegang, senang nak mandikan.. nak bersalin tue, maybe payah sikit la kot.. tapi yer ke?? x kisahlah mak susah2 sikit.. janji kamu senang2 jer kan..kan..kan..

BB dah 3 kg.. aku??? hahaha.. mesti korang teruja tgk graf nie kan.. jangan risau.. itu adalah graf aku yang mengandung nie.. saja wat kenangan.. ada org takut nk share berat badan dia ngan org lain.. tapi bagi aku.. bukan masalah pun.. kalau berat ke ringan ke.. apa nk kisah pandangan org kan.. janji kita tahu tahap kita kat mana.. hehehe

dari start tau mengandung sampai la skang nie.. berat aku dh naik sebanyak +/- 15 kg jugak..tolak bb yang hanya 3 kg tue.. so, aku jer naik 12 kg.. wah.. cemerlang sungguh... hehe camner nak turunkan?itu xyah pk skang.. kemudian crita.. kalau bley turun.. turunlah.. kalau x bley.. biarlah begitu.. Sebab setiap sesuatu tue pasti ada hikmah disebaliknya kan..kan..kan.. x perlu sedey2, x perlu pening2 pale.. Layann je... ^_^

Tuesday, December 7, 2010

Dah dekat ke agaknya???

0 comments
Selamat Pagi Semua.. Pagi2 di tahun baru 1432H.. Alhamdulillah.. kita semua masih diberikan peluang utk hidup dibumi Allah ini...

Malam tadi dah malam ke2 aku x bley nk tidur lena.. pinggang nie dh mula terasa sangat sangat sangat sakit.. nk bangun berjalan ke bilik air pun.. alahai... siksanya... emm.. dah dekat ke agaknya??? Masa nie aku rasa mmg x mampu dh nk buat keje2 umah.. xpecially yang memerlukan banyak pergerakan.. jalan sana jalan sini, angkat sana angkat sini, berdiri lama2.. tunduk2 tu sumer.. rasa sangkut & senak perut nie...tapi.. sapa nk buat sumer tue... Alahai anak mak.. bertuahnya kamu kat dalam nie kan.. dapat mak yang gagah perkasa nie.. huhuhu gagah ke??? ~,~

Malam tadi pun leka dok main ngan dia kat dalam perut nie.. Ditendang2nya perut mak dah macam apa rupa pun x tau.. sakit ada, gembira ada, kelakar ada, geli ada.. bak kata mmg semua rasa tua ada la.. Mak x sabar nk tgk kamu wahai si kecik.. mak harap kamu sihat walafiat.. sempurna sifat macam abang & kakak kamu...

X lama jer lagi.. tinggal lebih kurang sebulan jer lagi kita nk jumpa kan.. & mak harap mak dapat jumpa kamu... ^_^ Semoga Allah sentiasa mengurniakan kekuatan untuk kita berdua ek sayang.. Kamu bertenang kat dalam tue.. mak pun akan bertahan selagi mampu...

mcm nie la kamu dok dalam tue skang ek.. hehehe muat lagi ker?? ;p

Friday, December 3, 2010

Naik harga...

0 comments
Huh.. x abis2 sana sini naik harga.. Baru tadi aku pegi carik kain lagi.. DAH CONFIRM by next week dorang akan naikkan harga kain.. alamak ai.. poning kepalo makcik nie ha.. baru jer start nk berjinak2 ngan industri kain2 nie.. dh nak naik harga la pulak.. dh la minyak pun naik sampai 15 sen.. adoyai.. mcm mana la nak bisnes mcm nie kan.. hmm.. @-@

Sabar..sabar.. mmg banyak dugaan kalau nk wat sesuatu benda tue.. xper2.. ada hikmah disebalik semuanya...

*********************************
AKU sebagai rakyat MALAYSIA.. rasa tersiksa & tertindas di negara sendiri.. huh.. apa makna slogan tue??? 'RAKYAT DIDAHULUKAN, pencapaian diutamakan"...

Adakah rakyat didahulukan utk segala kebaikan.. atau rakyat yang akan didahulukan untuk MENANGGUNG BEBAN kerajaan??? hmm... anda rasa yang mana??

Thursday, December 2, 2010

Huda 5th Besday..

0 comments

1 Disember 2010 = Rabu = 24 Zulhijjah 1421

Dapat la jugak anak mak nie Kek yang dia idam2kan.. Kek Princess yang waner pink.. pakai gaun.. dah lama huda mintak.. tiap2 bulan tanya bila besday huda.. & bila semalam dia dapat kek besday tue.. punyalah sukanya dia... Alhamdulillah anak mak happy...

Tapi sori sayang, mak x buat besar2an.. cuma sekadar panggil family member jer datang makan.. Mak x sihat sangat nk wat besday party huda macam dulu2.. huhu.. T_T

Apa2pun.. To NUR SYAZANA HUDA.. kamu dh 5 tahun skang... semoga jadik anak yang baik, yang solehah, yang rajin, yang berguna kepada maka ayah, family & semua orang disekeliling kamu.. Semoga jadik contoh pada yang lain2.. Semoga segala2nya dipermudahkan untuk kamu.. Maafkan mak kalau sepanjang 5 tahun kamu di dunia nie.. mak x dapat penuhi segala yang kamu nak.. tapi ketahuilah bahawasanya.. yang terbaik semua mak dh usahakan utk kamu.. Bukan kamu saja.. tapi untuk abang kamu, ayah kamu & semua family kita..

Selamat Hari Jadi Sayang Mak.. My Little Princess.. HUDA.. Mak Sayang Huda!!!

Sunday, November 28, 2010

Ngemas lagi...

0 comments
Ari nie mula2 ingt nk rest jer.. dari semalam badan rasa sangat penat.. perut pun rasa semacam.. tapi bila bangun tido, tgk umah bersepah, tgk bilir air kotor, baju banyak x basuh, kain x lipat.. & mengenangkan kot2 la aku terbesalin awal.. uish... gagahkan jugak la ngemas sumer2 nie.. mcm x terelak dh badan.. tapi wat x layan jer.. time2 nie la terpikir.. bestnya kot ada maid.. huhu

Sambil kemas2 tadi, ntah napa tergerak nk kemaskan barang baby, baju2 dia.. huhu rupanya hanya 4 pasang je yang ada.. mcm kena carik lagi jugak nie.. tapi tu la penatnya rasa.. tapi tadi kemaskan la jugak beg baby utk bawak ke spital.. awal ke?? hmm.. x kot.. sediakan sementara aku ada masa.. lagipun barang2 aku pun x beli lagi, banyak benda nk kena setlekan sblm bersalin nie.. barang2 utk budak skolah pun x bli lagi.. Ingt next week baru nk gi carik.. tgk keadaan & kesempatan..

Harap2 sangat.. & berdoa sangat2 agar aku x bersalin awal... Org kata.. kalau xnak bersalin cepat, limitkan pergerakan tue.. dok diam2.. TAPI!!!!!!!!!!! itu yang susah tue.. andailah kamu semua mengerti.... hmm..

Ya Allah.. Kau tunaikanlah hajat hambamu nie.. Semoga Kau kurniakan baby ini dalam keadaan sihat walafiat sempurna segala sifat pada bulan Januari 2011... Amin2 Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, November 24, 2010

Terasa la jugak...

0 comments
Skang terasa kepenatan sikit.. badan pun x cukup rehat... mana taknya.. hari biasa keje.. balik keje, sambung menjahit mana yang sempat.. sambil2 tu kena gak tgk kain baju yg x basuh, pinggan mangkuk, umah sepah2.. makan minum family.. hmm.. sumer tu kena kira gak...kalau aku biarkan makanya akan terbiar la sampai bebila... huh.. Ujung minggu pun sama jugak.. jadual harian semakin padat & mmg terasa kepenatannya.. Tapi nak tanak kena kuatkan diri & teruskan jugak.. Sebab target utk dapat apa yang aku capai... Skng nie bukannya senang nk dapat apa yang kita nak.. Walaupun aku nie punya keje tetap, tapi still x cukup jugak utk tampung keperluan harian.. Bil bulan2 makin lama makin tinggi.. nak diketepikan.. isk.. x bole macam tue.. kalau tunggak2 lagi.. lagi la susah.. bila tgk yang tertunggak tu bukan ajer sakit hati, sakit mata, sakit jiwa.. sumer jadik sakit... haaa.. masa tue mulala jadik moody.. so, baiknya setlekan jer dulu perkara yang sepatutnya setle setiap bulan.. sebab aku mmg benci bila tgk bil2 tertunggak nie.. biar tak makan x per lagi, asal hutang sumer langsai...

Skang kalau nk sesuatu.. kita kena usaha sendiri.. x bley nak harapkan orang lain.. so, kalau ada yang tgk aku bertungkus lumus sampai terabai masa rehat sendiri.. paham2 jer la.. bukan mudah nk dapat apa yang kita nak.. bukan semua benda bole datang bergolek... Apa2pun.. kita kena usaha & terus berusaha...

Skang kepala aku terus memikirkan, keperluan anak2 nk sekolah, keperluan aku nk bersalin, keperluan si kecik nnt, bil yang masih berbaki... hmm.. mcm mana yer.. Ya Allah.. bagilah aku kekuatan.. bagi aku semangat.. moga2 apa yang diusahan dapat mengurangkan beban yang aku tanggung nie.. Aminn...

Friday, November 19, 2010

Blog Baru !!!!!

0 comments
Skang suda tambah satu lagi blog.. haa... itu utk bisnes aku yang baru merangkak2 nie.. banyak lagi perlu diperbaiki.. Semoga segalanya berjalan lancar... Harap dapat sokongan dari anda semua... ^_^ TQVM

Owh.. sudi2lah lawat yer....
http://niesa95collection.blogspot.com/

Thursday, November 18, 2010

Jalan-jalan survey....... ^_^

0 comments
Ari nie keje kat opis, ramai member2 xder.. so, agak sunyi jugak la opis.. jalan pun lengang jer.. tapi masuk pantry.. mak aih.. meriah ngan makanan.. macam2 ada.. kira setiap yang datang sumer bawak juadah raya memasing.. walaupun aku cuma bawak nasik goreng.. hehehe

tapi bukan nk citer pasal juadah tue, tapi nk citer pasal aktiviti aku ari nie.. tengahari kuar rehat awal sikit, kuar ngan Sue & Noor.. hajatnya nk gi Bangi nk gi servey kain lagi.. tapi hampa.. xder jugak kain yang aku carik, jadiknya terus melencong pegi tgk mesin jahit... hehehe

Nielah mesin jahit aku skang.. Brand BlueSky.. aku beli nie dulu tahun 2005 baru RM2++ jer kot..sbb bukan nk wat apa pun.. mmg saja hobi.. masa tu tgh amik tempahan jahit langsir, mesin lamaku rosak & aku beli la yang nie.. tahan jugak la sampai sekarang... tapi sejak aku menjahit tiap2 malam nie.. dia dh mula bunyi macam2.. pastu tempat simpan skuci & hold benang pun dh patah.. tapi still bole guna.. cuma sabar sikit & tahan jer la telinga..

Lepas kuar tghari tadi.. makin x sabar plak aku nk beli mesin baru yang dh lama aku teringin nk beli.. Kali nie kalau nk beli aku teringin sangat nk bli yang elok sikit, ada brand.. biarlah harga mahal sikit tapi berbaloi.. mcm2 brand aku survey & mula2 aku teringin nak bli Brother Innov-50, tapi ramai lak yang nasihat jangan beli selain Singer.. sbb bila sekali rosak maka bungkus la jawabnya.. hmmm.. Aku mmg dh survey gak singer Curvy 8770, tapi harganya sangat menelan air liur... RM2695

tapi tadi... sangat seronok pengembaraan kali nie.. wahh.. mcm dh betul2 jumpa jer mesin yang berkenan dihati..& harganya pun boleh tahan la.. & yang penting ada function yang aku nk.. dh tgk katalog, dh tanya harga, dh tanya cara bayaran.. hmm.. apa yang tinggal??? cuma tinggal tunggu masa yang sesuai jer utk dapatkan apa yang dihajati.... :D



Nie la dia.. baru kuar kot model nie nie..Brand Singer 988 tgk kat website pun xder lagi.. harga dia tuh.. yang atas kertas tuh.. nampak?? hehehe kira punya kira.. kalau wat instalment 12 bulan.. dalam rm2++ sebulan.. & kalau aku nk amik gak benda nie.. aku kena mengikat perut lagi, lagi & lagi la jawabnya.. tambahan plak anak dh bertambah next year.. tapi.. teringin jugak nk bli sesuatu utk diri sendiri lepas penatnya bekerja.. asik memikirkan kepentingan org lain je kan.. kurang2 dapat satu yang aku betul2 idamkan.. Alhamdulillah... :D

I WISH... MY WISH WILL COME TRUE!!!!!!!!!!!!

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha..

0 comments
Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua muslimin & muslimat.. pada semua pembaca blog juga.. berhati2 kalau mana yang balik kampung tue.. kalau x balik kampung pun.. hati2 gak la masa raya nie.. Walaupun cuma sehari tapi tetap jugak ada yang meraikannya kan...

Aku tahun nie x balik kampung pun... lepak sini jer.. lagipun x amik cuti pun sbb tgh2 minggu kan.. Cuti pun nnt nak spare utk masa2 yang lebih penting.. So, esok bercuti kita semua..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.. Semoga setiap pengorbanan kita adalah pengorbanan yang diredhai & mengikut landasan yang benar.. Amin.. ^_^

Niesa Collection...

0 comments
dah start publish koleksi baby gift yang aku jahit.. Alhamdulillah.. so far so good.. mcm2 permintaan ada.. & x terkecuali ada lagi yang nk mintak diskaun.. huhu.. hmm agaknya x cukup murah ker lagi harga yang aku letak berbanding ngan kualiti yang aku bagi?? huhu ntahla kan..
Itu mmg adatla.. org akan memang selalu harap dapat yang termurah dengan kualiti yang terbaik.. x salahkan mereka.. sbb kalau kat tempat dorang, mungkin aku pun sama.. hehe

Apa2 pun.. cuma diluar jangkaan bila ramai yang tanyakan utk dipos.. hmm.. x bajet plak akan ada oder yang jauh2 nie.. sbb mulanya starting nie cuma yang dekat2 jer.. tapi sebab yang bertanya & yang berminat tu adalah member2 sniri gak.. so, aku tgh usha2 gak harga pos & cara pos yang terbaik yang boleh aku buat.. Harap2nya.. semuanya berjalan baik la jugak..

Balik nie kena pegi carik kain lagi, sbb banyak lak permintaan kaler yang ala2 utk baby boy & neutral kaler... yang tinggal cuma pink2 kaler jer.. huhu.. Apa2pun.. TQ kepada semua kawan2 yang sudi support dalam terang & gelap.. hehe Doakan apa yang diusahan ini akan mendatangkan hasil & berguna kepada semua..

Sunday, November 14, 2010

Masanya kini telah tiba!!!!

0 comments

Alhamdulillah.. dah selesai utk dipromosikan... Dah upload kat FB, dh tag kengkawan yang rasa2 ada potensi.. & harap2nya misi nie berjaya la ek.. Cuma wat permulaan... x dan nk wat banyak.. hanya dapat mulakan dengan 7 set jer dulu... apa2pun.. aku cukup puas hati ngan hasilnya.. Baik dari segi jahitan, kemasan, harga, presentation.. hmm.. so far so good.. Segala yang terhasil adalah dari hati yang tulus ikhlas & sangat gembira.. jadi pastinya ia sangat mengujakan untuk aku.. hehehe syok sendiri lak.. hehehe ;p

Untuk promosi kali nie jugak, aku siapkan deco sekali.. means.. kalau nk wat gift set utk baby sesapa ker.. xyah pening2 kepala dah.. aku dh siapkan sumer.. haa.. kan ker senang.. dah memang hobi aku pun hias2 menda nie.. ekekeke... tapi kalau nk bli utk baby sniri pun xder masalah apa.. comey lagi siap riben2.. aku suker..aku suker... \^_^/ well...

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah.. Dia yang bagi aku semangat, Dia yang bagi aku kesabaran & Dia jugalah permulaan segala2nya ini.. Moga Dia memudahkan perjalanan aku & membuka pintu rezeki ini.. Amin...

To My Dearest B.. TQ 4 your support.... Tahan jer telinga dengar bunyi mesin jahitku yang semakin hari semakin bising itu.. huhu.. Baby mak dalam perut nie pun.. mesti terkejut sekali kan... huhu.. sabar sayang.. nnt kamu akan biasala tue... ^_^

Sekarang badan sangat penat.. & masanya utk berehat... Tak sabar nak tunggu & lihat responnya nnt...

Friday, November 12, 2010

PreShow...

0 comments
Ingat pasal aku kata nak wat Baby Gift Set tu?? haa.. niela hasilnya.. Aku baru siapkan 1 set jer dulu.. nak siapkan sumer tapi tiba2 Magic Tape ngan Tali abis la plak.. so, kena pegi beli dulu baru leh sambung projek2 terbengkalai tue.. tapi apa2pun.. cukup puas hati ngan hasilnya..

: X payah pening2 dah nk pikir hiasan.. sumer aku dh sediakan.. cuma perlu oder, bayar & dapat la barangnya.. hehehe mudahkan... ^_^

Dalam Gift set tu ada benda2 nie la...

1 Blanket ( size 1m x 1m)
2 Barut Tali (17" x 5")
2 Barut Zap On (17" x 5")
2 Barut Gantung ( 5" x 9" x 11")

Harga?? haa... tunggu aku dh siap sumer nnt aku akan bagitau.. Memang sangat berbaloi2.. Nie saja aku upload dulu bg korang try test tengok.. hehe Suka tak?? suker tak?? haa.. kalau suke... . TUNGGU!!!!! By next week insyaallah.. Doa2kanla misi ini berjaya yer...

http://niesa95collection.blogspot.com/

Wednesday, November 10, 2010

Baby Gift Set..

3 comments
Dari awal mengandung kepala ligat memikirkan mana nak carik duit tambahan utk tampung perbelanjaan menerima kehadiran org baru nie... Last2.. baru semalam terdetik, alang2 dh menjahit nie.. & alang2 dah ada yang beertanya.. jadi aku pun tergerak hati nk share benda nie ngan org lain.. nak try jer dulu tgk bleh jual ke tak.. sbb kadang2 bila kita x jual nie, org mmg nk jer oder org suka.. .. tapi bila dh start jual .. hmm.. tgk keadaan la ek..

hehe.. apa2pun aku x kisah.. aku tergerak nak wat Baby Gift Set nie start mula2 aku jahit blanket utk diri sendiri.. rasa seronok lak.. huhu.. so, kali nie, aku nk try jugak.. wat permulaan nie maybe x banyak.. cuma aku nk jual dalam 5 set jer dulu ke.. kalau sambutan ,menggalakkan.. alhamdulillah, boleh la aku guna duit tu nnt utk keperluan menyambut org baru nie.. kalau xder sambutan pun.. xperlah.. nnt sesapa bersalin.. aku jadikan hadiah kat dorang la kan.. hehe

Sebab apa jua perkara kita kena ada Plan A (jual) & Plan B (wat hadiah jer), supaya nnt.. kalau benda yg kita cuba usahakn itu x berhasil.. kita xla kecewa sangat kan... ^_^

So, nantikanla ek.. produk Baby Gift Set aku yang insyaallah try nk siapkan by next week.. Gud Luck 4 Me!!!

Friday, November 5, 2010

Makeover Tilam Baby ...

0 comments
Ingat smalam aku kata nak wat tilam baby??? Haa.. dah siap dah pun... \^.^/

Nie tilam asal..


Buang cover lama... amik isinya aje...


Sarung baru yang dah siap dijahit... tambahan span nipis sama cam sarung bantal.. bagi nampak gebu sikit lagi..


Bila dah masukan isi tilam lama... jadikla tilam baru !!!


Skang.. dah siap dah set tilam baby yang baru... siap sedia dilipat & dh boleh simpan dah... hehehe


Projek jahit menjahit utk baby dh selesai... Kain bunga hijau nie ada lebih sikit lagi... hmmm... nk buat apa yer.....)"."(

Thursday, November 4, 2010

Bantal baby...

0 comments
Abis projek lepas.. aku start projek baru lak.. ehehehe.. sebab dh ngemas2 aritu jumpa balik bantal huda masa baby, so aku decide tukar sarung jer la.. xyah beli baru.. bley jimat lagi... so, aku pun ke Nagoya & carik kain yang sesuai...

Ni kain cotton biasa.. agak nipis.. tapi aku dah berkenan sangat yang nie.. & ntah nape skang aku suka lak kaler2 hijau gini.. huhu bagus jugakkan.. so, hijau x kisah utk baby boy or girl.. ^_^. Aku beli kain nie 5 meter sbb ingt nk wat ngn sarung tilam skali.. kain nie = RM2.50/meter = RM12.5

dah namanya pompuan.. mesti nak pandang benda lain gak.. nampak lak kain nie.. nak beli gak.. nie aku nk wat "bantal kopek".. errr tau ke .. alaa.. kira sarung bantal yang kat dalam sebelum kita wat ngan sarung lain.. selalunya kaler putih.. tapi cam suka lak yang nie.. Nie harga sama ngn kain tadi.. aku beli 10 meter.. sbb nak wat kopek utk bantal2 besar yang banyak sangat peta tu.. huhu


Asalnya nk buat sarung baru je.. sekali bukak sarung lama.. AMIK KAU.. begini comot bantal baby nie.. sian lak aku tgk.. so, terus tukar plan.. buat kopek baru...


haa... nie la dia hasil 1st step.. yang aku maksudkan kopek dia.. mcm nie la... kopek lama tu aku buang terus... amik isi dia jer... :D


dan.. yang nie hasil final pas wat sarung baru.. aku amik masa 2 hari nak siapkan.. iyela.. dah balik keje je baru sempat nk menjahit..


untuk sarung bantal kepala aku wat special sikit, lapik span + renda tepi.. cuma x berapa puas hati ngn jahitan lis tepi tu.. leh lak aku blank cara nk jahit lis.. last2 itula jadiknya.. ~,~


x kisahla kan... yang nyata.. BANTAL BABY dah xyah beli baru, !!!!!!!!!! Esok kalau sempat nk sambung buat tilam dia plak.. seronoknya.... \^.^/

Wednesday, November 3, 2010

Cik Huda....

0 comments
Ari jumaat malam yang lepas bersamaa 29 Oktober 2010.. sedang aku sibuk menjahit barut baby.. tiba2 dengar suara Cik Huda menjerit.. "sakit...sakit..sakit..", masing2 pun berlari la pi tgk dia.. rupa2nya.. dah tergolek kesakitan.. jatuh sebab main lompat2 dari atas sofa ke tilam spring ke lantai.. mcm mana dia jatuh cuma dia & ayen jer yang tau.. bila tanya Huda.. kena kat mana.. "ntah.. x perasan.." siannya..

Dalam kesian2 tu.. kena gak la bebel ngan aku.. sebab dah berbuih mulut dok sebut jangan lompat2.. tapi nk jugak buat.. suh mandi x pegi2 jugak... jadiknya.. tido la ngan x mandi tue.. B kata jom pi spital je dah.. tapi aku kata.. xper.. biar dulu.. "Huda kan..." so, amik minyak gamat sapu & bandage kaki dia.. tengok esok camner..

Ari sabtu 30 November 2010.. Cik Huda still x bley jalan.. so, B bawak pegi Az-Zahrah... & aku pi tolong Along pindah umah.. Dalam hati dok risau gak.. harap huda x pape.. & alhadulillah.. pas B balik dr klinik, Dr kata Huda x pape.. dah x-tray sumer.. Alhamdulillah xder yang patah or retak.. so lega la.. mmg ari sabtu tue.. Huda lepak je.. xleh jalan.. sakit katanya... tapi sampai semalam still xleh jalan gak.. kami dh mula risau.. kalau xder pape kenapa lama sangat xleh jalan kan.. ker Huda jer berlakon lebey.. tapi kalau betul camne??

02 November 2010, x sedap ati.. bawak jugak Huda gi jumpa Pakar Ortopedik.. tgk Dr pakar kata apa plak.. kalau betul xder pape... xpe.. tapi kalau betul2 dia sakit.. x ke naya kami.. sian gak kat dia.. so, bawak dia pi jumpa Dr Pakar semalam.. Dr Azaidin.. Dr tu memang sempoi.. pas Dr cek itu ini, usik2 kaki dia, tarik sana tarik sini.. Dr kata.. "xder paper yang serius... " Alhamdulillah kurang2 aku lega dah.. "maybe dia terasa sakit & takut yang lebey tu pasal dia xnak jalan.." huhu... betul apa mak sangka.. anak mak mmg pandai berlakon.. huhu..." apa2pun.. sian gak kat dia.. maybe trauma la tue..

seronok naik wheelchair.. leh main pusing2...

ari nie Huda x pi skolah.. Cikgu suh rehat kat umah.. & ada baiknya dia rehat jugak kat umah.. next week la baru skolah.. Semalam balik dr spital pun Huda dh bleh jalan ckit2 walaupun tenjot2 & slow.. Semoga anak mak cepat sembuh & semoga ia jadik pengajaran pas nie.. heheh "iyer ke?? ;p"

Tuesday, November 2, 2010

Barut Tali..

0 comments
Orang kata, walaupun ada yang baru... tapi yang lama jangan dilupakan.. hehe so, lebih kurang la ngan aku nie... walaupun dh berjaya wat barut2 moden tu.. tapi aku rasa kena gak standby barut tradisional nie.. tapi x banyak la aku wat.. itupun guna balance kain yang ada.. org kata.. dari xder langsung.. kurang2 ada 2-3 helai jadik la kan.. ^_^

Niela rupanya barut tali tue.. common kan.. aku suka tali tu panjang mcm tu.. mcm x best tgk kalau yang potong kat tengah2...


Bila dah ikat riben nie.. alahai.. comeyla pulak.. hehehe


Dari lebih kain, dapat la 3 helai barut tali nie...


So, nie kira last projek utk kain cotton flannel nie.. hehehehe seronok.. dengan 5 meter kain.. aku dah siapkan ;

3 Helai Blanket
6 Barut Zap On
6 Barut Gantung
3 Barut Tali

pasni... projek lain lak akan menyusul.. hehehe x sabar lak rasanya... ^.^

Barut Gantung..

0 comments
Malam tadi try wat barut gantung lak.. disebabkan x penah buat, jadik agak blur cara nk buatnya.. puas servey2 size yang sebaiknya.. tapi x jumpa gak.. last2 .. main agak2 & ikut sedap hati jer la.. tgk purata keseluruhan sumer baper yang dorang buat then calculate sniri & ikut size sniri..

Pas siap tue, try pakaikan kat Huda.. hehehe comey.. mula nampak cam kecik & ingt nk besarkan sikit.. tapi pas Huda try tue.. so, rasanya maintain je la size tue (5 x 8.5 x 12), pastu shape dia aku wat lengkung sikit.. bagi nampak kemas & senonoh sikit kot.. hehehe.. So inilah hasilnya...

Bahagian depan

Bahagian Belakang


Untuk 1 meter kain : bleh dapat 6 helai , utk tali dia aku wat 11" panjang.. so, rasanya okla kot..

Monday, November 1, 2010

Barut & Bedung Baby...

0 comments
Riangnya hati bila hajat nak jahit sniri barut & baby blanket dh berhasil... ^_^ seronok sangat... & alhamdulillah.. dari kiraan aku.. dengan menjahit sniri kurang2 aku dh jimatkan dekat rm60++ (mengikut harga pasaran online skang) & mungkin lebih dr itu.. & tentu sekali.. mengikut citarasa sendiri.. Walaupun badan agak kepenatan... tapi yang penting hati gumbira & itu adalah terapi yang baik bagi ibu2 mengandung cam aku nie.. hehehe

Kain Cotton Flannel

Corak = RM4.80/meter (42”), Plain = RM4.20/meter (39”)

so, utk kain aku belanjakan = RM22.80


B kata yang 3 nie cantik utk wat blanket.. aku dh siapkan & hias tepi kain ngan lis
( 1 blanket guna 2 keping lis) = RM0.70/pcs, so utk lis aku cuma belanjakan RM 4.20


Barut Baby : baru dapat siapkan yang Zap On je.. 1 meter = 6 keping barut zap on, & maybe bley buat 3 keping yang bertali (tapi x buat lagi) yang nie aku buat 2 lapik.. depan & belakang sama2 ada corak.. so, nampak lagi kemas & sweet...
Ada 2 size jugak aku wat.. (17.5 x 6.5) & (20 x 6.5), kalau ikut pasaran maybe saiz M & L kot.. lebih kurang la..

yang utk nie.. cuma belanjakan utk beli Pita Velcro jer.. 1 meter kain aku guna 1.5 meter Velcro = RM2/meter = RM3.20


So, skang yang tinggal nk wat Barut Tali ( balance dr kain Barut Zap On nie), tali cuma RM1.30/roll. guna cuma 1 roll je.. pastu kain merah cartoon tu nk wat barut gantung.. hmm yang nie x penah buat lagi.. so agak blur jugak.. hope dapat buat yang terbaik.. ^_^

Disebabkan benang sumer dh ada.. so aku dh jimat lagi kat situ.. & hanya belanjakan RM 22.80 (kain) + RM 4.20 (lis) + RM 3.20 ( Velcro) + RM 1.30 (tali) = RM 31.50, & hasil yang aku dah dapat 3 helai blanket, 6 barut zap on (size M/L) & insyaallah akan dapat Barut Tali 3-5 helai & barut gantung 5-6 helai.. hehe x sabar nk siapkan sumernya.. nnt leh siapkan projek baru lak.. >_<..

Thursday, October 28, 2010

Confirm ... Az-Zahrah..

0 comments

masuk minggu ke 29++, ari nie aku dh start checkup kat Az-Zahrah Bangi.. & rasanya.. dengan itu confirm dh aku akan bersalin kat sini... dengan Dr. Noraini.. Alhamdulillah. cek arini sumer ok.. xder masalah pape.. scan baby pun alhamdulillah.. & wow!!! baby kami dh 1.737kg.. means.. ada can ikut abang & kakak dia masa bersalin nnt.. hehe aku x kisah.. asalkan baby sihat walafiat sempurna sifat.. Amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...